Νέο αυστηρό πλαίσιο για ρευματοκλοπές και “στρατηγικούς” κακοπληρωτές

Διαβάζεται σε 3'
ρευματοκλοπή
Ρευματοκλοπές iStock

Στη Βουλή έρχεται το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα ρυθμίζει θέματα της λιανικής ρεύματος, ενώ από 1η Ιανουαρίου τελειώνουν τα έκτακτα μέτρα.

Άμεσα προγραμματίζει το ΥΠΕΝ να ολοκληρώσει τη νομοθετική επεξεργασία των παρεμβάσεων στη λιανική αγορά ρεύματος, τις οποίες έχει εξαγγείλει, με σκοπό οι σχετικές ρυθμίσεις να «οδεύσουν» στη Βουλή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται να ενταχθούν σε ένα νέο «ερανιστικό» νομοσχέδιο, μαζί με διατάξεις που διευθετούν μία σειρά από διαδικαστικές εκκρεμότητες.

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου, με το νέο αυτό σχέδιο νόμου θα θεσπισθεί το καινούριο και αυστηρότερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, ενώ θα εισαχθεί η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή. Οι καταναλωτές αυτοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από τον υφιστάμενο προμηθευτή τους, στην περίπτωση που είναι η τρίτη εταιρεία στην οποία έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμα χρέη, εντός της 5ετίας που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Όπως διευκρίνισε πριν από λίγα 24ωρα στους προμηθευτές ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, στη συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΣΠΕΝ, το «μπλόκο» στις μετακινήσεις θα εφαρμοσθεί σε συνδυασμό με το μοντέλο debt flagging της ΡΑΑΕΥ, το οποίο επίσης χρειάζεται να «ενεργοποιηθεί» με τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.

Την ίδια στιγμή, καθώς έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη για την εφαρμογή του ενιαίου ειδικού τιμολογίου από τις αρχές του 2024, θέμα ημερών είναι η έκδοση της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται ο μηθηματικός τύπου του μηχανισμού διακύμανσης, που θα περιλαμβάνει το ενιαίο τιμολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στο 27ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια + Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στάθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος που ενέχουν για το σύστημα οι ρευματοκλοπές, φτάνοντας τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να αντιμετωπισθούν, το υπουργείο δρομολογεί μέτρα που κινούνται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά την ποινική διαχείριση των κρουσμάτων, καθώς πλέον θα ισχύουν συνδυαστικά τα χρηματικά πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης, που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται διαζευκτικά. Δεύτερος πυλώνας είναι τα πειθαρχικά μέτρα, με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς αυτή να καταγράφεται.

Επίσης, θα προβλέπεται αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων, που εμπλέκονται σε ρευματοκλοπές. Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις κιλοβατώρες που «κλάπηκαν» θα εισπράττονται πλέον σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, με τις προωθούμενες διατάξεις θα ορισθεί η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή, που θα αφορά τους καταναλωτές οι οποίοι μέσα στην 5ετία με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2020, έχουν αλλάξει δυο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές. Σε αυτή την περίπτωση, αν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και στον τρίτο πάροχο, από τον οποίο προμηθεύονται πλέον ρεύμα, δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε νέο προμηθευτή για όσο χρονικό διάστημα με εξοφλήσουν ή δεν διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα