Χαμάς: “Συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων” – Διαψεύδει το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα AP Photo/Abed Khaled

Η Χαμάς αναφέρει πως συμφωνήθηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ το διαψεύδει.

Αντιπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς δήλωσε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ομήρων.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία αυτή μιλώντας στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet –την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ–, τονίζοντας πως δεν συνήφθη τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με την Αλ Γαντ, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε πως η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 11:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και προβλέπει επίσης την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής του Ισραήλ δήλωσε ότι “είμαστε αισιόδοξοι”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού “όσο λιγότερες λεπτομέρειες πούμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια τέτοια συμφωνία” και πρόσθεσε πως “είναι όμως πολύ σοβαρές προσπάθειες και είμαι ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες”.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως “θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Χαμάς για να διαλύσουμε τη στρατιωτική και τρομοκρατική της υποδομή. Δεν πρόκειται να το σταματήσουμε αυτό, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε μια παύση, για έναν σημαντικό αριθμό ομήρων, αν έχουμε συμφωνία”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ, είπε ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση “περισσότερων των 12 ομήρων” θα περιλαμβάνει επίσης μια εκτεταμένη παύση των μαχών και θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε πως ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κατάρ βλέπει μόνο “πρακτικές και διαχειριστικές” προκλήσεις για τη συμφωνία

O πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι ενισχύεται η πεποίθησή του, σχετικά με την επίτευξη μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις που παραμένουν είναι “πολύ μικρές”.

“Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη μία συμφωνία είναι κυρίως πρακτικές και διαχειριστικές”, δήλωσε ο Σεΐχης Μοχάμεντ στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη Ντόχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα