Τα 20 λεπτά ισορροπίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
Διαβάζεται σε 4'Ο πρωθυπουργός θα παραστεί σήμερα στις εκδηλώσεις και για τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Κώστα Σημίτη, συνδυάζοντας ΝΔ και σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Η ομιλία Καραμανλή για τη Μαριέττα
- 06 Νοεμβρίου 2023 06:08
Το “παρών” σε δύο διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα, θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία άσκηση πολιτικών ισορροπιών.
Ο κ.Μητσοτάκης στις επτά το απόγευμα θα παραστεί ειδικότερα στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου που διοργανώνει η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παραστεί και στην εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που διοργανώνεται από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Εκδήλωση, η οποία επίσης ξεκινά στις επτά το απόγευμα.
Πως θα προλάβει να είναι ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα και στις δύο εκδηλώσεις; Για να φτάσει κανείς οδικώς από το Μέγαρο Μουσικής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» χρειάζεται περίπου 20 λεπτά, χωρίς κίνηση. Επομένως το πρωθυπουργικό όχημα με την αστυνομική συνοδεία θα φτάσει χωρίς καθυστέρηση.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να φύγει από την εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής είναι και ο κεντρικός ομιλητής και η τοποθέτηση του θα ξεκινήσει στις επτά και μισή.
Εν τω μεταξύ, στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, θα έχει φτάσει από νωρίς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε δεν θέλει να χαρίσει στον κ.Μητσοτάκη τον όρο του εκσυγχρονισμού.
Οι ισορροπίες Μητσοτάκη μεταξύ της… παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης και σημιτικού ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήδη είχε θέσει από την πλευρά του ως πολιτικό πλαίσιο τον “πολυδύναμο εκσυγχρονισμό”. Ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής άλλωστε είχε απευθυνθεί ιδιαίτερα στο χώρο του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ.
Κεντρικό ρόλο και στην προηγούμενη και στην τωρινή διακυβέρνηση είχαν εξάλλου στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει τα ανοίγματα και στηρίγματα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ με την… “παλιά ΝΔ την ορθόδοξη”. Η σημερινή παρουσία του σχεδόν ταυτόχρονα και στις δύο εκδηλώσεις είναι απολύτως ενδεικτική αυτής της προσπάθειας. Έστω και εάν η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου ήταν ένα στέλεχος το οποίο συνδεόταν με στενή φιλία με την οικογένεια Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στην εκδήλωση στη μνήμη της αναμένεται μάλιστα να παραστεί πλήθος γαλάζιων βουλευτών και υπουργών, ενδεχομένως στέλνοντας και έμμεσα μηνύματα στο Μαξίμου.
Άλλωστε δεν λείπει η γκρίνια στον παραδοσιακό χώρο της ΝΔ για τη μητσοτακική διεύρυνση προς το σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Ο “παλιός” και.. τολμηρός Νικήτας Κακλαμάνης τα είπε μάλιστα “έξω από τα δόντια” πρόσφατα.
“Άλλο διεύρυνση και άλλο το ξεχείλωμα”, είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. Κατήγγειλε ότι η φιλελεύθερη συνιστώσα της ΝΔ συχνά αγνοεί τη “μήτρα” της παράταξης, που είναι όπως τόνισε η πατριωτική λαϊκή δεξιά. Ενώ απέδωσε και τη νίκη ανταρτών στις περιφερειακές εκλογές σε σχετική δυσαρέσκεια.
“Αυτό που κυκλοφορεί υπό μορφή χιούμορ και πλάκας μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ ξέρετε ποιο είναι. Όταν υποβάλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί λένε, βάλε ότι έχεις θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ, μπας και έχεις τύχη”, σχολίασε επιπλέον ο κ. Κακλαμάνης.
Η παρέμβαση Καραμανλή
Ο κ. Κακλαμάνης θα είναι ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται κυρίως η κεντρική ομιλία του κ.Καραμανλή και ιδίως εάν θα αναφερθεί και στην ευρωπαϊκή, διεθνή και εγχώρια πολιτική επικαιρότητα.
Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν άλλωστε ένα από τα στελέχη της ΝΔ με ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία και ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλάκις την ανησυχία του για το έλλειμμα στρατηγικής της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημόσια παρέμβαση του ο κ. Καραμανλής είχε προκαλέσει αίσθηση, καλώντας την ΕΕ να θέσει πάλι ως προτεραιότητα τη λύση του Παλαιστινιακού.
Αλλά κυρίως γιατί τόνισε ότι το Παλαιστινιακό μπορεί να λυθεί μόνο εάν σταματήσουν οι εποικισμοί του Ισραήλ και εάν ιδρυθεί κράτος Παλαιστίνης. Θέση που ήταν σαφώς πιο προωθημένη και ισορροπημένη από την αρχική απόλυτα φιλοϊσραηλινή στάση της κυβέρνησης, η οποία πάντως εν τω μεταξύ είχε αρχίσει να κρατά και κάποιες ισορροπίες.