Ο ανθρώπινος παράγοντας υπαίτιος για τις καταστροφικές ξηρασίες σε Συρία, Ιράκ και Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Ξηρασία
Ξηρασία AP

Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καταστράφηκαν από τις ξηρασίες που άλλοτε συνέβαιναν μία φορά κάθε 250 χρόνια, ενώ πλέον αναμένεται να συμβούν μία φορά τη δεκαετία, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Οι ακραίες ξηρασίες που έχουν καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν από το 2020 δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον ανθρώπινο παράγοντα, σύμφωνα με μελέτη.

Η κλιματική κρίση μας δείχνει ότι τέτοιες μακροχρόνιες και σοβαρές ξηρασίες δεν είναι πλέον σπάνιες. Στη λεκάνη Τίγρη-Ευφράτη, η οποία καλύπτει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, ξηρασίες αυτής της σοβαρότητας συνέβαιναν περίπου μία φορά κάθε 250 χρόνια πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση, ενώ τώρα αναμένονται μία φορά τη δεκαετία, σημειώνει ο Guardian.

Στο Ιράν, η ακραία ξηρασία συνέβαινε μία φορά κάθε 80 χρόνια στο παρελθόν, αλλά τώρα εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια. Η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει αυτές τις ξηρασίες ακόμη πιο συχνές.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υφιστάμενη κατάσταση λόγω του πολέμου και της πολιτικής αστάθειας μείωσε την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, με αποτέλεσμα αυτή να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

“Η μελέτη μας έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο καθιστά ήδη τη ζωή σημαντικά δυσκολότερη για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη δυτική Ασία“, δήλωσε ο καθηγητής Mohammad Rahimi, στο Πανεπιστήμιο Semnan του Ιράν. “Και με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν θα γίνουν ακόμη πιο σκληρά μέρη για να ζει κανείς”.

Η Rana El Hajj, από το κλιματικό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε: “Ενώ η ίδια η σύγκρουση αυξάνει την ευπάθεια στην ξηρασία συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της γης, στην αποδυνάμωση της διαχείρισης των υδάτων και στην επιδείνωση των υποδομών, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή, ειδικά σε αυτή την περιοχή, έχει λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής απειλών [για τις συγκρούσεις]” .

O dr Friederike Otto, από το Imperial College του Λονδίνου, είπε: “Ξηρασίες όπως αυτή θα συνεχίσουν να εντείνονται μέχρι να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Εάν ο κόσμος δεν συμφωνήσει να σταματήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, όλοι χάνουν: περισσότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από έλλειψη νερού, περισσότεροι αγρότες θα εκτοπιστούν και πολλοί άνθρωποι θα πληρώνουν περισσότερα για τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ”.

Ο Guardian αποκάλυψε το 2022 πώς εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πλέον ότι η ανθρωπογενής θέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε συχνότερες και θανατηφόρες καταστροφές σε όλο τον πλανήτη. Κορυφαίοι επιστήμονες για το κλίμα προειδοποίησαν τον Αύγουστο ότι τα “τρελά” ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023 ήταν μόνο η “κορυφή του παγόβουνου” σε σύγκριση με τις ακόμη χειρότερες επιπτώσεις που θα έρθουν.

Η μελέτη διεξήχθη από την ομάδα World Weather Attribution. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά δεδομένα και κλιματικά μοντέλα για να συγκρίνουν πώς έχουν αλλάξει οι ξηρασίες στην περιοχή από τότε που η παγκόσμια θέρμανση ανέβασε τις θερμοκρασίες κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από το 2020 θα ήταν “σχεδόν αδύνατες” χωρίς την κλιματική αλλαγή και έκαναν την ξηρασία πολύ πιο πιθανή. Οι καυτές θερμοκρασίες αύξησαν την εξάτμιση της λίγης βροχής που έπεσε, με αποτέλεσμα η ξηρασία να χαρακτηριστεί ως “ακραία” στην κλίμακα του US Drought Monitor. Χωρίς την κλιματική κρίση, τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα είχε περάσει κανένα όριο ξηρασίας.

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας ήταν εκτεταμένες, προκαλώντας την εγκατάλειψη εκατομμυρίων ανθρώπων από αγροτικές περιοχές, την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, τις πυρκαγιές και την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αποξήρανση ποταμών και λιμνών.

Στη Συρία, 2 εκατομμύρια κάτοικοι αγροτικών περιοχών έχουν εκτοπιστεί και 12 εκατομμύρια άνθρωποι – το 60% του πληθυσμού – φέρεται να αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια. Σχεδόν κάθε επαρχία του Ιράν έχει πληγεί σοβαρά από την ξηρασία και οι κακές σοδειές έχουν προκαλέσει εκτίναξη των τιμών των τροφίμων.

Ο Όττο δήλωσε: “Η ξηρασία έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα: “Η απειλή της ξηρασίας αυξάνεται ραγδαία σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης και διαταράσσοντας τα παγκόσμια συστήματα διατροφής.

“Ενώ οι χώρες που έγιναν εξαιρετικά πλούσιες από τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να πληρώσουν για μέτρα προσαρμογής για να απολαύσουν ένα άνετο βιοτικό επίπεδο σε έναν πιο θερμό και σκληρό κόσμο, οι φτωχότερες χώρες που ταλανίζονται από τα επακόλουθα του πολέμου, δεν μπορούν,. Αυτό ισχύει και για τους φτωχότερους ανθρώπους στις πλούσιες κοινωνίες, αναδεικνύοντας και πάλι τον τρόπο με τον οποίο η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων αυξάνει την ανισότητα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα