Γιατί αποχωρεί η κορυφαία Αμερικανίδα αξιωματούχος για την Ευρώπη

Διαβάζεται σε 3'
Amanda Sloat
Amanda Sloat Ukrainian Presidential Press Office/Zuma/Visualhellas.gr

Την αποχώρησή της από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε κορυφαία Αμερικανίδα αξιωματούχος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ο λόγος και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Κορυφαίο στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, η Amanda Sloat, αποχωρεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, η Sloat, από τον ρόλο της ως ανώτερη διευθύντρια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, υπήρξε κεντρική φιγούρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους της και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τη Ρωσία.

“Ήταν μια καταπληκτική τριετία, αλλά ήρθε η ώρα. Έχω κουραστεί”, δήλωσε στην εφημερίδα National Security Daily του Politico σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη (9/11) επιβεβαιώνοντας την αποχώρησή της. Όπως έγινε γνωστό, η Sloat θα βρίσκεται στο Σικάγο με την οικογένειά της για την Ημέρα των Ευχαριστιών, και μετά θα ταξιδέψει στην Ινδία, για να επικεντρωθεί στη γιόγκα και την Αγιουρβέδα.

Η Sloat, της οποίας η τελευταία μέρα στη θέση της είναι η Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, σκοπεύει να επιστρέψει από το ταξίδι τον Ιανουάριο, “ανανεωμένη και έτοιμη για την ακόμα ασαφή επόμενη πρόκληση”.

Η θητεία της Sloat σημαδεύτηκε κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Πέρασε μήνες με ελάχιστο ύπνο, συντονίζοντας μια κοινή απάντηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ και προειδοποιώντας τους Ουκρανούς ομολόγους της, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ετοιμάζει μια επίθεση πλήρους κλίμακας” αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Sloat έπαιξε σημαντικό ρόλο στην “ισχυρή στάση της Δύσης” απέναντι στη Ρωσία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλότατη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο.

Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχε σταλεί στο Κίεβο πιο προηγμένος οπλισμός από τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου, επισημαίνοντας ως απόδειξη την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας φέτος και αμφισβητούν επίσης την ορθότητα της απόφασης των ΗΠΑ να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, μια απόφαση που η Γερμανία ανέτρεψε μετά την έναρξη του πολέμου.

Η αποχώρηση της Sloat έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της Ουκρανίας αμφισβητείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από ευρωπαϊκές χώρες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι “δεν υπάρχει λόγος να παρέχεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όταν η νίκη της δεν είναι σίγουρη”.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν είπε για την αποχώρηση της Sloat:

“Η Amanda υπήρξε ανεκτίμητο μέλος της ομάδας του προέδρου από την πρώτη κιόλας ημέρα. Από τότε βασιζόμασταν καθημερινά στην τεχνογνωσία και τις συμβουλές της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα