Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Από την ταινία ΟΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ | All The Beauty and the Bloodshed EMST

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Δημόσιο Πρόγραμμα Νοεμβρίου του ΕΜΣΤ

Στις 15 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν από την επίσημη έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η StraDa, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζουν σε δύο αποκλειστικές δωρεάν προβολές την αριστουργηματική ταινία “Ολη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία” / “All The Beauty and the Bloodshed” – μια βαθιά πολιτική και επιδραστική ταινία της, βραβευμένης με Όσκαρ για το CITIZENFOUR, Laura Poitras. 

Η ταινία, βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά και την Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας 2022, σκιαγραφεί την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Nan Goldin, Ταυτόχρονα, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να καταγγείλει και να αποκαλύψει τη δυναστεία μεγιστάνων της φαρμακοβιομηχανίας, που ήταν υπεύθυνη για την ολέθρια δράση των οπιοειδών OxyContin, υπεύθυνα για τον θάνατο περίπου μισoύ εκατομμυρίου ανθρώπων. Με μια ταινία, συγκλονιστική σε πολλά επίπεδα, η Laura Poitras, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός, αφηγείται το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μετατρέποντας το προσωπικό του βίωμα και τραύμα σε ελπίδα για τους άλλους, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι ίσως η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η υπέρτατη πολιτική πράξη.

Την Τετάρτη 15/11  – Nan Goldin, All the Beauty and the Bloodshed / 19.00 & 21.00 Αίθουσα Προβολών-Μεσοπάτωμα. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο μισή ώρα πριν από κάθε προβολή. Περισσότερα στο www.emst.gr.

Παρουσίαση του Krzysztof Kicior στο ΚΣΥΜΕ

Ο Πολωνός συνθέτης και πιανίστας Krzysztof Kicior, καλεσμένος του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), θα παρουσιάσει την μουσική του γλώσσα και τις σύγχρονες αποχρώσεις της ηλεκτροακουστικής μουσικής. Μέσω ενός συνδυασμού επιδείξεων και συζητήσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις δημιουργικές διαδικασίες πίσω από τη σύνθεση των έργων του.

Ο Krzysztof Kicior, γεννήθηκε στο Κατοβίτσε (Πολωνία) και είναι ένας ανερχόμενος συνθέτης, πιανίστας και ερευνητής. Είναι κάτοχος πτυχίων από το Εθνικό Μουσικό Σχολείο Grażyna Bacewicz και το Πανεπιστήμιο Μουσικής Fryderyk Chopin στη Βαρσοβία. Επιπλέον, έχει αναπτύξει περαιτέρω την τέχνη του σε αξιόλογα ιδρύματα όπως το University of York, το Berklee College of Music και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Οι συνθέσεις του Kicior έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση, γοητεύοντας το κοινό σε όλο τον κόσμο. Ο ταλαντούχος συνθέτης έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και αναγνώριση σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς καλύπτοντας διάφορους τομείς της μουσικής και των τεχνών. Το 2019 έλαβε το Diamentowy Grant, εθνικό βραβείο επιστήμης στην Πολωνία, για την συνεισφορά του στον τομέα της μουσικής.

Ως πιανίστας, ο Krzysztof Kicior έχει εμφανιστεί σε φημισμένους χώρους συναυλιών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Έχει επίσης κάνει masterclasses, εργαστήρια και διαλέξεις σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πέρα από τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα, ο Kicior συμβάλλει ενεργά στην Audio Engineering Society (AES), όπου είναι μέλος από το 2014. Από το 2016 έως το 2019, υπηρέτησε ως διευθυντής του Τμήματος Σπουδαστών AES Warsaw. Περισσότερα εδώ…

Κύκλος Ciné-Club στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο κύκλος προβολών “Ciné-Club” του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει ανανεωμένος και δίνει κάθε τρίμηνο Λευκή κάρτα σε μια προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, για να επιλέγει τρεις ταινίες.

Για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, η Λευκή κάρτα δίνεται στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη και μουσικό The Boy, aka Αλέξανδρο Βούλγαρη.

Οι κινηματογραφικές αυτές βραδιές με ελεύθερη είσοδο, δίνουν την ευκαιρία στους σινεφίλ να ανακαλύψουν ή να ξαναδούν κάποια από τα διαμάντια του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ελληνικούς υπότιτλους.

  • Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, 20:00: Πουάντ Κουρτ (La Pointe Courte), της Agnès Varda (1955). Με ελληνικούς υπότιτλους στο  Αuditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31).

”Τσιαττιστά και Μαντινάδες – Κύπρος, Κάρπαθος, Κρήτη, Κάσος” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το σπίτι της Κύπρου, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνουν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 8:00 μ.μ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την εκδήλωση, “Τσιαττιστά και Μαντινάδες – Κύπρος, Κάρπαθος, Κρήτη, Κάσος”, μια επιστημονική και καλλιτεχνική εκδήλωση του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού.

Στο Α΄ Μέρος, ο Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσει την έκδοση, “Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κύπρου. Λαϊκοί ποιητάρηδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα”.

Η έκδοση είναι ο τόμος των πρακτικών του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας, με τον πιο πάνω τίτλο, που διοργανώθηκε στην Λεμεσό, από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, το 2018. Περιλαμβάνει τις δώδεκα ανακοινώσεις ακαδημαϊκών, λαογράφων και ερευνητών των τοπικών λαϊκών παραδόσεων, καθώς και δυο παραρτήματα με όλες τις μαντινάδες και τα τσιαττιστά που ειπώθηκαν τότε στις εκδηλώσεις στην Κύπρο με φωτογραφικό παράρτημα από τη μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση, όπου τιμήθηκαν κορυφαίοι μαντιναδόροι και τσιαττιστές από τα τέσσερα νησιά.

Στο Β΄ Μέρος, θα παρουσιαστεί η μουσικοχορευτική παράσταση, “Ένα ταξίδι στη μουσική και χορευτική παράδοση της Κύπρου, της Κρήτης, της Κάσου και της Καρπάθου”.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Στηρίζουν επίσης ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος “Στησίχορος” και ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων.

Μέση Ανατολή: Η σύγκρουση των πολιτισμών, ισλαμισμός και σιωνισμός

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων “Συναντήσεις Κορυφής”, θα συνομιλήσει με τον Άγγελο Συρίγο, βουλευτή και αναπληρωτή καθηγητή διεθνούς δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: “Μέση Ανατολή: Η σύγκρουση των πολιτισμών, ισλαμισμός και σιωνισμός”. 

H συζήτηση θα γίνει με αφορμή τα βιβλία “Ισλάμ και Παγκοσμιοποίηση”, “Εβραίοι εναντίον του σιωνισμού” & “Εβραϊκή Ιστορία και Εβραϊκή Θρησκεία”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα