Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 14 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 14 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
π. Σταμάτης Σκλήρης, Στάλκερ (oδηγός), Ακρυλικά σε καμβά, 60x60 εκ., 2023/Ομαδική έκθεση-αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι "Καθρέφτης"

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου.

Παρουσίαση βιβλίου Σταύρου Λυγερού “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση”

Οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος την παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού με τίτλο “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση”.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Λαλιώτης, πρώην υπουργός/ Δημήτρης Μανιάτης, δημοσιογράφος/ Πέπη Ρηγοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο συγγραφέας.

Το βιβλίο: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση του Σταύρου Λυγερού εκδίδεται 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αποτελεί μια μετεγγραφή-διασκευή του δίτομου βιβλίου που εκδόθηκε το 1977 από την Εκδοτική Ομάδα Εργασία με τίτλο Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα – Από τις προσφυγές στα Πρωτοδικεία στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.Ο Σταύρος Λυγερός, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, δίνει τη δική του πολιτική και προσωπική κατάθεση για εκείνα τα γεγονότα.

Ομαδική έκθεση-αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι “Καθρέφτης”

Με πηγή έμπνευσης τις ταινίες και τη γενικότερη παρουσία του Αντρέι Ταρκόφσκι στην Τέχνη, στη σκέψη και στη φιλοσοφία του εικοστού αιώνα, εννέα  εικαστικοί παρουσιάζουν την  ομαδική έκθεση “Καθρέφτης” υπό την επιμέλεια του εικαστικού Μπάμπη Πυλαρινού.

Γιώργος Κόρδης, Στάλκερ, Ψηφιακή ζωγραφική, 50x50 εκ., 2023 /Ομαδική έκθεση-αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι "Καθρέφτης"

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάξιμος Βασίλιεβιτς, Χαράλαμπος Επαμεινώνδας, Απόστολος Ιτσκούδης, Γιώργος Κόρδης, Νεκτάριος Μαμάης, Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη, Χρήστος Παπαδάκης, Μπάμπης Πυλαρινός και π. Σταμάτης Σκλήρης

Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν μέσα από 35 έργα την ατμόσφαιρα των ταινιών και την προσωπικότητα  του  κορυφαίου εκπρόσωπου του ρωσικού κινηματογράφου.  Ένας κατεξοχήν ποιητής-σκηνοθέτης, με κινηματογραφικά κάδρα όμοια με ζωγραφικές συνθέσεις, μπαίνει τώρα ο ίδιος στο ζωγραφικό τελάρο. Το εικαστικό υλικό είναι τόσο  πλούσιο, όσο και η απαράμιλλη –γνωστή και μυθική πια– ταρκοφσκική ατμόσφαιρα.  

Στα τοπία των ταινιών του Ταρκόφσκι, συνήθως δεν υπάρχει δράση, ή αν υπάρχει είναι ελάχιστη. Όλη η ενέργειά των πρωταγωνιστών είναι στατική.  Η εξωτερική δράση, συχνά στη ζωή, ακυρώνει την εσωτερική. Ο Ταρκόφσκι ασκεί μια τέχνη που κυρίως έχει σχέση με τον χρόνο, με την κίνηση, αλλά που μας διδάσκει την ακινησία. Η κίνηση, δυστυχώς, γίνεται πια το αναλγητικό της ζωής, και η κινηματογραφική ακινησία, ενδοσκόπηση και κοίταγμα στον καθρέφτη.

Εννιά καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν εννιά διαφορετικές ζωγραφικές αφηγήσεις του κινηματογραφικού ιδιώματος  του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Atelier Pilarinos: Πλατεία Μητροπόλεως 11 (Πίσω από το ιερό της Μητρόπολης Αθηνών). Διάρκεια: 14-28 Νοεμβρίου 2023. Δευτέρα, Τετάρτη 10:00-14:30/ Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:30 και 18:00-20:00. Σάββατο 11:00-14:00/ Κυριακή 11:00-13:00.

Darryl Keith Babatunde Smith – “Ψίθυροι της Γραμμής”

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζεται η έκθεση του Darryl Keith Babatunde Smith με τίτλο “Ψίθυροι της Γραμμής | Whispered Lines” σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα. Πολύγλωσσος, γνώστης της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, αλλά και εμπνεόμενος από τη γλυπτική της αρχαιότητας, καθώς και από την ίδια του την εικόνα, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά 15 έργων σε χαρτί.

Πώς να γίνω πουλί, 2023, γραφίτης και γκουάς σε χαρτί, 40,1 x 33,66 εκ

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα: Η ζωγραφική του Darryl Keith Babatunde Smith ή ΔΚΒΣ, στην ελληνική απόδοση του ονόματος και της προσωπικότητάς του, μοιάζει να καθορίζεται από τα διάφορα πρόσωπα του χρόνου. Ο Smith μελετά τις γλώσσες για να διανύσει τον χρόνο που μεσολάβησε ανάμεσα στον δικό του χρόνο και στα κείμενα της τέχνης που αγαπά. Οι πολύγλωσσοι τίτλοι των έργων του αναφέρονται όχι μόνο σε διάφορα κεφάλαια της μυθολογίας και του πολιτισμού, αλλά και σε ένα ιδιότυπο γεφύρωμα των αρχαίων γλωσσών με τη δική του, σύγχρονη, αγγλική γλώσσα. Ακόμα και το υλικό που κυρίως χρησιμοποιεί –οι μεταλλικοί στύλοι αργύρου, χρυσού ή χαλκού– έχει διανύσει ολόκληρους αιώνες από την αναγέννηση του βορρά μέχρι σήμερα. Σαν σελίδες από τον χρόνο ενός ημερολογίου, κάθε έργο του αποτελεί για εκείνον την κρυπτογραφημένη μνήμη μιας προσωπικής στιγμής που έχει εμβαπτισθεί στην αρχαιοελληνική γλυπτική και στους μύθους που τη γέννησαν. Ανάμεσα σε αυτό το παρελθόν και στο παρόν στέκεται σιωπηλό το σώμα, το δικό του σώμα, απεικονισμένο σε αρχαίες στάσεις που προσεγγίζουν τη ζωγραφική από τους δρόμους της γλυπτικής“.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023 | 19:00 – 22:30. Γλύκωνος 4, Αθήνα 106 75 . Τηλέφωνο: 21 0721 3938.

Mamali Shafahi – “Phantasmagoria: Daddy Kills More People”

 Στο The Breeder παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση του Mamali Shafahi στην Αθήνα με τίτλο “Phantasmagoria: Daddy Kills More People”. 

Mamali Shafahi, Phantasmagoria, 2023, flocking on epoxy, 72 x 52 x 36 cm.

Ο Mamali Shafahi είναι εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, η πρακτική του οποίου  εκτείνεται από τη γλυπτική μέχρι την performance art και τη βίντεο-εγκατάσταση. Τον ενδιαφέρει το πώς οι νέες τεχνολογίες έχουν μεταμορφώσει τα πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος – συγκεκριμένα μεταξύ γενεών και πολιτισμών, αλλά και μεταξύ τεχνικών και υλικών. Ιάσονος 45, Αθήνα 104 36. Τηλέφωνο: 21 0331 7527.

Κινηματογραφικός κύκλος: Οι μεγάλοι ζωγράφοι του Μουσείου Πράδο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Κέντρο Σπουδών Europa Hispánica, παρουσιάζουν μια ενότητα τεσσάρων ντοκυμαντέρ, με θέμα μεγάλους ζωγράφους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου 2023 στις 18:30.

Τα τέσσερα ντοκυμαντέρ παραγωγής του CEEH (Centro de Estudios Europa Hispanica), σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Πράδο, The Auckland Project ή το Ίδρυμα Ελ Γκρέκο, είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την παρουσίαση των συλλογών μεγάλων ισπανικών μουσείων, αλλά και γιατί δείχνουν τη δουλειά και το έργο των Ισπανών συντηρητών, μελετητών και μουσειολόγων που εργάζονται σε αυτά.

Όλες οι ταινίες έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα μουσείων, πανεπιστημίων, φεστιβάλ υψηλού διεθνούς επιπέδου, όπως τα: Grand Palais (Παρίσι), Musée du Louvre (Παρίσι), National Gallery (Ουάσινγκτον), Frick Collection (Νέα Υόρκη), Meadows Museum (Ντάλλας) Museo de la Santa Cruz (Τολέδο), Museo del Prado (Μαδρίτη), Museo Thyssen (Μαδρίτη), Seminci (Βαγιαδολίδ) και πολλά ακόμα.

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023, 18:30: Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του αθέατου

H ταινία παρουσιάζει τον Ελ Γκρέκο στο ιστορικό του πλαίσιο ώστε να γίνει κατανοητός ως δημιουργός μιας νέας καλλιτεχνικής γλώσσας. Το μεγάλο επίτευγμα του Ελ Γκρέκο ήταν ότι βασιζόμενος στην εμπειρία του στην αγιογραφία, κατάφερε να μεταφράσει τα μυστήρια της θρησκείας σε εικόνες που μιλούσαν στον άνθρωπο του 16ου και 17ου αιώνα, μεταδίδοντάς του μυστικιστικά οράματα. Στο ντοκυμαντέρ περιγράφεται πώς ο Ελ Γκρέκο πέτυχε ένα τόσο προσωπικό στυλ και ποια ήταν τα βασικά συστατικά του έργου του, τα οποία άσκησαν τεράστια επιρροή στη σύγχρονη ζωγραφική. Περισσότερα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα