Κραουνάκης: “Η Παλαιστίνη καίγεται και όλο το σουργελαριό ασχολείται με τη ‘χοντρή'”
Διαβάζεται σε 3'Πυρά Σταμάτη Κραουνάκη για την έκταση που πήρε η κίνηση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει από τον “Άδωνι” τη λέξη “χοντρή”.
- 18 Νοεμβρίου 2023 12:47
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη “χοντρή” από το τραγούδι “Άδωνις” κατά τη διάρκεια συναυλίας της ο Σταμάτης Κραουνάκης προχώρησε σε νέες δηλώσεις για τον σάλο που έχει ξεσπάσει.
Ερωτηθείς για το αν περίμενε αυτές τις αντιδράσεις, το σχόλιο του Σταμάτη Κραουνάκη είχε μάλλον δηκτικό χαρακτήρα: “Όλοι οι Πανεπιστημιακοί της χώρας ασχολούνται με τη “χοντρή νευρικιά” του Αδώνιδος;“.
Ο ίδιος περιέγραψε στη συνέχεια την ιστορία πίσω από το νοσταλγικό τραγούδι, σε στίχους και μουσική του ίδιου, το οποίο περιλαμβάνεται στον δίσκο “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ” (1985).
“Τελειώνει το ‘Κυκλοφορώ κι Οπλοφορώ’ και πάμε μία παρεούλα, εγώ, οι αδερφές μου, η Πρωτοψάλτη και ένας φίλος εύσωμος να φάμε στον Ταρτούφο μετά από πρόβα στο σπίτι μου. Του λέω μου λείπει ένα γρήγορο τραγούδι και μου λέει γιατί δεν γράφεις για τον Άδωνι που πάμε για καφέ; Και μέχρι να πάμε στο μαγαζί για να φάμε, είχα γράψει το ρεφρέν!”, δήλωσε. σημειώνοντας πως έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα.
“Το θέμα είναι ότι σε μία στιγμή που καίγεται η Παλαιστίνη, ασχολείται όλο το σουργελαριό με αυτό το θέμα; Τρεις ημέρες! Την ημέρα του ‘Εδώ Πολυτεχνείο’ όλο το σουργελαριό, η ανάπηρη δημοσιογραφία και τα κανάλια ασχολείται με αυτό. Αυτό είναι αίσχος”, είπε φανερά ενοχλημένος ο συνθέτης και στιχουργός.
Στη συνέχεια μάλιστα αποκάλυψε πως δυσκολεύτηκε να πείσει την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να πει τη λέξη “τεκνά”, ενώ ερωτηθείς γιατί ασχολούνται όλοι με τη συγκεκριμένη λέξη, την ώρα που στην τραπ μουσική ακούγονται σαφώς πιο “σκληροί” στίχοι, ο Σταμάτης Κραουνάκης είπε: “Δεν με απασχολεί, αφήστε τις μουσικές, αφήστε τα παιδιά, αφήστε τα ρεύματα να κινούνται“.
Η δήλωση του Σταμάτη Κραουνάκη:
Πάμε στον Άδωνι για καφέ;
Πάντως ο “Άδωνις” είναι πραγματικό τοπόσημο και όχι βγαλμένο από τη φαντασία του Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου. Πρόκειται για το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο που γνώριζε μεγάλες πιένες στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης και χρησιμοποιήθηκε στο τραγούδι σαν σύμβολο μιας ανάλαφρης, ειδυλλιακής καθημερινότητας, με καφέ, γλυκό και κοινωνικά σχόλια. Και η Πρωτοψάλτη, παλιά αθλήτρια στίβου του Πανιωνίου, ερμηνεύει υπέροχα αυτόν τον ύμνο κυριακάτικης ραστώνης με κερασμένο καφέ στην Πλατεία.
Σ΄ ένα παλιό τυπογραφείο η οικογένεια Φραγκούλη δημιούργησε αυτό το εκλεπτυσμένο σημείο συνάντησης. Πολύς κόσμος σύχναζε στη σάλα του, συνδυάζοντας καφέ και υπέροχα γλυκά με θέα τον κήπο με τις αμυγδαλιές. Καλλιτέχνες, συνθέτες, διανοούμενοι, αθλητές απολάμβαναν λίγη χαλάρωση σε αυτό το μοναδικό στέκι που με τον καιρό συγκέντρωσε γνωστούς θαμώνες.
“Εδώ σύχναζαν η Τζένη Βάνου, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Γιάννης Σπάρτακος, ο Στράτος Διονυσίου και πολλοί ακόμα. Ήταν μόνιμοι πελάτες. Ερχόντουσαν να πιουν τον καφέ τους, να συζητήσουν ή να αγοράσουν γλυκά” επισημαίνει ο κ. Φραγκούλης ο νεότερος και συνεχίζει: “Τη δεκαετία του ’90 οι μισές μεταγραφές του Πανιωνίου επί Δενδρινού είχαν υπογραφεί μέσα στο “Άδωνις””.