Η Γάζα πολιορκείται, η Χαμάς δηλώνει σίγουρη για τη νίκη της

Διαβάζεται σε 3'
Η Γάζα πολιορκείται, η Χαμάς δηλώνει σίγουρη για τη νίκη της
Μια γυναίκα δίπλα σε συντρίμμια AP Photo Hatem Ali

Οι επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, παραμένουν σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα. Δραματικές εικόνες με νεκρούς και τραυματίες, η Χαμάς δηλώνει σίγουρη για τη νίκη της στον πόλεμο.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην πολιορκημένη από τις Ισραηλινές δυνάμεις Γάζα, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την εισβολή τους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της πόλης.

Η σημασία του συγκεκριμένου νοσοκομείου ήταν μεγάλη, καθώς μόλις μερικές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ ισχυριζόταν ότι κάτω από αυτό βρίσκεται το αρχηγείο της Χαμάς. Σκοπός των ισραηλινών δυνάμεων λοιπόν, ήταν να πλήξει τη Χαμάς, με κάθε κόστος.

Η 41η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή βρίσκει το Ισραήλ να δηλώνει ότι πλέον κατέχει τον “επιχειρησιακό έλεγχο” του λιμανιού της Γάζας, μια υποδομή – κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας καθώς, πέραν του λιμανιού, ισχυρίζονται ότι απέκτησαν τον έλεγχο και πολλών κυβερνητικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας.

Η Χαμάς από την πλευρά της, καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας πως πρόκειται για “κενά κτίρια”.

Η Χαμάς δηλώνει σίγουρη για τη νίκη της στον πόλεμο

Στο πλαίσιο ομιλίας του, ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε σίγουρος -και μάλιστα χωρίς καμία αμφιβολία- για τη νίκη της οργάνωσης στον πόλεμο με το Ισραήλ, τονίζοντας την ικανότητα των Παλαιστινίων να αντέξουν την ισραηλινή επίθεση.

“Αν ο εχθρός θέλει να είναι μια μακρά μάχη, η ικανότητά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη”, δήλωσε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ενώ πρόσθεσε ότι μετά από εβδομάδες πολέμου και παρά τις “βάρβαρες” ισραηλινές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων, ο παλαιστινιακός λαός έχει ματαιώσει τα σχέδια του Νετανιάχου.

“Αυτά τα σχέδια έχουν χαλάσει και ο εχθρός δεν μπόρεσε να πετύχει κανέναν από τους στόχους του ή να επιστρέψει τους αιχμαλώτους του, εκτός από το τίμημα που θα αποφασίσει η αντίσταση”, ήταν το σχόλιό του για το ενδεχόμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Νέες εκκενώσεις στη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν ρίψη φυλλαδίων κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, σε περιοχές ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταβούν σε καταφύγια για την δική τους ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Από την έναρξη του πολέμου, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι που εγκατέλειψαν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρήκαν καταφύγιο στην πόλη Χαν Γιούνες και πλέον, κλήθηκαν να την εγκαταλείψουν κι εκείνη.

“Για την δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια, έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα.

Εκτοπισμένοι του πολέμου στη Γάζα AP Photo Fatima Shbair

“Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί”, έγραφαν τα φυλλάδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα