Πώς “βλέπει” ο διεθνής Τύπος τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για τις μαζικές αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν αδιάφορα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρουσίασαν εκτενώς σε δημοσιεύματά τους το χρονικό των αποχωρήσεων από το κόμμα.

Reuters, AP, Financial Times και Politico έκαναν λόγο για “διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο παρελθόν του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, στη Goldman Sachs και στον χώρο της ναυτιλίας καθώς και στις εσωτερικές έριδες που δημιούργησε η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

“Ο Κασσελάκης απέτυχε να αναζωογονήσει την υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν, τον τελευταίο καιρό, στην τρίτη θέση, μαζί με το ΚΚΕ” αναφέρει το Politico.

“Έχει πλέον μείνει χωρίς τα περισσότερα από τα στελέχη -που αποκαλούνται γενιά των 40άρηδων του κόμματος- τα οποία υπηρέτησαν στις πιο κρίσιμες υπουργικές θέσεις, υπό την ηγεσία Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας” προσθέτει σε άλλο σημείο.

“Οι επικριτές του νέου προέδρου τον περιέγραψαν ως μη ανεκτικό στη διαφωνία και ανίκανο να επιτύχει πολιτική συναίνεση στο κατακερματισμένο κόμμα” γράφει το δημοσίευμα του Associated Press, συνεχίζοντας:

“Υπό τον χαρισματικό πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από μια μικρή πολιτική οργάνωση σε κυβερνητικό κόμμα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας”.

“Ο Κασσελάκης, πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs που πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχει σχεδόν καμία πολιτική εμπειρία, αντικατέστησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούνιο.

Ορισμένοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ικανοποιημένοι από την εκλογή του Κασσελάκη, λέγοντας ότι το προφίλ του δεν ταιριάζει στην παραδοσιακή Αριστερά και εγείροντας έντονα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις του. Ο ίδιος δήλωσε ότι η γνώση του καπιταλισμού εκ των έσω τον είχε μετατρέψει σε αριστερό” γράφει το Reuters.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί διασπάσεις στο παρελθόν, ιδίως μετά την υπογραφή του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Σήμερα, πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το μέλλον του”, προσθέτει.

Από την πλευρά τους οι Financial Times χαρακτηρίζουν “αρχάριο πολιτικό” τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας συγκεκριμένα:

“Οι βουλευτές παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου προέδρου, ενός 35χρονου αρχάριου πολιτικού, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για την Goldman Sachs, έκανε περιουσία στη ναυτιλία και μέχρι πρόσφατα ζούσε στο Μαϊάμι. Σε επιστολή τους προς τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποχωρήσαντες βουλευτές επέκριναν τον Κασσελάκη για “αντιδημοκρατική συμπεριφορά”.

Τόσο οι FT όσο και άλλα διεθνή μέσα σημείωσαν πως παρά την προσδοκία του νέου προέδρου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και την υποστήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα