Ισραήλ: Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερώσει

Διαβάζεται σε 3'
israel
Φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων AP

H συμφωνία της Χαμάς με το Ισραήλ προχωρά αφού το ισραηλινό υπουργείο δικαιοσύνης δημοσίευσε τον κατάλογο των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Το Ισραήλ παρουσίασε την Τετάρτη λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 50 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς, περιλαμβάνει τετραήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Την Τετάρτη το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ έδωσε στην δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της δημοσιοποίησης του καταλόγου με τα ονόματα των Παλαιστινίων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές το πρώτο στάδιο συμφωνίας με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η απελευθέρωση επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει αποτέλεσμα η «παύση» των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, να παρατείνεται κατά 24 ώρες.

Η συμφωνία είναι «η σωστή απόφαση», δήλωνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συνέχιση του πολέμου

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επ’ ουδενί σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκαθάρισε χθες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, λέγοντας πως θα υπάρξει επανέναρξη των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, με «όλη του τη δύναμη», αφού τερματιστεί η εκεχειρία, για να «ηττηθεί» η Χαμάς και να «να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι άλλοι όμηροι».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», υπερθεμάτισε η κυβέρνηση Νετανιάχου στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω X μετά την ψηφοφορία της.

Από την πλευρά της, η Χαμάς κατέστησε σαφές πως «θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη», ότι οι μαχητές της «θα παραμείνουν στις επάλξεις».

Διεθνείς οργανισμοί και αρκετές πρωτεύουσες ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακο υπό απόλυτη πολιορκία όπου οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν συνοικίες ολόκληρες, γονάτισαν το σύστημα υγείας κι εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα