Γάζα: Τέσσερις χιλιάδες τα νεκρά παιδιά, ενώ οι ΗΠΑ εμμένουν στην άρνηση της εκεχειρίας

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα
Ερείπια στη Γάζα από το ισραηλινό σφυροκόπημα EPA/MOHAMMED SABER

Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός ο Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς ενώ το σφυροκόπημα στη Γάζα συνεχίζεται. Το μήνυμα του Παλαιστίνιου Προέδρου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή (5/11), απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή την ίδια στιγμή που η Γάζα σφυροκοπείται αδιάκοπα.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Κύπρο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και να συζητήσουν την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου, απέρριψε ξανά τις εκκλήσεις για εκεχειρία, που διατύπωσαν χθες αξιωματούχοι αραβικών χωρών αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις.

Στόχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, που είναι και στόχος του Ισραήλ.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Μπλίνκεν - Αμπάς
Συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς στη Δυτική Όχθη Jonathan Ernst/Pool photo via AP

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμπάς

Ο Αμπάς τόνισε στον διπλωματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Επίσης έκανε λόγο για “γενοκτονία” που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να “εξολοθρεύσει” τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα τα παλαιστινιακά εδάφη, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

“Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από τον στρατιωτικό μηχανισμό του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου“, είπε ο Αμπάς.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. “Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους“, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Καταστροφές στη Γάζα μετά την επιδρομή του Ισραήλ AP Photo

Μπλίνκεν και Αμπάς “συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”, είπε ο Μίλερ.

Υπέρ μια “σύγχρονης Παλαιστινιακής Αρχής” ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια “αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή” θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε προαναγγελθεί και το πρακτορείο Reuters συμφώνησε να μη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίσκεψης μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί για λόγους ασφαλείας.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με την τελευταία επίθεση να σημειώνεται στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσαν τοπικά μέση ενημέρωσης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Καταστροφές στη Γάζα μετά την επιδρομή του Ισραήλ AP Photo

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ,Άσραφ αλ Κούντρα, τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.008 παιδιών και 2.550 γυναικών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, Κυριακή (5/11).

Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον θύλακα. “Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου”, δήλωσε συγκεκριμένα ο αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος να εισέλθουν ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία “για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα