Ανδρουλάκης: Απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο για την Θεσσαλία

Διαβάζεται σε 3'
Androulakis
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής Eurokinissi ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η κυβέρνηση δρα με προχειρότητα επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας τις θέσεις του κόμματος για ανεξάρτητο φορέα στα πρότυπα τον Ολυμπιακών Αγώνων

Την ανάγκη ενός ολιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας επισήμανε στην ομιλία του στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε όμως παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα προχειρότητας μιλώντας για μία «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση» την οποία επικαλείται.

Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι «το πρόβλημα στην Θεσσαλία δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα» ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταπάντησε πως «οι ευθύνες για την μη επίλυση των προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό δήλωσε πως  «πρέπει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δεν λύσατε και αυτά που έχετε δημιουργήσει» θυμίζοντας πως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ «παρουσιάσαμε από τον Αύγουστο τις προτάσεις μας για μία πολιτική προστασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ενώ υπήρξαν και σειρά άλλες πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως σήμερα για την Θεσσαλία «απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο». Τονίζοντας την ανάγκη για την δημιουργία «ανεξάρτητου φορέα που θα δουλέψει στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων» και «τότε θα μπορούμε να μιλαμε πραγματικά για επιτελικό κράτος που θα διασφάλισει την πραγματοποίηση των έργων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων». Ειδικά μάλιστα για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε την «δημιουργία ενός εθνικά ενοποιημένου συστήματος λήψης αποφάσεων» που «θα μπορεί να μετασχηματίζει την γνώση σε κάτι επιχειρησιακά γρήγορο, κρίσιμο, χρήσιμο» και «να βοηθάει σε άμεσο χρόνο, εκεί που υπάρχει η καταστροφή». Επίσης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα υποδομών που υπήρχαν αναφέροντας πως «το μέγεθος της κακοκαιρίας από μόνο του δεν μπορούσε να δημιουργήσει τόσο μεγάλη καταστροφή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε την κυβέρνηση για προχειρότητα στον σχεδιασμό της, επισημαίνοντας συνολικά την αναξιοπιστία στον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά τις φυσικές καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε «συνομοσιωλογίες: Τα ακούσαμε πέρσι. Πρόσφυγες, πράκτορες, μετανάστες» μιλώντας για «υπονόμευση του ορθολογισμού και του ρεαλισμού». Θύμισε μάλιστα απευθυνόμενος στην κυβέρνησης πως «βαφτίσατε αναξιόπιστο το Αστεροσκοπείο Αθηνών» όταν δεν συμφωνούσε με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις μιλώντας για «α λα κάρτ προσέγγιση στην επιστημονική κοινότητα».

Συνολικά ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την Ν.Δ για «ψευδεπίγραφη ατζέντα μεταρρύθμισης που έχετε. Κάνετε διαρρυθμίσεις και επιλογές βιτρίνα». Λέγοντας πως «στόχος σας είναι να μην αλλάξει τίποτε. Να μένουν όλα τα ίδια για να διατηρούνται μικρο-εξουσίες» ενώ η «η ανθεκτικότητα της κοινωνίας είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζητούμενο».  Τόνισε όμως πώς πλέον δεν μπορεί να γίνει ανεκτή «η συνθήκη ότι ανεχτείτε την καταστροφή γιατί υπάρχουν και χειρότερα» αφού «δεν υπάρχει ο φόβος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει ισχυρή κι αξιόπιστη εναλλακτική αντιπολίτευση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα