Χερτ Βίλντερς: Ποιος είναι ο “Τραμπ της Ολλανδίας” και γιατί γίνεται εφιάλτης της Ε.Ε.
Διαβάζεται σε 5'Εθνικισμός, Ισλαμοφοβία, Ευρωσκεπτικισμός. Γιατί η νίκη του Χερτ Βίλντερς σοκάρει τις Βρυξέλλες και φέρνει νέους πονοκεφάλους για το μέλλον και τις πολιτικές ισορροπίες της Ένωσης.
- 23 Νοεμβρίου 2023 09:59
Το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό κόμμα του Χερτ Βίλντερς κέρδισε με διαφορά στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα exit polls της Τετάρτης, φέρνοντας πολιτικό… σεισμό στην καρδιά της Ευρώπης.
Το PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) συγκεντρώνει 35 από τις 150 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο, πλειοψηφία που θεωρείται πολύ άνετη καθώς η κάτω βουλή είναι κατακερματισμένη. Η συμμαχία των Πράσινων- Εργατικών, της οποίας ηγείται ο Φρανς Τίμερμανς, έρχεται στη δεύτερη θέση με 25 έδρες, ενώ το κεντροδεξιό VDD συγκεντρώνει 24.
Αν επιβεβαιωθεί από τα οριστικά αποτελέσματα, η νίκη του Βίλντερς σηματοδοτεί μια έντονη στροφή προς την άκρα δεξιά, η οποία θα γίνει δεκτή με ανησυχία από τις Βρυξέλλες, καθώς το PVV έχει δεσμευθεί, μεταξύ άλλων, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ολλανδίας στην ΕΕ.
Ο Βίλντερς συχνά χαρακτηρίζεται ως “Ολλανδός Τραμπ” και όχι μόνο λόγω της κόμμωσής του.
Μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει τους Μαροκινούς “καθάρματα” ή να προτείνει τη διεξαγωγή διαγωνισμών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, ο Βίλντερς έχτισε την καριέρα του μαχόμενος κατά αυτού που αποκαλεί “ισλαμική εισβολή” στη Δύση.
Ούτε τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη –κρίθηκε ένοχος για προσβολή των Μαροκινών–, ούτε οι απειλές κατά της ζωής του, εξαιτίας των οποίων τον φρουρεί ισχυρή αστυνομική δύναμη από το 2004, τον έχουν αποθαρρύνει. Πιο πρόσφατα ο Βίλντερς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στη λαϊκιστική ρητορική του και να επικεντρωθεί και σε κάποια άλλα από τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους.
Εκτός από τη μετανάστευση, οι Ολλανδοί ανησυχούν ιδιαίτερα για το «αν θα τους μείνουν χρήματα στο πορτοφόλι», κατήγγειλε, δηλώνοντας έτοιμος να αφήσει στην άκρη τις απόψεις του για το ισλάμ προκειμένου να κυβερνήσει. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το ξενοφοβικό προφίλ του κόμματός του, με τη διακήρυξή του να προτείνει την αποκατάσταση των ελέγχων στα ολλανδικά σύνορα, την κράτηση και την απέλαση των παράτυπων μεταναστών, την απέλαση των Σύρων αιτούντων άσυλο και την επανεισαγωγή των αδειών εργασίας για τους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ.
Όσο για την εξωτερική του πολιτική; Υπερασπίζεται την προσέγγιση “η Ολλανδία πρώτα”, ξεκαθαρίζοντας ότι “η Ολλανδία δεν είναι μια ισλαμική χώρα. Ούτε σχολεία, ούτε Κοράνια, ούτε τεμένη”.
Γιατί ο Βίλντερς είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ένωσης
Η εκλογή ενός εθνικιστή προέδρου, εκτός του ότι θα μεγαλώσει το ακροδεξιό μπλοκ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί και τον συνασπισμό που αντιτίθεται σε βασικές πολιτικές της), θα φέρει μαύρα σύννεφα και για το μέλλον της, εξαιτίας ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για ένα νέο “Brexit”, επτά χρόνια μετά το σοκαριστικό για την Ε.Ε. ψήφισμα.
“Ο ακροδεξιός νικητής των ολλανδικών εκλογών, που υποστηρίζει το «Nexit», δεν θα είναι φίλος των Βρυξελλών“, αναφέρει το Politico, χαρακτηρίζοντας τον ευρωσκεπτικισμό του Βίλντερς ως πυρήνα της προεκλογικής του ρητορικής, καθοριστικό κριτήριο επιλογής από τους ψηφοφόρους του και βασικό… σημείο “τριβής” με την Ένωση.
Ακόμη, όμως, κι αν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν ακολουθήσουν τα χνάρια των Βρετανών και τον δρόμο της εξόδου από την Ε.Ε., μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία ακροδεξιού προέδρου θα εξακολουθεί να είναι εφιάλτης για τις Βρυξέλλες.
Μια θέση στον Βίλντερς γύρω από το τραπέζι της Συνόδου Κορυφής θα προσθέσει περισσότερη δυναμική στην πλευρά όπου ήδη τον περιμένουν άλλοι ακροδεξιοί και εθνικιστές ηγέτες. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα έσπευσαν να τον υποδεχτούν με… ανοικτές αγκάλες.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε στο Χ “τους ανέμους της αλλαγής“, ενώ στη Γαλλία η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον Βίλντερς και το κόμμα του για τη “θεαματική απόδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές”, η οποία επιβεβαιώνει την “αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων”.
Η ακροδεξιά καθ’ οδόν στον χάρτη της Ε.Ε;
Ακόμα κι αν ο Βίλντερς δεν προχωρήσει σε δημοψήφισμα στην ΕΕ, η νίκη του θα εξακολουθήσει να προκαλεί πονοκεφάλους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Με την αύξηση των ακροδεξιών εταίρων, οι πολιτικές και οι δράσεις της Ένωσης για το κλίμα, για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, ακόμα και για τα όπλα στην Ουκρανία θα τεθούν προς συζήτηση, ενδεχομένως υπό αμφισβήτηση, ή ακόμη και ανατροπή.
Η μετανάστευση ήταν κυρίαρχο ζήτημα στις ολλανδικές εκλογές, ακολουθώντας με συνέπεια τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν, κρίνοντας εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα, σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία πέρυσι, η Μελόνι κέρδισε την εξουσία για τους “Brothers of Italy”. Στη Γαλλία, το κόμμα της Λεπέν παρέμεινε ισχυρή πολιτική δύναμη. Στη Γερμανία, το Alternative für Deutschland έχει επίσης ανέβει στη δεύτερη θέση τους τελευταίους μήνες.
Τον προσεχή Ιούνιο, οι 27 χώρες της ΕΕ διενεργούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια ημέρα που οι ψηφοφόροι επιλέγουν τους ευρωβουλευτές τους, το Βέλγιο διεξάγει γενικές εκλογές. Ο ακροδεξιός ηγέτης της ανεξαρτησίας της Φλάνδρας, Τομ Βαν Γκρίκεν, ο οποίος επίσης προσβλέπει σε άνοδο, συνεχάρη τον Βίλντερς: “Κόμματα σαν το δικό μας είναι καθ’ οδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη”.