Οι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα για να πουλήσετε το ακίνητό σας

Διαβάζεται σε 5'
Οι ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα για να πουλήσετε το ακίνητό σας
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Η απόφαση για πώληση ή αγορά κατοικίας είναι πολυσύνθετη και εδράζεται σε μια σειρά από δεδομένα και κριτήρια.

Στην Ελλάδα η ιδιοκτησία ενός σπιτιού θεωρείται από πολλούς ως πανάκεια. Σίγουρα το να έχετε μια δική σας “στέγη” είναι σημαντικό και μπορεί να αποβεί μια καλή επένδυση σε βάθος χρόνου, ενώ παρέχει ασφάλεια και σιγουριά.

Συχνά, οι καταστάσεις της ζωής αλλάζουν και οι ανάγκες -ιδίως όσο μεγαλώνει η ηλικία και μεταβάλλονται και οι προσωπικές σχέσεις (σχέσεις, γάμος, παιδιά).

Πολλές φορές, ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν σκέφτονται να το προχωρήσουν και σχεδόν έχουν πάρει την απόφαση αλλά δεν το τολμούν. Καμιά φορά όμως η αλλαγή είναι απαραίτητη ή ακόμη και ευχάριστη. Για άλλους το σπίτι είναι κάτι που αγοράζεις μια φορά στη ζωή σου και δεν το αλλάζεις. Για άλλους όμως είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.

Το να πουλήσετε το σπίτι σας για να αγοράσετε κάτι άλλο ή ακόμη και να μην αγοράσετε αλλά να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για άλλο σκοπό (ακόμη και ταξίδια στα χρόνια της συνταξιοδότησης) δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Καλό είναι να δείτε τις ενδείξεις που δείχνουν με σαφήνεια αν πρέπει να ξεκινήσετε τη διαδικασία, αλλά κρατήστε στο μυαλό σας ότι όποια απόφαση και να πάρετε πρέπει να εξυπηρετεί τους σκοπούς σας και να νιώθετε καλά με αυτή.

Οι ενδείξεις

Τα οικονομικά σας είναι τακτοποιημένα & σταθερά. Το ότι πρέπει να πουλήσετε ένα σπίτι για να πάτε σε ένα μεγαλύτερο δεν είναι συχνά επαρκής λόγος για να το πράξετε. Αν έχετε ακόμη χρέος (στεγαστικό δάνειο ή άλλο) που πρέπει να αποπληρώσετε για το υπάρχον σπίτι, το να το πουλήσετε και να αγοράσετε κάτι μεγαλύτερο (άρα ακριβότερο) μπορεί να εκτροχιάσει τα οικονομικά σας.

Όσο πιο άνετα και σταθερά είναι αυτά τόσο πιο εύκολη θα είναι η απόφαση για πώληση του ακινήτου σας και τόσο πιο άνετη η διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι σε όλες τις συναλλαγές (πώληση ή αγορά σπιτιού) υπάρχουν πολλά επιπλέον κόστη, όπως φόροι, προμήθειες, έξοδα για μετακομίσεις ή ανακαινίσεις, κλπ. Υπολογίστε καλά τα συν και τα πλην όσον αφορά τον προϋπολογισμό σας και πάρτε την πιο σοφή απόφαση χωρίς μεγάλο ρίσκο.

Η συντήρηση του σπιτιού σας έχει κουράσει. Είναι συχνό το φαινόμενο μετά από αρκετά χρόνια σε ένα σπίτι να κουράζει πλέον η συντήρησή του. Ιδίως όσο παλιώνει και απαιτεί όλο και περισσότερη φροντίδα, χρόνο και χρήματα, γίνεται για πολλούς επιτακτική η ανάγκη να το πουλήσουν και να πάνε σε κάποιο νεόδμητο ή τουλάχιστον αρκετά νεότερο σπίτι. Ειδικά για πολυάσχολους ανθρώπους με απαιτητικές σε επίπεδο ωραρίου δουλειές, η ανάγκη αλλαγής σπιτιού σε κάποιο με λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης (και καθαρισμού ακόμη) γίνεται έντονη.

Το σπίτι είναι πλέον μεγάλο. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο. Όσο μεγαλώνετε (εσείς και τα παιδιά σας), το μέγεθος του νοικοκυριού μπορεί να μειωθεί καθώς τα παιδιά γίνονται φοιτητές, σπουδάζουν εκτός πόλης ή χώρας, και νομοτελειακά κάποια στιγμή φεύγουν από το σπίτι. Επίσης, πολλές φορές μετά από έναν χωρισμό, ένα μεγάλο σπίτι φαίνεται αχρείαστο ενώ και για ψυχολογικούς λόγους μπορεί να θελήσετε να κάνετε μια νέα αρχή σε νέο σπίτι κάπου αλλού. Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα άτομα που μένουν μέσα σε ένα σπίτι μεταβάλλει και τις ανάγκες. Πρέπει να είστε πραγματιστές.

Το σπίτι είναι πλέον μικρό. Όσο μεγαλώνει το μέγεθος του νοικοκυριού μεγαλώνουν και οι ανάγκες για χώρο. Για παράδειγμα, ένα δυάρι ή τριάρι μπορεί να ήταν αρκετό όταν ένα ζευγάρι παντρεύτηκε ή είχε ένα μόνο παιδί. Η έλευση και ενός δεύτερου παιδιού όμως δημιουργεί πολλές επιπλέον ανάγκες για δωμάτια. Επομένως η ανάγκη για μεγαλύτερο σπίτι είναι έντονη.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που έχουν αλλάξει οι καταστάσεις με τη δουλειά σας και πλέον εργάζεστε (κυρίως ή αποκλειστικά) στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε νέο μεγαλύτερο σε μέγεθος σπίτι με χώρο γραφείου. Αυτό το τελευταίο έχει γίνει μάλιστα ιδιαίτερα έντονη με την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19.

Ένα ενδεχόμενο ακόμη είναι να πουλήσετε το σπίτι σας και να ενοικιάσετε ένα σπίτι, οπότε δε θα έχετε κανένα άγχος για το θέμα της συντήρησης καθώς θα είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Η αγορά ακινήτων αναπτύσσεται. Ακόμη και αν όλα τα παραπάνω σημάδια δείχνουν στην κατεύθυνση πώλησης του ακινήτου σας, πρέπει να δείτε τις τάσεις της αγοράς. Σε μια περίοδο κρίσης ή που η αγορά ακινήτων δεν αναπτύσσεται, είναι καλύτερο να περιμένετε.

Αν έχετε την υπομονή και πουλήσετε το σπίτι σας σε μια καλή περίοδο (ρωτήστε έναν μεσίτη ή μεσίτρια για αυτό), τότε το τίμημα που θα εισπράξετε θα είναι αρκετά υψηλότερο και θα έρθει πιο γρήγορα και άνετα σε σχέση με μια πιεσμένη αγορά όπου η ζήτηση είναι μικρή και η προσφορά μεγάλη ωθώντας τις τιμές προς τα κάτω. Δείτε τα σημάδια στην περιοχή σας για να πάρετε μια ιδέα της τάσης στην αγορά: Υπάρχουν πολλά πωλητήρια; Έχετε σπίτι στη γειτονιά σας που πωλούνται και πόσο γρήγορα γίνεται αυτό;

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίστε όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόφασή σας, ζυγίστε τους και αποφασίστε με ρεαλισμό και ειλικρίνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα