Κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες υπό του μηδενός

Διαβάζεται σε 3'
kakokairia
Χαμηλές θερμοκρασίες ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας με χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Υποχωρούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Σταδιακή βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός το μεσημέρι της Κυριακής (19/11), ενώ το κύμα της κακοκαιρίας – εξπρές που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας αρχίζει να υποχωρεί, όπως και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, που νωρίτερα κράτησαν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Πλέον τα δρομολόγια από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου εκτελούνται κανονικά και έγινε άρση του απαγορευτικού απόπλου λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αφού οι άνεμοι στα πελάγη πνέουν με εντάσεις 6-7 μποφόρ με σημαντική περαιτέρω εξασθένηση τις επόμενες ώρες, που θα πέσουν σε 4-6 μποφόρ.

Χαρακτηριστικό και πρωτοφανές ήταν το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο ιστορικό αντιτορπιλικό “Βέλος”, για το οποίο δίνεται τις τελευταίες ώρες μεγάλη μάχη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για να μη βυθιστεί.

Εκτός όμως από τους ανέμους, σημειώθηκαν και οι πρώτες χιονοπτώσεις, ενώ το πρωί της Κυριακής (19/11) καταγράφηκαν και οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες για φέτος με τον υδράργυρο να πέφτει σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές αρκετά κάτω από το μηδέν.

Η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χιονοδρομικό Κέντρου του Καϊμακτσαλάν όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -9.6 °C, ενώ 8 περιοχές (εκτός χιονοδρομικών κέντρων) κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Σέλι, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -5,4 και ακολούθησαν η Βλάστη Κοζάνης, το Μέτσοβο, το Οχυρό Νευροκοπίου, το Βαρικό Φλώρινας, το Πληκάτι Ιωαννίνων, το Μαυρολιθάρι Φωκίδας και το Τέροβο Ιωαννίνων.

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση απο τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -03 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια τη Δευτέρα (20/11)

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στο Ιόνιο και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια έως 6 και πρόσκαιρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 16 με 17 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα