EUROBANK | Πρωτοστατεί στην ενίσχυση του ελληνικού επιχειρείν

Διαβάζεται σε 6'
EUROBANK | Πρωτοστατεί στην ενίσχυση του ελληνικού επιχειρείν
Image by jannoon028 on Freepik

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μία αναπτυξιακή πορεία επισφραγίζεται μέσα από τις διαδοχικές θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις από οίκους διεθνούς κύρους.

Ορόσημο στην πορεία προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η Ελλάδα πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της ευρωζώνης, λαμβάνοντας ώθηση από τους συνολικά €80 δισ. πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Εντούτοις, η ελληνική οικονομία παραμένει αντιμέτωπη με ισχυρές προκλήσεις εν μέσω ενός περιβάλλοντος γεωπολιτικών αναταράξεων, πληθωριστικών πιέσεων, κλιματικών κινδύνων και αυξημένου ενεργειακού κόστους. Το υψηλό δημόσιο χρέος, άνω των €400 δισ., το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών που διαμορφώθηκε κοντά στο 10% για το 2022 και το επενδυτικό κενό των €100 και πλέον δισ. αποτελούν το τρίπτυχο των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και αναπτυξιακή προσέγγιση. Η απάντηση βρίσκεται στην προσέλκυση και υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο. Η σταδιακή αποεπέδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, με την Eurobank πρώτη να ανοίγει το δρόμο, επισφραγίζει την ωριμότητα του τραπεζικού συστήματος που έχει χρέος να ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα, να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να «ξεκλειδώσει» την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Τράπεζα της Ανάπτυξης

Image by mamewmy on Freepik

Η Eurobank, ως Τράπεζα της Ανάπτυξης, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου, υλοποιώντας μία χρηματοδοτική στρατηγική που εστιάζει σε πέντε πυλώνες: Υποδομές και εμπορικό Real Estate, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, καινοτόμο βιομηχανία και στον Τουρισμό, τομέα όπου η Τράπεζα υλοποιεί παρεμβάσεις €1,5 δισ. στην τετραετία 2020 – 2024.

Επιπρόσθετα, πρωτοστατεί στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΤΑΑ. Ήδη έχει λάβει την έγκριση της πέμπτης δόσης κεφαλαίων του ΤΑΑ και έχει αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων άνω του €1 δισ. μέσω του Ταμείου. Παράλληλα, συμμετέχει στη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στη χώρα με συνολικό προϋπολογισμό €3,4 δισ., αξιοποιώντας πόρους €925 εκατ. μέσω του TAA και €687,4 εκατ. μέσω δανείων που χορήγησε η ίδια.

Δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις

Ανάπτυξη, όμως, δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα. Στρατηγικός στόχος της Eurobank είναι να αποτελεί έναν συνεργάτη εμπιστοσύνης για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, στηρίζοντας τα επενδυτικά τους πλάνα και παρέχοντας χρηματοδότηση, καθοδήγηση και ευέλικτες, σύγχρονες λύσεις που θα τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές. Βρίσκεται σταθερά δίπλα στον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσφέροντας μία ολιστική υποστήριξη στους επιχειρηματίες όλης της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα μόνο την τελευταία τριετία έχει χορηγήσει συνολικά €2,5 δισ. σε επιχειρήσεις με τζίρο έως €5 εκατ. ενώ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα και εργαλεία για τη στήριξη διαφορετικών επιχειρηματικών κλάδων ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ναυαρχίδα τέτοιων πρωτοβουλιών αποτελεί το επιτυχημένο Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, που υλοποιείται φέτος για 13η διαδοχική χρονιά, έχοντας υποστηρίξει πάνω από 53.600 επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στο ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα. Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και το πρόγραμμα Business Banking Φαρμακεία με στόχο τη διευκόλυνση του εκσυγχρονισμού των φαρμακείων, προσφέροντας ειδικά προνόμια και εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες της Eurobank αλλά και εκπτώσεις στη συνεργασία των επιχειρήσεων με εξειδικευμένους σύμβουλους για την ψηφιακή αναβάθμιση.

Επιπρόσθετα, παρέχει λύσεις σε καθημερινές ανάγκες, όπως ολοκληρωμένα προγράμματα μισθοδοσίας με σημαντικά προνόμια για το προσωπικό των επιχειρήσεων και προγράμματα ασφάλισης, όπως το My Business First καθώς και καινοτόμες λύσεις ρευστότητας. Ένα τέτοιο καινοτόμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις είναι το POS Cash Advance που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τις καθημερινές εισπράξεις σε ρευστότητα. Πιο αναλυτικά, κάθε επιχείρηση με ενεργό POS της Worldline Greece μπορεί να αξιοποιεί τις εισπράξεις της προκειμένου να εξασφαλίσει άμεση ρευστότητα για τη χρηματοδότηση αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης έως και €50.000, ενώ έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει την αποπληρωμή της σταδιακά και πάλι μέσω των εισπράξεων.

Επιταχυντής της καινοτομίας και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

Image by jannoon028 on Freepik

Θέτοντας ως στρατηγικό στόχο την επίτευξη ενός πράσινου, τεχνολογικά αναβαθμισμένου και βιώσιμου αύριο, η Τράπεζα παρουσιάζει ελκυστικές λύσεις και προγράμματα για τη θωράκιση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων σε όποιο στάδιο ανάπτυξης και αν βρίσκονται. Εκκινώντας από την ανάγκη για την πράσινη μετάβαση του ελληνικού επιχειρείν, προσφέρει αποκλειστικά προνόμια για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Bridge Financing Εξοικονομώ, ενώ παρέχει πρόσβαση χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις με τζίρο έως €5 εκατ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων με σκοπό την αυτοκατανάλωση. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας της με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο πλαίσιο του «Business Growth Fund», η Eurobank διαθέτει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Tέλος, στηρίζει την καινοτόμο και νεανική επιχειρηματικότητα ενδυναμώνοντας το ελληνικό οικοσύστημα start up τα τελευταία 11 χρόνια, μέσω του επιχειρηματικού επιταχυντή καινοτομίας egg – enter grοw go.

Ευέλικτη εξυπηρέτηση για τις ανάγκες του σήμερα

Η Eurobank αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία αιχμής με στόχο να θέσει στη διάθεση των πελατών της τις βέλτιστες και πλέον σύγχρονες επιλογές εξυπηρέτησης 24/7 χωρίς, ωστόσο, να υποβαθμίσει την αξία της ανθρώπινης επαφής. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, εξάλλου, αποτελεί τον πυρήνα της ίδιας της ταυτότητας της Τράπεζας από την ίδρυσή της έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί από το 2021 το Phygital μοντέλο εξυπηρέτησης που συνδυάζει τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο, προκειμένου να παρέχει ευέλικτους τρόπους εξυπηρέτησης μέσω των καταστημάτων νέας γενιάς (Future Branches) αλλά και μέσω εργαλείων όπως το m-Banking, το e-Banking και το Mobility, όπου εξειδικευμένα στελέχη επισκέπτονται τον πελάτη στο χώρο του για μία end-to-end συνάντηση. Τέλος, θέτει στη διάθεση των επιχειρηματιών εξειδικευμένους συμβούλους και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως το v-Banking για προσωπική επικοινωνία με τον Επαγγελματικό Σύμβουλο.

Διαχέοντας την ευημερία

Θέτοντας ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία αξίας για όλους και για όλες, η Eurobank υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί εμβληματικές δράσεις όπως η Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό και το Πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία, ενώ επενδύει σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα