Μέση Ανατολή: Η αλήθεια για το “πυρηνικό” υποβρύχιο που έστειλαν οι ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 3'
Αμερικανικό υποβρύχιο
Αμερικανικό υποβρύχιο AP

Σε μια σπάνια ανακοίνωση, ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε ότι ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων έφτασε στη Μέση Ανατολή. Πού αποσκοπεί η κίνηση των ΗΠΑ.

Υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων απέστειλε στη Μέση Ανατολή το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει εισέλθει σε νέο στάδιο. Η εν λόγω εξέλιξη έγινε γνωστή από τον αμερικανό στρατό, σε ανακοίνωση που εξεδόθη αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η ασυνήθιστη ανακοίνωση σχετικά με τη θέση του πλοίου, το οποίο ενδέχεται να μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους, αποτελεί προσπάθεια επίδειξης ισχύος, με σκοπό να περιορίσει τις περιφερειακές εντάσεις εν μέσω του πολέμου.

«Στις 5 Νοεμβρίου 2023, ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ» ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), με την περιοχή ευθύνης να περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή.

Η σχετική ανάρτηση της μονάδας του υπουργείου Άμυνας έδειχνε μια εικόνα του υποβρυχίου να κινείται μέσω της διώρυγας του Σουέζ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστη η ταυτότητα του υποβρυχίου

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα του υποβρυχίου, ενώ δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για ένα από τα τέσσερα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ Tomahawk ή από τα 14 υποβρύχια που φέρουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Trident-II.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστά μια σημαντική προσθήκη στην αμερικανική αποτρεπτική δύναμη στην περιοχή και την ικανότητα επίθεσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με το Assosiated Press, ενώ τα υποβρύχια κλάσης Οχάιο είναι πυρηνικά και πολλά φέρουν πυρηνικά όπλα, άλλα φέρουν μόνο πυραύλους κρουζ και προορίζονται να αναπτυχθούν με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Κάθε υποβρύχιο κλάσης Οχάιο μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερους από αυτούς με τους οποίους είναι οπλισμένα τα νεότερα επιθετικά υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. «Τα εν λόγω υποβρύχια έχουν μεγάλη δύναμη πυρός» δήλωσε στο CNN το 2021 ο Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ. «154 Tomahawk αποδίδουν με ακρίβεια. Κανένας αντίπαλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή».

Σημειώνεται πως ο αμερικανικός στρατός σπάνια ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του στόλου του με υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων. Αντίθετα, τα πυρηνικά σκάφη λειτουργούν με σχεδόν πλήρη μυστικότητα.

Χαιρετίζει την απόφαση το Ισραήλ

Ως μια κίνηση, που ίσως «μαρτυρά» την ταυτότητα του πλοίου, μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο οποίος μιλά για υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους.

«Είναι πάντα καλά νέα να βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί μετακινούν περισσότερα μέσα» δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ στους δημοσιογράφους.

«Το βλέπουμε αυτό ως ένα είδος αποτρεπτικού, σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή» πρόσθεσε.

Αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, του στενότερου περιφερειακού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσινγκτον έχει μεταφέρει σημαντικά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων και μαχητικών αεροσκαφών.

Έχει, επίσης, ανακοινώσει την ανάπτυξη περίπου 1.000 αμερικανών στρατιωτών και την εμπλοκή απροσδιόριστου αριθμού κομάντος ειδικών επιχειρήσεων, οι οποίοι «συμβουλεύουν» τον ισραηλινό στρατό στις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων της στον Κόλπο, με ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) που προορίζεται για τη Σαουδική Αραβία και συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος Patriot που θα σταλούν στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα