Τουρισμός: Σε ρεκόρ ανάκαμψης οι δύο κύριες ανταγωνίστριες της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 5'
Παραλία στην Τουρκία
Παραλία στην Τουρκία Associated Press

Επιστροφή στην κανονικότητα στον τουρισμό για Ισπανία και Τουρκία. Η πρώτη έφτασε το ρεκόρ του 2019, ενώ η δεύτερη αντιμετωπίζει θέμα στις κρατήσεις του επόμενου έτους.

Με ικανοποίηση ολοκληρώθηκε η φετινή καλοκαιρινή σεζόν για τους δύο κύριους ανταγωνιστές της χώρας μας στον τουρισμό την Τουρκία και την Ισπανία, που κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως μετά την πανδημία και πιθανόν να καταγράψουν και νέα ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πανηγυρικός απολογισμός για την Τουρκία επισκιάζεται όμως από την εξέλιξη των προκρατήσεων για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2024, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει «πατήσει φρένο». Επιχειρηματίες του τουρισμού σε δηλώσεις τους το πρακτορείο Skift, αποκαλύπτουν ότι από την έναρξη του πολέμου οι κρατήσεις για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν έχουν επιβραδυνθεί ή σταματήσει.

Καθώς ο Νοέμβριος έως τον Ιανουάριο είναι η κορυφαία εποχή για κρατήσεις διακοπών, οι «αδύναμες» προκρατήσεις της Τουρκίας αυτή τη στιγμή ευνοούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, καθώς πολλοί ταξιδιώτες θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή έναντι της γείτονος.

Θα καταφέρει νέο μεγάλο ρεκόρ η Τουρκία;

Τα επίσημα στοιχεία του δεκαμήνου του 2023 δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία ανήλθαν σε 45,2 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα από τον τουρισμό της χώρας ανήλθαν σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Αν και η Τουρκία στοχεύει μέχρι το τέλος του έτους να φιλοξενήσει 60 εκατομμύρια τουρίστες και να δημιουργήσει έσοδα 56 δισ. δολαρίων από τον τουρισμό, η πορεία ίσως ανακοπεί λόγω του πολέμου στη Γάζα. Αν ο τουρισμός στη χώρα φέτος δεν επηρεαστεί, θα σημάνει ένα νέο εκρηκτικό ρεκόρ για τη χώρα, που το 2019 φιλοξένησε 51,7 εκατ. τουρίστες.

Για την τουριστική περίοδο του 2023, οι Ρώσοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων παραθεριστών. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, 5,2 εκατομμύρια Ρώσοι υπήκοοι επισκέφθηκαν την Τουρκία, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση 34% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 4,86 ​​εκατομμύρια, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς με 3,2 εκατ. και τους Βούλγαρους πολίτες με 2,15 εκατ. Η Τουρκία φιλοξένησε επίσης 1,9 εκατομμύρια Ιρανούς τουρίστες τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο.

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, οι αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 28% σε περίπου 663.000. Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο αγαπημένος προορισμός των ξένων, προσελκύοντας 13,2 εκατομμύρια τουρίστες. Η Αττάλεια, στις ακτές της Μεσογείου, υποδέχτηκε 12 εκατομμύρια ξένους παραθεριστές τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Περίπου 3,7 εκατομμύρια αλλοδαποί επισκέφτηκαν τη βορειοδυτική επαρχία της Αδριανούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση δαπάνη ανά τουρίστα στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι στα 902 δολάρια και η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε σχεδόν κατά 16% στα 103 δολάρια. Περίπου το 76,2% των ξένων τουριστών επισκέφτηκε την Τουρκία για ταξίδια, ψυχαγωγία, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ το 3% πήγε στη χώρα για ψώνια. Περίπου το 1,2% είπε ότι ταξίδεψε στην Τουρκία για λόγους υγείας, με τις σχετικές δαπάνες να ανέρχονται σε 1,7 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Στα ρεκόρ του 2019 η Ισπανία

Πλήρης επαναφορά στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 πέτυχε στον τουρισμό της η Ισπανία, που μέχρι το τέλος Οκτωβρίου υποδέχθηκε 82,2 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, 18,4% περισσότερους από την ίδια περίοδο του 2022. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία, το 2019, οι αφίξεις είναι οριακά χαμηλότερες κατά μόλις 0,6 %.

Τον Οκτώβριο, η Ισπανία δέχθηκε 9 εκατ. διεθνείς επιβάτες, 13,4% περισσότερους από τον Οκτώβριο του 2022. Όλες οι αγορές παρουσίασαν ανοδική τάση, με ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις (άνω του 17%) στην Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η ανοδική πορεία του Οκτωβρίου χαροποίησε ιδιαίτερα τη βιομηχανία της χώρας με τον υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Χέκτορ Γκόμεζ, να δηλώνει πως, «η αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών εκτός της υψηλής περιόδου είναι σπουδαία νέα για τη μείωση της εποχικότητας του τουρισμού μας. Υπάρχουν διαφοροποιήσει στους προορισμούς και περισσότερες Αυτόνομες Κοινότητες βιώνουν αυξήσεις στη ροή τουριστών εκτός των καλοκαιρινών μηνών».

Συνολικά από τις αρχές του έτους μέχρι τον Οκτώβριο, η Καταλονία και η Μαδρίτη είναι οι δύο κοινότητες όπου οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν περισσότερο (22,8% και στις δύο), ακολουθούμενες από τη Βαλένθια, με 22,6%.

Αναλυτικά για τον Οκτώβριο, οι έξι κύριες κοινότητες της χώρας αντιπροσωπεύουν μερίδιο αφίξεων 96,8% και παρουσίασαν αξιοσημείωτες αυξήσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος – 22,6% – προέρχεται από την Κοινότητα της Βαλένθια και στη συνέχεια την Ανδαλουσία, με 17,7%. Η Κοινότητα της Μαδρίτης ήταν αυτή που δέχθηκε τις περισσότερες αφίξεις, με 1,9 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Καταλονία, με 1,8 εκατομμύρια. Με 1,4 εκατομμύρια είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι και, στην τέταρτη θέση, οι Κανάριοι Νήσοι, με 1,2 εκατομμύρια.

Στο δεκάμηνο του 2023, τα αεροδρόμια που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Βαλένθια, με 27,8%, η Βαρκελώνη, 23,3% και η Μαδρίτη, 22,8%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα