Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 7'Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.
- 08 Νοεμβρίου 2023 06:46
Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.
“Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος”
Στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου του Δήμου Ζωγράφου παρουσιάζεται η Έκθεση Φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου και του Ανδρέα Ζαχαράτου “Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος“.
Όπως αναφέρουν οι φωτογράφοι: “Ο παραλληλισμός και η σύνδεση δύο ισοδύναμων σε σπουδαιότητα και σημασία τόπων, καθρεφτίζεται, αποτυπώνεται στην έννοια της εκλεκτικής συγγένειας: παρεμφερή πολιτισμικά χαρακτηριστικά, γλωσσικά ιδιώματα, κοντινές συνήθειες και συμπεριφορές, ληστρική και πειρατική δραστηριότητα, γδικιωμοί και μεταναστεύσεις, τραχύτητα κι ευαισθησία, προκαταλήψεις, θρηνητικά τραγούδια και ταραντέλες, ιστορικό παρελθόν –η αρχέγονη ανάμνηση της φυλής και τα ίχνη της Magna Grecia–, γεωμορφολογική διάρθρωση, κοινά τοπωνύμια – Πενταδάκτυλος λεγόταν ο Ταΰγετος τα βυζαντινά χρόνια, Pentedattilo ονομάζεται ο ερημωμένος γκρεκάνικος οικισμός“.
Επιμέλεια έκθεσης : Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης – Επιμελήτρια. Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου. Χώρος: Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια, 15771, τηλ.: 210 7487657, 210 7777601. Εγκαίνια: 8 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 9.00-16.00. Είσοδος ελεύθερη στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις.
“Re-Action” και δημιουργία πλασματικών χωροχρόνων
Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ατομική έκθεση της Πένης Κωνσταντίνου “Re-Action”. Μια εικαστικός με ιδιαίτερη προσωπικότητα εικαστική που μέσα από την δουλειά της θέλει να εκφράζει την αλήθεια της. Όπως αναφέρει η ίδια στον κατάλογο που θα συνοδεύσει την έκθεση “Υπηρετώ την εικόνα και τις ανάγκες της προκειμένου να εκφράσω αληθινά συναισθήματα”.
Η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη γράφει, μεταξύ άλλων, για την δουλειά της εικαστικού: “Οι πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες της Πένυς Κωνσταντίνου είναι μεγάλου μεγέθους αποσπασματικές συνθέσεις με εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις, χρωματικές εντάσεις και χειρονομιακές εξάρσεις. Η ζωγράφος εξακολουθεί να εργάζεται στον αντίστοιχο προβληματισμό με την προηγούμενη έκθεσή της “Διάλογος”, πάνω στον μορφικό επαναπροσδιορισμό ετερόκλητων στοιχείων για τη δημιουργία πλασματικών χωροχρόνων. Το ζωγραφικό της ιδίωμα χαρακτηρίζεται από μια έντονη αμφιθυμία μεταξύ παραστατικής και αφηρημένης απόδοσης, αυθορμητισμό, τολμηρή χρήση των χρωμάτων και ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών εικόνων.
Κάθε έργο έχει δομηθεί από επιμέρους εικονογραφικές αναφορές. Οι προσωπικές της απεικονιστικές διατυπώσεις συνυπάρχουν με στερεότυπες εικόνες-πρότυπα από εμβληματικές φιγούρες κόμικ, την pop art κουλτούρα των ημερών μας, τη μόδα, την τέχνη του κινηματογράφου και από μεμονωμένα στοιχεία έργων ζωγραφικής του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Μπέικον και άλλων. Η αφηγηματικότητά της εκφράζεται μέσα από την ιδιάζουσα εκρηκτική παραστατικότητα, φορτισμένη με αισθήσεις, αλλά και τη μορφοποιητική συνθετική της δεινότητα […]”.
Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στις 20.00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή | 10.30-15.00 και 17.30 – 21.00 | Τετάρτη – Σάββατο 10.30 – 15.00. Gallery Art Prisma, Κουντουριώτου 187, Πειραιάς. galleryartprisma.gr.
Παρουσίαση συλλογικής έκδοσης “Το Μικρασιατικό ζήτημα με τα μάτια των ξένων”
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) παρουσιάζει την νέα του έκδοση, “Το Μικρασιατικό ζήτημα με τα μάτια των ξένων”, έναν συλλογικό τόμο και μια προσπάθεια που εκδίδεται ύστερα από 3 χρόνια επισταμένης και αδιάλειπτης έρευνας.
Στο εν λόγω βιβλίο, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και παραίνεση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Matteo Campagnolo, συμμετέχουν εξέχοντες ιστορικοί, οι οποίοι καταθέτουν την συμβολή τους ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, με το κέντρο βάρους και ενδιαφέροντος να τοποθετείται στην πρόσληψη και τον ρόλο που έπαιξαν οι Δυτικές Ευρωπαϊκές Δυνάμεις στην έκβαση και στο αποτέλεσμα που οδήγησε στην φρικτή τραγωδία του 1922. Με αμιγώς ακαδημαϊκό χαρακτήρα και ερευνητική διάθεση, ο εν λόγω συλλογικός τόμος επιζητά να προβληματίσει και να βαθύνει τις ιστορικές μας γνώσεις για την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κρατώντας ταυτόχρονα την απαραίτητη και νηφάλια απόσταση από αναχρονισμούς και φανατικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας.
Ομιλητές της βιβλιοπαρουσίασης θα είναι η Ειρήνη Σαρίογλου (Γ.Γ. ΙΔΙΣΜΕ και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης), ο Matteo Campagnolo (καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης) και ο Άγγελος Συρίγος (αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου). Μετά το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης, θα ακολουθήσει προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας” σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και με την πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Παπαχριστούδη. Η βιβλιοπαρουσίαση του τόμου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 08/11 και ώρα 20:30 στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.
Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την 1η Γιορτή της Επιστήμης, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό.
Οι δραματικές οικολογικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζουν καταλυτικά όπως είναι φυσικό επόμενο, το κύκλο του νερού και κατ’ επέκταση την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος πάνω στον πλανήτη Γη. Για το λόγο αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης στην Ελλάδα έχει ως κεντρικό θέμα “Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής” και περιλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις, πειράματα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Αθήνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Η εικαστικός Μαρία Φιλοπούλου είναι η ανάδοχος αυτής της πρώτης διοργάνωσης, καθώς με τα έργα της δίνει τις δικές της απαντήσεις για τη συνύπαρξη του ανθρώπου με το υδάτινο στοιχείο και τον καλούν να διαφυλάξει ευλαβικά αυτήν τη πολύτιμη για τη ζωή του σχέση.
Για ποιες επιπτώσεις πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι; Μπορούμε ακόμη να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη; Ποια είναι η κατάσταση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα (στη λεκάνη της Μεσογείου); Ποια είναι τα κύρια ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα (έλλειψη, τρωτότητα, υπερεπάρκεια);
08/11/2023, 19.00 Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο /ΠΡΟΒΟΛΗ «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΕΡΟ», της Aissa MAIGA (2021) Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση από τον ερευνητή Γιώργο ΒΑΓΕΝΑ (ΕΛΚΕΘΕ), σχετικά με την ερημοποίηση στη Βορειοδυτική Αφρική. Δείτε το πρόγραμμα και πληροφορίες στο ifg.gr.
Δημιουργίες του street artist Sonke
Στον χώρο τέχνης Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σκουταριώτη (Sonke).
Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες και έχει εργαστεί ως δάσκαλος σχεδίου/σκίτσου στο Κοινοτικό Κέντρο Αμαρουσίου. Από το 1998 δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης του δημόσιου χώρου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Αμερική).
Γυναικείες φιγούρες με μακρύ λαιμό, μάτια κλειστά και μαλλιά πεταμένα στον αέρα. Επιμήκη ζευγάρια που ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, σαν να προσφέρουν μια κούνια, προσπαθώντας να κρατήσουν μια καρδιά, ένα μικρό σπουργίτι, ένα σύμβολο. Πρόκειται για τις δημιουργίες του street artist Sonke, και είναι βέβαιο ότι έχετε πέσει πάνω τους κάποια στιγμή σε κάποια γωνιά της Αθήνας. Δημιουργεί, όπως και οι περισσότεροι ομότεχνοί του, εμπνευσμένος από τον σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό ιστό και τις προσωπικές του προσπάθειες.
Η ελευθερία, η χειραφέτηση, το νόημα των σχέσεων και ο αυτοπροσδιορισμός της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς του. Αναφέρεται στην έννοια του καλλιτέχνη ως ατόμου που είναι υπεύθυνο να φωνάξει ανάμεσα στους σιωπηλούς αφυπνίζοντας την κοιμισμένη συνείδηση, αναζωογονώντας την ψυχή. Επιπλέον, τονίζει τον ζωτικό ρόλο του υποσυνείδητου όσον αφορά την τέχνη, ενθαρρύνοντάς μας έτσι να σταθούμε μπροστά στο έργο τέχνης και να το εκτιμήσουμε χωρίς προκαταλήψεις.
Διάρκεια έκθεσης: 7-20 Νοεμβρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00-21:00. Σάββατο 10:00-20:00. Kapopoulos Fine Arts-Golden Hall: Λεωφόρος Κηφισίας 37Α και Σπύρου Λούη, Μαρούσι, 15123 Αθήνα, τηλ. 2106833048. www.kapopoulosart.gr.