Ισραήλ – Χαμάς: Κορυφώνεται η αγωνία για την απελευθέρωση ομήρων

Διαβάζεται σε 2'
Ισραήλ – Χαμάς: Κορυφώνεται η αγωνία για την απελευθέρωση ομήρων
Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς AP Photo Ariel Schalit

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με τη Χαμάς. Οι πρώτοι που θα απελευθερωθούν.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με τη Χαμάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα συμπεράσματα της οποίας θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη του πολέμου.

Η Haaretz μετέδωσε ότι 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμα γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για έγκριση.

Περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν από τη Χαμάς.

Ισραηλινός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο BBC, γνωστοποίησε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τη Χαμάς περίπου 12 ομήρων την ημέρα -φτάνοντας έως και τους 50- με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός. Το Βρετανικό Μέσο αναφέρει ότι υπάρχει η πληροφορία ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους. 

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που η φονική επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται και εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Η συμφωνία δεν είναι οριστική αλλά είμαστε κοντά”

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι μια συμφωνία είναι κοντά, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό λαό δεν εξαρτάται από μια συμφωνία ομήρων, ενώ δήλωσε πως «είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι η απελευθέρωση ομήρων θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι η συμφωνία είναι «πολύ κοντά», ενώ αξιωματούχος των ΗΠΑ –μιλώντας στο Reuters– δήλωσε ότι «η Χαμάς και το Ισραήλ είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια παύση τεσσάρων ή πέντε ημερών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα