Led Zeppelin: Λύθηκε μυστήριο 50 ετών για άλμπουμ της μπάντας

Διαβάζεται σε 3'
Led Zeppelin: Λύθηκε μυστήριο 50 ετών για άλμπουμ της μπάντας

Ανακαλύφθηκε ποιον απεικονίζει το εξώφυλλο του “Led Zeppelin IV”, ακριβώς 52 χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ το οποίο περιλαμβάνει και τον “ύμνο” της μπάντας “Stairway to Heaven”.

Για τους φανς των Led Zeppelin, η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο και “έντυνε” το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας είναι αρκετά οικεία. Η ταυτότητα του ανθρώπου που εμφανίζεται στο εξώφυλλο, όμως, παρέμενε άγνωστη για πάνω από μισό αιώνα, όπως και άλλα στοιχεία της πρωτότυπης φωτογραφίας, μαζί και του προσώπου που την τράβηξε.

Πριν από λίγες ημέρες, το βρετανικό μουσείο “Wiltshire” κατάφερε να την εντάξει στη συλλογή του, ωστόσο, περίμενε λίγες ημέρες μέχρι να μοιραστεί την εικόνα και το μυστήριο που παρέμενε άλυτο για 52 ολόκληρα χρόνια. Είχε, όμως, “ιερό” σκοπό. Βλέπετε, το “Led Zeppelin IV” κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου του 1971, συνεπώς μία τέτοια ιστορική ανακάλυψη έπρεπε να έχει και σημειολογικό χαρακτήρα.

Όσοι κρατούσαν τον δίσκο στα χέρια τους, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο κύριος που σκυφτός όπως στεκόταν, με τη μεγάλη του γενειάδα, τη γκλίτσα στο χέρι και μία δέσμη ξύλων στην πλάτη, τους κοιτούσε από το εξώφυλλο, όσο εκείνοι “χάνονταν” στους ήχους και τους στίχους του “Stairway to Heaven” και των υπόλοιπων “ύμνων” ενός άλμπουμ που έχει πουλήσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ποιος είναι ο άνθρωπος στο εξώφυλλο – Πώς ανακαλύφθηκε η πρωτότυπη φωτογραφία

Πέρασαν πέντε δεκαετίες, λοιπόν, για να μάθουμε ποιος ήταν ο άνθρωπος της φωτογραφίας, αλλά και ποια η ταυτότητα του φωτογράφου. Η πρωτότυπη εικόνα, λοιπόν, βρέθηκε σε άλμπουμ φωτογραφιών της ύστερης βικτωριανής εποχής και ανακαλύφθηκε από τον Brian Edwards, Επισκέπτη Ερευνητή στο Περιφερειακό Κέντρο Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας.

Ο άνθρωπος που εμφανίζεται στο εξώφυλλο, φέρεται να λεγόταν Lot Long (μερικές φορές Longyear), γεννήθηκε στο Mere το 1823 και πέθανε το 1893. Την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Lot ήταν χήρος, ζούσε σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι στην Shaftesbury Road και εργαζόταν ως τεχνίτης αχυροσκεπών.

Φωτογράφος ήταν ο Ernest Howard Farmer (1856-1944), άλλοτε διευθυντής Σχολής Φωτογραφίας και καθηγητής φωτογραφίας από το 1882.

Να σημειωθεί πως η φωτογραφία ανακαλύφθηκε σε άλμπουμ με τίτλο “Αναμνήσεις μιας επίσκεψης στο Shaftesbury”, ενώ δίπλα ήταν γραμμένη η εξής ημερομηνία: 1892

Όσο για τον άνθρωπο που εντόπισε την κορνίζα η οποία (μετά από σχεδόν 80 χρόνια από την πρωτότυπη φωτογραφία) έγινε εξώφυλλο, αυτός ήταν ο Robert Plant. Την είχε βρει σε ένα κατάστημα με αντίκες κοντά στο σπίτι του Jimmy Page στο Pangbourne του Berkshire.

Απολαύστε και το άλμπουμ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα