Alpha Bank: Αναθεώρηση στόχων για τα βασικά οικονομικά μεγέθη

Διαβάζεται σε 3'
Alpha Bank
Alpha Bank INTIME NEWS

Τα οφέλη από τη συμφωνία με UniCredit παρουσίασε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης. Η Alpha Βank επιδιώκει να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και ελπίζει να πάρει την έγκριση των εποπτικών αρχών στις αρχές του.

Σε μικρή βελτίωση των στόχων για τα καθαρά έσοδα από τόκους, κερδοφορία και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προχώρησε η Alpha Bank, κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των αναλυτών, με την διοίκηση να εστιάζει ταυτόχρονα στη σημασία της συμφωνίας με τη UniCredit.

Ειδικότερα, η διοίκηση αναθεώρησε την καθοδήγηση για καθαρά έσοδα από τόκους χρήσης σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ πριν. Την ίδια στιγμή, λόγω περαιτέρω βελτίωσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και της προσέγγισης του στόχου πιστωτικής επέκτασης, τα καθαρά έσοδα από τόκους το τέταρτο τρίμηνο θα είναι υψηλότερα του τρίτου (477 εκατ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν, σύμφωνα με αναλυτές, την καθοδήγηση για 1,8 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Alpha αναθεώρησε και τον στόχο απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) σε άνω του 11,5% από 11%.

Συνολικά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η έκπληξη ήρθε από τις καλύτερες οργανικές επιδόσεις, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και τις χαμηλότερες προβλέψεις.

Πιάνεται ο στόχος πιστωτικής επέκτασης

Η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα επιτύχει ή θα προσεγγίσει με μικρή απόκλιση τον στόχο που έχει τεθεί για εξυπηρετούμενα δάνεια 33 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς καθώς έχει ήδη εγκρίνει την εκταμίευση σειράς χορηγήσεων. Στο 9μηνο, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 31,8 δισ., αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 400 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Επομένως στο τρέχον τρίμηνο η τράπεζα στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1 με 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, εκτίμησε ότι μετά το deal με τη UniCredit οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύονται κατά τουλάχιστον 100 μ.β. που θα επιφέρει η συγχώνευση UniCredit Romana – Alpha Βank Romania και του γεγονότος ότι η Alpha θα διατηρήσει συμμετοχή στο νέο σχήμα (9,9%).

Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία από τη συγχώνευση των θυγατρικών της UniCredit και της Αlpha Bank θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα με 5,4 χιλιάδες εργαζόμενους και 297 καταστήματα, ενώ οι καταθέσεις υπολογίζονται pro forma σε 12,1 δισ.

Η απόκτηση του 51% της AlphaLife από τον ιταλικό όμιλο συνδυάζεται με μακροχρόνια συμφωνία για αποκλειστική διάθεση προϊόντων από την Alpha Βank. Ευρύτερα η συνεργασία των δύο πλευρών θα δυναμώσει τη θέση της ελληνικής πλευράς σε επιλεγμένους τομείς.

Παράλληλα, η είσοδος της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου καθιστά την Alpha Βank τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που θα έχει στρατηγικό anchor investor. Η Alpha Βank επιδιώκει να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και ελπίζει να πάρει την έγκριση των εποπτικών αρχών στις αρχές του

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα