Εδώ βρίσκεται την βιταμίνη Κ

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

Σε προφυλάσσει από κατάγματα, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις.

βιταμίνη C την ξέρεις, δεδομένα ξέρεις και το μαγνήσιο, όπως ξέρεις και τη βιταμίνη D.

Οι connoisseurs, όσοι δηλαδή ασχολούνται επισταμένως με τη φροντίδα της υγείας τους, προωθούν αυτήν την περίοδο τη βιταμίνη Κ.

Πού βοηθάει;

Ιδού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Αναφέρεται σε ομάδα βιταμινών που παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος, το μεταβολισμό των οστών και τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, συνεπώς το σώμα την αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό και στο συκώτι.

Τα οφέλη της περιλαμβάνουν την υποστήριξη της υγείας των οστών, της γνωστικής λειτουργίας και της καρδιάς.

Υπάρχει επίσης, έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία καταστάσεων, όπως η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

Εν τω μεταξύ, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Open Heart δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 μπορεί να μειώσει την αρτηριακή δυσκαμψία, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και στεφανιαίας νόσου και να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των καρδιοπαθών.

Εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oncology Letters διαπίστωσε ότι μια θεραπεία με βιταμίνη Κ2 μπορεί να αναστείλει θετικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα.

Ενθαρρυντική μελέτη σε αρουραίους δείχνει ακόμη ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η σχέση.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Όπως αναφέρεται στο Medical News Today, το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Κ για να παράγει προθρομβίνη, πρωτεΐνη και παράγοντας πήξης που είναι απαραίτητος για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών».

Βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτρέποντας την ανοργανοποίηση, όπου τα μέταλλα συσσωρεύονται στις αρτηρίες. Αυτό επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί αίμα ελεύθερα μέσω του σώματος.

Η μεταλλοποίηση εμφανίζεται φυσικά με την ηλικία και είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προσοχή: ουδείς πρέπει να καταναλώνει βιταμίνη Κ χωρίς να ρωτήσει πρώτα γιατρό και δη τα άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη ή το Coumadin.

Εν τω μεταξύ, η βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά κοινά φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος, αντισπασμωδικά, αντιβιοτικά, φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Όπως λέει στο Magazine η διαιτολόγος, διατροφολόγος και Health Coaching EKΠΑ, Αναστασία Μακρή, «όταν με τη βιταμίνη Κ2 συνδυάζεται Κ2, η βιταμίνη D3 βοηθά στη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά σας. Εκεί δηλαδή, όπου χρειάζεται περισσότερο.

Γεγονός που το εμποδίζει να σχηματίσει εναποθέσεις στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία σας».

Άρα δυναμώνουμε τα οστά μας, όπως προστατευόμαστε από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Η κυρία Μακρή προσθέτει πως «μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη με μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υπέφεραν από αδύναμα και εύθραυστα οστά, βρήκε το εξής:

μετά από 2 χρόνια συμπληρωμάτων με βιταμίνη D3, βιταμίνη Κ2 ή και τα δύο, οι γυναίκες που έλαβαν βιταμίνη D3 και K2 παρουσίασαν καλύτερη οστική πυκνότητα, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες που έλαβαν μόνο βιταμίνη D3 ή βιταμίνη Κ2.

Από αυτήν και από άλλες έρευνες, φαίνεται ότι οι βιταμίνες D3 και K2 μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος μαζί από αυτό που προσφέρει κάθε θρεπτικό συστατικό ξεχωριστά.

«Αυτός είναι και ο λόγος που στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα με συνδυασμό βιταμίνης Κ και βιταμίνης D».

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Καταγραφές δείχνουν πως η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι πιθανό να επηρεάσει τα νεογνά. Ειδικά εκείνα που έχουν πρόβλημα δυσαπορρόφησης, λόγω, για παράδειγμα, του συνδρόμου βραχέος εντέρου, της κυστικής ίνωσης, της κοιλιοκάκης ή της ελκώδους κολίτιδας.

Στους ενήλικες η ανεπάρκεια είναι σπάνια. Παρ’ όλα αυτά συμβαίνει, με τα στοιχεία να δείχνουν πως η σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως

  • η κυστική ίνωση,
  • οι πεπτικές διαταραχές που προκαλούν δυσαπορρόφηση λίπους,
  • ο φραγμένος χοληδόχος πόρος,
  • η λήψη αντιπηκτικών, όπως η βαρφαρίνη και
  • η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει βιταμίνη Κ;

Γίνεται πιο πιθανή η αιμορραγία, ενδέχεται να μελανιάζεις πιο εύκολα από το συνηθισμένο, ενώ γίνεται πιο δύσκολο να σταματήσει την αιμορραγία έπειτα από τραυματισμό.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο έντονες περιόδους.

Οι τύποι της βιταμίνης Κ

Υπάρχουν τρεις μορφές βιταμίνης Κ. Είναι οι

Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη -προέρχεται από φυτά και είναι ο κύριος τύπος βιταμίνης Κ).

Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη -εμφανίζεται σε ορισμένα ζωικά τρόφιμα ή άλλα που έχουν υποστεί ζύμωση).

Βιταμίνη Κ3 (μεναφθόνη -είναι συνθετική μορφή βιταμίνης Κ που μερικές φορές βρίσκεται σε ζωοτροφές ή τροφές για κατοικίδια και δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι

  • Ο φρέσκος μαϊντανός,
  • το σπανάκι,
  • το μπρόκολο,
  • το κέιλ,
  • τα χόρτα,
  • το ακτινίδιο,
  • το μαγειρεμένο λάχανο,
  • το αβοκάντο,
  • το μαγειρεμένο πράσινο μέρος των παντζαριών,
  • τα λαχανάκια Βρυξελλών,
  • το μαρούλι άισμπεργκ και
  • έλαια, όπως λάδι σόγιας και η κανόλα

Βιταμίνη Κ2 περιέχεται σε

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
  • Χοιρινό.
  • Βοδινό συκώτι.
  • Πατέ πάπιας.
  • Πουλερικά.
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

Δεν έχει καθοριστεί ανεκτό ανώτατο όριο, με την τοξικότητα να είναι σπάνια.

Απίθανο είναι και να προκύψει από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ. Για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα. Να μην τα λαμβάνουμε χωρίς τη σύσταση και την παρακολούθηση επαγγελματία υγείας.

Οι επαγγελματίες υγείας εξηγούν πως η συνιστώμενη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.

Οι γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω θα πρέπει να καταναλώνουν 90 μικρογραμμάρια αξιόπιστης πηγής (mcg) την ημέρα.

Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 120 mcg.

Αν το θες και σε πιο συγκεκριμένη συνθήκη,

  • 10 κλωνάρια μαϊντανού περιέχουν 90 μικρογραμμάρια,
  • μια μερίδα μισής κούπας κατεψυγμένα και βρασμένα λαχανικά περιέχει 530 mcg,
  • ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 145 mcg,
  • μια κουταλιά της σούπας σογιέλαιο περιέχει 25 mcg,
  • μισή κούπα σταφύλι περιέχει 11 mcg και
  • ένα βραστό αυγό περιέχει 4 mcg.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα