Τραγικός θάνατος Ουκρανού ταγματάρχη – Τού έστειλαν “δώρο” γενεθλίων μια χειροβομβίδα

Διαβάζεται σε 3'
Χειροβομβίδα (φωτογραφία αρχείου)
Χειροβομβίδα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Την τελευταία του πνοή άφησε Ουκρανός ταγματάρχης, στον οποίο άγνωστοι έστειλαν δώρο γενεθλίων μία χειροβομβίδα.

Ένας στενός σύμβουλος του αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκε έπειτα από έκρηξη χειροβομβίδας που είχε αποσταλεί, ανάμεσα σε άλλα δώρα, για τα γενέθλιά του.

«Υπό τραγικές συνθήκες, ο βοηθός και στενός μου φίλος, ταγματάρχης Γκενάντι Τσαστιάκοφ, σκοτώθηκε στα γενέθλιά του» έγραψε σε ανάρτησή του ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι στο Telegram, αναφέροντας ότι «ένας άγνωστος εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε ένα από τα δώρα του».

Τι συνέβη

Ο ταγματάρχης Γκενάντι Τσαστιάκοφ, 39 ετών, είχε επιστρέψει στο διαμέρισμά του με δώρα από τους συναδέλφους του και τα άνοιγε με τον γιο του, όταν εξερράγη η χειροβομβίδα.

Από το περιστατικό ο ίδιος βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο 13χρονος γιος του.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ihor Klymenko, δήλωσε ότι το αγόρι είχε αρχίσει να γυρίζει την περόνη της χειροβομβίδας. «Τότε, ο στρατιώτης πήρε τη χειροβομβίδα από το παιδί και τράβηξε την περόνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη».

Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν αργότερα ότι κατά λάθος πυροδότησε τη χειροβομβίδα, ενώ προσπαθούσε να την πάρει από τον γιο του.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως «τραγικό ατύχημα» και ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πάντες να αναμένουν το αποτέλεσμα της επίσημης έρευνας. Η αστυνομία δήλωσε ότι η έκρηξη στο διαμέρισμα της οικογένειας στο Τσάικι στα δυτικά προάστια του Κιέβου ήταν «αποτέλεσμα απρόσεκτου χειρισμού πυρομαχικών».

Σύντομα, όμως, προέκυψε ότι στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί άλλες πέντε χειροβομβίδες, με τον υπουργό να λέει πως ήταν δώρο από συνάδελφό του στο στρατό.

Οι φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης

Τελικά, ο θάνατος του Τσαστιάκοφ χαρακτηρίστηκε δολοφονία, χωρίς να αποκαλυφθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Φωτογραφίες από το σημείο απεικόνιζαν κι άλλες χειροβομβίδες στο πάτωμα του διαμερίσματος, μαζί με σακούλες δώρων.

Ο Τσαστιάκοφ είχε μεταφέρει τις χειροβομβίδες, προφανώς, στο σπίτι του σε μια τσάντα με ένα μπουκάλι ουίσκι.

Μια πηγή δήλωσε στην Ukrainska Pravda ότι το μπουκάλι βρισκόταν σε μια τσάντα δώρου με ποτήρια. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο συνάδελφός του είχε παραδώσει το μπουκάλι λέγοντας: «Είναι δύσκολο να σας εκπλήξω: Γι’ αυτό σου δίνω χειροβομβίδες μάχης και ένα μπουκάλι με καλό ουίσκι».

Ο στρατηγός Zaluzhny μίλησε για ανείπωτο πόνο και βαριά απώλεια για τον ουκρανικό στρατό και για τον ίδιο προσωπικά, περιγράφοντας τον ταγματάρχη Τσαστιάκοφ ως «αξιόπιστο μαχητή» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα