Γάζα: Eκτοπισμό των Παλαιστινίων θέλει Ισραηλινή υπουργός

Διαβάζεται σε 5'
Οι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Οι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας AP

Την εθελούσια μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων εκτός της Γάζας υποστήριξε ανοιχτά Ισραηλινή υπουργός, ενώ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της μετεγκατάστασής τους.

Η υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Γκίλα Γκάμλιελ κάλεσε σήμερα, Κυριακή, την διεθνή κοινότητα «να προωθήσει την εθελούσια μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων «εκτός της Λωρίδας της Γάζας», «αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση» του παλαιστινιακού θύλακα που σφυροκοπείται από το Ισραήλ.

Σε κείμενο που δημοσιεύεται στην Jerusalem Post, η Γκίλα Γκάμλιελ, μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, προτείνει «την προώθηση της εθελούσιας μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων της Γάζας εκτός της Λωρίδας της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους» και στο μεταξύ επιτίθεται κατά της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες την Unrwa.

“Η διεθνής κοινότητα να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της μετεγκατάστασής τους”

«Αντί να στείλει χρήματα για την ανοικοδόμηση της Γάζας ή για την ανεπαρκή Unrwa, η διεθνής κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και αρωγής των κατοίκων της Γάζας ώστε να χτίσουν την νέα τους ζωή στις νέες χώρες υποδοχής», γράφει η ισραηλινή υπουργός.

«Δοκιμάσαμε πολλές διαφορετικές λύσεις: την αποχώρηση (από τους εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας), τον πλουτισμό, την διαχείριση της σύγκρουσης και την κατασκευή ψηλών τοίχων με την ελπίδα ότι θα κρατήσουμε τα τέρατα της Χαμάς έξω από το Ισραήλ. Ολες απέτυχαν».

«Θα ήταν επωφελές και για τους δύο: για τους πολίτες της Γάζας, που θέλουν μια καλύτερη ζωή, και για το Ισραήλ, έπειτα από αυτήν την τρομερή τραγωδία».

Το 80% των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων που διώχθηκαν από τα εδάφη τους κατά της διάρκεια της «Νάκμπα», της καταστροφής που συνιστούσε για τον παλαιστινιακό πληθυσμό η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Πολλοί σήμερα θεωρούν ότι βρίσκονται μπροστά σε μία «δεύτερη Νάκμπα».

Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν: Αντίθετοι στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Τόσο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυναν μόλις χθες προειδοποίηση προς το Ισραήλ αποκλείοντας κάθε αναγκαστική μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση», έγραψε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο αμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς».

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Από το Κάιρο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, είπε.

Ισραήλ: “Ελπίζουμε σε συμφωνία με τη Χαμάς”

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός μπορεί να απελευθερωθεί από την Χαμάς “μέσα στις επόμενες ημέρες”, όπως δήλωσε σήμερα, ο Μίχαελ Χερζόγκ Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ δήλωσε ότι “είμαστε αισιόδοξοι”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού “όσο λιγότερες λεπτομέρειες πούμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια τέτοια συμφωνία” και πρόσθεσε πως “είναι όμως πολύ σοβαρές προσπάθειες και είμαι ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες”.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως “θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Χαμάς για να διαλύσουμε τη στρατιωτική και τρομοκρατική της υποδομή. Δεν πρόκειται να το σταματήσουμε αυτό, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε μια παύση, για έναν σημαντικό αριθμό ομήρων, αν έχουμε συμφωνία”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ, είπε ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση “περισσότερων των 12 ομήρων” θα περιλαμβάνει επίσης μια εκτεταμένη παύση των μαχών και θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε πως ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα