Μαξίμου προς Στουρνάρα: Δεν θα καταργήσουμε φοροαπαλλαγές
Διαβάζεται σε 3'Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών, απαντώντας στην “παραίνεση” του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προς την κυβέρνηση.
- 08 Νοεμβρίου 2023 12:44
Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών, απαντά το Μαξίμου στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας ζήτησε χθες από το υπουργείο Οικονομίας να επανεξετάσει όλες τις φοροαπαλλαγές, καθώς όπως δήλωσε “η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα”.
Στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε: “Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών ή κανένα θέμα αύξησης του οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή. Και το έχουμε αποδείξει.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης: “Ο κ. Στουρνάρας έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν είναι στην Κυβέρνηση. Εκφράζει την άποψή του. Έχει εκφραστεί πολλές φορές για την ελληνική οικονομία.”
Υποστήριξε δε ότι: “Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.” Και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει: Ότι μια κοινωνική πολιτική δίκαιη σε πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, δεν χρεώνει τις επόμενες γενιές. Και αυξάνονται οι μισθοί του Δημοσίου και αυξάνεται το αφορολόγητο και προσαρμόζονται και είναι πιο δίκαιοι.”
Η κυβέρνηση συνεχίζει όμως να αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το νέο φορολογικό τους πλαίσιο. Ο κ.Μαρινάκης επανέλαβε ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Τόνισε όμως ότι αυτό δε σημαίνει πως όλοι αυτοί είναι φοροφυγάδες. Σημείωσε άλλωστε ότι το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι υπογράμμισε ότι εξαιρούνται από το τεκμήριο.
“Ένας νέος δικηγόρος που ξεκινάει και βγάζει λιγότερα, πολλές φορές, έσοδα, από 10.000 ευρώ. Ή μία σύζυγος, η οποία μπορεί να μεγαλώνει τα παιδιά της –κι εδώ θα κάνουμε μία συζήτηση συνολικά, για το θέμα του μαχητού τεκμηρίου– και αποδεδειγμένα, ενδεχομένως, να μην βγάζει πάνω από 10.000 ευρώ. Ή να υπάρχει μία σοβαρή ασθένεια. Γι’ αυτό και ξεκινάει η διαβούλευση”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
“Υπάρχει, όμως, και ένας ιδιοκτήτης καφέ, για παράδειγμα, ή φούρνου –για να μην στοχοποιούμε επιμέρους επαγγελματίες, που κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι- που μπορεί να έχουν πέντε ή δέκα εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, τον οποίο έχουμε αυξήσει, και τα έσοδά τους, δηλαδή των ιδιοκτητών, να είναι χαμηλότερα από τους εργαζόμενους”, σχολίασε όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παρέπεμψε δε εκ νέου στη δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους φορείς να καταθέσουν προτάσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αλλαγές για το τεχνικό σκέλος, όχι για τον πυρήνα του νόμου.
Ο κ. Μαρινάκης απάντησε όμως και στην κριτική ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί πραγματικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, καθώς από την ελάχιστη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένονται έσοδα 600 εκ ευρώ.
“Πρώτον: Το νομοσχέδιο αυτό, ένα μέρος του, το ξαναλέω, που το προσδοκώμενο όφελος είναι 500-600 εκατομμύρια -όχι αμελητέο- είναι η παρέμβαση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχουν άλλα δέκα σημεία, που το προσδοκώμενο όφελος είναι πάνω από τρία δισεκατομμύρια. Δεύτερο σημείο: Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται μέχρι τα πέντε χρόνια. Τρία συνολικά, μέχρι τα πέντε στο μεγαλύτερο ποσοστό. Τρίτο σημείο: Όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι μέχρι δύο εργοδότες, δηλαδή ένας νέος ή λιγότερο νέος, ο οποίος δουλεύει σε δύο δικηγόρους, για παράδειγμα, ή σε δύο πολιτικούς μηχανικούς, εξαιρείται. Τέταρτο σημείο, το οποίο είναι σημαντικό: Το τεκμήριο είναι μαχητό”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.