Manchester City: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων ενώ κατηγορείται για 100 οικονομικές παραβάσεις

Διαβάζεται σε 3'
Manchester City: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων ενώ κατηγορείται για 100 οικονομικές παραβάσεις
Η Μάντσεστερ Σίτι συνδύασε την αγωνιστική επιτυχία, με την οικονομική AP Photo Dave Thompson

Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαιώνει πως τα λεφτά πηγαίνουν στα λεφτά, με ρεκόρ εσόδων για τη σεζόν 2022-23. Εκπρόσωπος του club δήλωσε πως «ήταν η καλύτερη στην ιστορία του οργανισμού».

Η Μάντσεστερ Σίτι εξαργύρωσε την επιτυχία της σεζόν 2022-23, του treble (κατέκτησε Premier League, Champions League και FA Cup) με ρεκόρ εσόδων.

Ήταν 16.3% περισσότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οικονομική έκθεση που δημοσιεύτηκε από την ομάδα την Τετάρτη 15/11, είχε λαμβάνειν 818.60 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη των Πολιτών διπλασιάστηκαν συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά (ήταν 92.33 εκατομμύρια), μολονότι ξόδεψαν περισσότερα σε μεταγραφές.

Η διαφορά έχει να κάνει κυρίως με τα επιπλέον έσοδα που είχαν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (ήταν 57.88 περισσότερα, σε σχέση με εκείνα της σεζόν 2021-22), με την προσέλευση κοινού στο γήπεδο (19.98 εκατομμύρια) και το επιπλέον καθαρό κέρδος από deals/πωλήσεις που αφορούσαν παίκτες (139.76 εκατομμύρια).

Σημειώνεται και ότι 29 άτομα αποχώρησαν από το club (άρα σώθηκαν ισάριθμοι μισθοί συνολικού ποσού 68.91 εκατομμυρίων ευρώ).

Έτσι, παρουσιάστηκε η αύξηση στα έσοδα, μολονότι ο οργανισμός έδωσε σε παίκτες και προπονητές πάρα πολλά χρήματα σε μπόνους για την κατάκτηση όλων των στόχων.

Σκεφτείτε πως ο μεικτός μισθός του Πεπ Γκουαρδιόλα για το τρέχον έτος είναι 22 εκατομμύρια ευρώ και ο Έρλινγκ Χάαλαντ 32.19 εκατομμύρια.

«Μπορούμε να πούμε πως η σεζόν 2022-23 ήταν η καλύτερη στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Φεράν Σοριάνο.

Πρόσθεσε ότι το treble, τα ρεκόρ εσόδων και τα κέρδη, έκαναν το club το πολυτιμότερο brand όλων των ποδοσφαιρικών συλλόγων του κόσμου.

Η αξία του εν λόγω brand αυξήθηκε κατά 31% και έφτασε στα 1.51 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γεγονός που είχε αποκαλύψει η έκθεση του Brand Finance Football 50 που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Έτσι, η Σίτι έγινε η ομάδα που έριξε τη Ρεάλ Μαδρίτης από την κορυφή της λίστας, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές σεζόν. Η αξία του brand των ‘ροχιμπλάνκος’ επίσης αυξήθηκε (κατά 4%), για να φτάσει στα 1.46 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάπου εδώ είναι χρήσιμο να θυμίσουμε πως ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος από τον Μάρτιο είναι και αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Δηλαδή, του ομοσπονδιακού κράτους (των επτά εμιράτων -μεταξύ τους είναι το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι) που κατέχει τα έκτα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι 100 κατηγορίες της Premier League

Στην παρούσα φάση, η Σίτι αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 κατηγορίες που της έχει απευθύνει η Premier League, για φερόμενες παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων.

Μεταξύ άλλων φέρονται να μην συμμορφώθηκαν με τους κανόνες του οικονομικού fair play. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται πως δεν ανέφεραν τα πραγματικά χρήματα που λαμβάνουν παίκτες και προπονητές.

Εκπρόσωποι του συλλόγου τις έχουν αρνηθεί επανειλημμένα, τονίζοντας πως διαθέτουν αδιάψευστα στοιχεία που υποστηρίζουν όσα λένε.

Εκκρεμεί ωστόσο, η ολοκλήρωση της υπόθεσης που ‘δομήθηκε’ σε στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στην έρευνα που έγινε και διήρκεσε για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα