Ένα ωδείο και ένας κινηματογράφος στο κέντρο της Αθήνας μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Διαβάζεται σε 4'
Ένα ωδείο και ένας κινηματογράφος στο κέντρο της Αθήνας μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Εγκαταλελειμένα κτήρια της Αθήνας στο Θησείο και την Πανεπιστημίου, που έζησαν μεγάλες δόξες ως χώροι τέχνης μετατρέπονται σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Δύο ιστορικά κτήρια που άλλοτε στέγαζαν καλλιτεχνικούς χώρους και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, μετατρέπονται πλέον σε ξενοδοχεία, αφού επανασχεδιαστούν και ανακασκευαστούν ριζικά. Κράτος και ιδιώτες, πλέον παραχωρούν σε επενδυτές σημαντικά κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία είχαν εγκαταλειφτεί για χρόνια, ώστε να μεταμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας. Η εκκλησία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ήταν ουσιαστικά οι θεσμοί που άνοιξαν αυτό το δρόμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παραχωρόντας με μακροχρόνια συμβόλαια κτήρια που βρέθηκαν στην κατοχή τους κυρίως από δωρεές. Τα κτήρια αυτά βρίσκονται στην πλειονότητα τους σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το κτήριο της Μητροπόλεως που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας και σήμερα φιλοξενεί το ξενοδοχείο Electra Metropolis και ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και το ξενοδοχείο της Σταδίου Esperia. To τελευταίο ανήκει στον ΕΦΚΑ, το οποίο το παραχώρησε για 30 έτη μετά από διαγωνισμό, στην ισραηλινή εταιρεία Fattal. Το ξενοδοχείο άνοιξε ξανά πριν από λίγους μήνες μετά από εκτενή και πολυετή ανακαίνιση.

Ξενοδοχείο το ωδείο που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η μετατροπή σε πολυτελές ξενοδοχείο, ιστορικού κτηρίου στο Θησείο που μέχρι και πριν λίγα χρόνια στέγαζε το ιδιωτικό Ωδείο Athenaeum που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Πρόκειται για το διατηρητέο κτήριο, που κατασκευάστηκε το 1896 επί της οδού Αδριανού 3 ως κατοικία. Άλλαξε πολλές χρήσεις, επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και κατασχέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να βρει τους νέους του ιδιοκτήτες τη δεκαετία του ’50. Λειτούργησε ως βιοτεχνία όπου εγκαταλήφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέχρι το ισόγειο του να ανακαινησθεί και να λειτουργήσει ως εστιατόριο στις αρχές του ’90. Το 1998, το ωδείο Athenaeum νοίκιασε όλο το κτήριο το οποίο και αναστήλωσε με δικές του δαπάνες. Λειτουργούσε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω lockdown, λεηλατήθηκε βάναυσα από άγνωστους. Οι καταστροφές ήταν τεράστιες όπως και η κλοπές, αφού αφερέθηκαν όλα τα φορητά μουσικά όργανα αλλά και έργα τέχνης. Το ωδείο τελικά μεταστεγάστηκε στους Αμπελόκηπους.

Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων ανακοίνωσε ότι το κτήριο μετατρέπεται πλέον σε ξενοδοχείο και αναλαμβάνει τη διαχείριση του. Το νέο ξενοδοχείο, θα ονομασθεί Aria Boutique Hotel και θα ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του επόμενου έτους. Θα διαθέτει 12 πολυτελείς σουίτες, συμπεριλαμβανομένης μίας Spa Suite με θέα την Ακρόπολη. Επιπλέον, το ξενοδοχείο διαθέτει εσωτερική αυλή, όπου θα σερβίρεται και το πρωϊνό καθώς και wine bar και εστιατόριο που βρίσκονται στο ισόγειο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου, το ξενοδοχείο διατηρεί χαρακτηριστικά στοιχεία της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως οι ψηλοτάβανοι χώροι και η γύψινη διάκοσμος στις οροφές, αλλά και η τοιχογραφία – χάρτης στην εσωτερική αυλή. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναπαλαίωσης, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην ανάδειξη των εσωτερικών πέτρινων τοίχων του κτιρίου με σκοπό την διατήρηση μιας νοητής επικοινωνίας μεταξύ του παρελθόντος με το σήμερα.

Ξενοδοχείο το κτίριο που στεγάζει τον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ

Το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά στην οδό Πανεπιστημίου που ανήκει στον ΕΦΚΑ και που στέγαζε και τον ιστορικό κινηματογράφο IDEAL, πέρασε για 35 +10 χρόνια στα χέρια του ομίλου Mitsis Hotels για να μετατραπεί επίσης σε πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων. Μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα 36 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει ανακοινώσει και την επέκταση της χρήσης του κινηματογράφου, σε θέατρο και συνεδριακό κέντρο.

Η Mistis Hotels έχει ανακοινώσει ότι ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του.

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829 τετραγωνικών μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα