Τράπεζες: Το ορόσημα της 13ης Νοεμβρίου για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

Διαβάζεται σε 4'
Alpha Bank
Alpha Bank INTIME NEWS

Η μεταβίβαση του 9% της Alpha Bank και η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας είναι πιθανό να συμπέσουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Τα δύο ερώτημα της Alpha Bank ο ρόλος των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΤΕ

Η ερχόμενη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά πιθανό να αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες ημέρες στην σύγχρονη ιστορία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, καθώς εκτός απροόπτου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμπέσουν η μεταβίβαση του 9% της Alpha Bank αφενός και το άνοιγμα του βιβλίου για το private placement και τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας αφετέρου.

Αύριο εισέρχεται στην τελική ευθεία η ανταγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 9% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank. Ως γνωστόν, η ιταλική UniCredit, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, έχει υποβάλει στο ΤΧΣ πρόταση εξαγοράς η οποία προβλέπει μία ευρύτερη συνεργασία με την Alpha Bank και εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη Ρουμανία. Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα η αγορά αναμένει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: Εάν θα υπάρξουν αύξηση του τιμήματος από την Unicredit και άλλος ενδιαφερόμενος.

Σε ότι αφορά στο πρώτο ερώτημα η πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η διαμόρφωση της στα επίπεδα του 1,45 καλλιεργεί την προσδοκία ότι η Unicredit θα προχωρήσει στην αύξηση του τιμήματος για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ήδη από την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες της αγορά ανέφεραν ότι η νέα πρόταση είναι καθ’ οδόν βελτιώνοντας, κατά τις πληροφορίες, την αρχική τιμή κατά 10%. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της Unicredit διαμορφώθηκε στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

Μία αύξηση της τάξης κατά 10% σημαίνει προσφορά στο 1,46 ευρώ, σχεδόν στα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή στο Χρηματιστήριο.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά 211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023, στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και το αποτέλεσμά της θα ανακοινωθεί από το ΤΧΣ το αργότερο δύο ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλον ενδιαφερόμενος

Σε ότι αφορά στο δεύτερο ερώτημα, με την διαγωνιστική διαδικασία να είναι σε εξέλιξη, δύσκολα αναμένεται ότι θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες για να «κοντράρουν» την Unicredit. Και ο λόγος δεν γίνεται για το προσφερόμενο τίμημα, αλλά για το μέγεθος και την ποιότητα του επενδυτή. Ο μεγαλομέτοχος της Alpha Bank, Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh) που φέρεται να έχει ανεβάσει το ποσοστό του κοντά στο 9%, δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην ανταγωνιστική διαδικασία. Ενώ στο ενδεχόμενο που κάποιο μεγάλο fund υποβάλλει προσφορά υψηλότερη της Unicredit, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογήσει τις προσφορές το ΤΧΣ, παραμένουν ευνοϊκότερα για κάποιον επενδυτή – τράπεζα.

Όλα έτοιμα στην Εθνική Τράπεζα

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Alpha Bank αναμένεται να εκκινήσει η αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα. Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% των μετοχών, από το 40,4% που κατέχει το ΤΧΣ δείχνει ως πιθανότερη ημερομηνία την 15 Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται το «κουμπί να πατηθεί» και 1-2 μέρες αργότερα

Ως γνωστόν στο book building θα μπορούν να συμμετέχουν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές. Ο σχεδιασμός προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Θα έχει προηγηθεί αύριο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2023 μια κρίσιμη παράμετρος γιατί η αγορά έχει προεξοφλήσει την περαιτέρω βελτίωσή τους και την επίτευξη των στόχων που η διοίκηση της Εθνικής είχε θέσει κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου. Με βάση τις ανακοινώσεις, τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν πάνω από 1,10 ευρώ το 2023 έως και το 2025, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί πάνω από 15% το 2023 και πάνω από 13% το 2025. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών προδιαγράφεται υψηλό, όπως αποτυπώνεται στα roadshows που η διοίκηση της ΕΤΕ πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα.

Ήδη δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα. «Η εν εξελίξει διαδικασία για την πώληση του μεριδίου της Alpha Bank δεν θα καθυστερήσει την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε μια πηγή στο Reuters. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για το μερίδιο της ΕΤΕ. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα