Ισραήλ: Εμπρηστικές δηλώσεις ακροδεξιού υπουργού για τους Παλαιστίνιους

Διαβάζεται σε 3'
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα AP

Την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα υποστήριξε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ. Σχόλια ενισχύουν τους φόβους ότι το Ισραήλ επιδιώκει να τούς διώξει από τη γη όπου επιθυμούν να οικοδομήσουν το μελλοντικό τους κράτος.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, δήλωσε ότι η “οικειοθελής μετανάστευση” των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι η “σωστή ανθρωπιστική λύση” για τον πολιορκημένο θύλακα και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων αξιωματούχων, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι εμμέσως υποστηρίζει την “εθνοκάθαρση” του παλαιστινιακού λαού.

Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, η δήλωση του Σμότριχ έρχεται μετά την αναφορά των Danny Danon, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και Ram Ben-Barak, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Μοσάντ, στη The Wall Street Journal όπου προτείνεται η μετακίνηση των Αράβων της Γάζας σε άλλες χώρες του κόσμου.

“Καλωσορίζω την πρωτοβουλία των μελών της Κνέσετ, Ram Ben-Barak και Danny Danon, σχετικά με την εθελοντική μετανάστευση των Αράβων της Γάζας σε άλλες χώρες του κόσμου. Αυτή είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και ολόκληρης της περιοχής”, έγραψε ο Σμότριχ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη (14/11).

“Μία περιοχή με μικρή έκταση, όπως η Λωρίδα της Γάζας, χωρίς φυσικούς πόρους και ανεξάρτητες πηγές βιοπορισμού, δεν έχει καμία πιθανότητα να υπάρξει ανεξάρτητα, οικονομικά και πολιτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα [..] Το κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να ανέχεται την ύπαρξη μιας ‘ανεξάρτητης οντότητας’ στη Γάζα”, πρόσθεσε.

Με αφορμή τα σχόλιά του, ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι ο υπουργός “αποκάλυψε την πραγματική πολιτική και τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης”.

“Ο ίδιος ο Νετανιάχου είπε στην αρχή του πολέμου στη Γάζα ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Η εθνοκάθαρση είναι έγκλημα πολέμου και γίνεται με τον βομβαρδισμό ενός απροστάτευτου άμαχου πληθυσμού”, πρόσθεσε.

Τα εν λόγω σχόλια ενισχύουν τους φόβους του αραβικού κόσμου ότι το Ισραήλ επιδιώκει να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη όπου επιθυμούν να οικοδομήσουν το μελλοντικό τους κράτος, επαναλαμβάνοντας μαζική εκδίωξή τους, όπως όταν είχε δημιουργηθεί το Ισραήλ το 1948.

Σειρά εμπρηστικών δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο Σμότριχ δέχθηκε έντονη κατακραυγή όταν υποστήριξε ότι “ο παλαιστινιακός λαός είναι μια εφεύρεση του περασμένου αιώνα”, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να κατακεραυνώνουν τα σχόλιά του ως απόδειξη της της ακροδεξιάς πολιτικής του Ισραήλ ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα πυρά της κοινής γνώμης δέχτηκε ο επίσης ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ, Αμιτσάι Ελιγιάχου, ο οποίος υποστήριξε τη χρήση πυρηνικής βόμβας στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, όταν, μετά τις σχετικές δηλώσεις του, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο, “εάν η λύση για τον ίδιο θα ήταν θα ριφθεί κάποιου είδους πυρηνική βόμβα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, να την ισοπεδώσει και να σκοτώσει όλο τον κόσμο”, ο υπουργός απάντησε: “Είναι μια εναλλακτική επιλογή”.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντέδρασε άμεσα, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για δηλώσεις που δεν έχουν «καμία σχέση με την πραγματικότητα» και προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να μη θέτει σε κίνδυνο αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου ανέστειλε, επίσης, τη συμμετοχή του υπουργού στις κυβερνητικές συνεδριάσεις «μέχρι νεωτέρας».

Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, δε, ο υπουργός ανάρτησε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ σημειώνοντας ότι η δήλωσή του «για ατομικά όπλα έχει μεταφορική σημασία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα