ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί που έφυγαν κι αυτοί που μένουν – Η επόμενη μέρα

Διαβάζεται σε 5'
Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Διονύσης Τεμπονέρας
Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Διονύσης Τεμπονέρας Dimitris Peristeris / SOOC

Το αύριο στον προοδευτικό χώρο, μετά τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα σχέδια για τον καινούργιο φορέα και η αναζήτηση νέων εσωτερικών εχθρών στην Κουμουνδούρου.

Βίους χωριστούς αλλά και – αντικειμενικά- παράλληλους, θα διάγουν το επόμενο διάστημα τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύντομα άλλωστε οι …κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο σχηματισμών θα βρεθούν στις πολιτικές «μάχες» που αναμένονται  στο κοινοβούλιο με κορυφαία την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024. Ενώ θα δοκιμάζονται εφεξής στο πεδίο της κοινωνίας.

Ο νέος χώρος

Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα βρίσκεται στο «βάθος του ορίζοντα» για τα στελέχη που ανακοίνωσαν χθες την αποχώρησή τους. Μια υπόθεση στην οποία προφανώς θα εμπλακεί και η τάση της Ομπρέλας που ακολούθησε λίγο νωρίτερα τον δρόμο της εξόδου.

Σε πρώτη πάντως φάση ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που θα αποτελέσει το «σημείο αναφοράς» του χώρου.Μάλιστα η κοινοβουλευτική παρεμβατικότητα των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών – με πιο πιθανό πρόεδρο της Κ.Ο τον Αλέξη Χαρίτση – αναμένεται να έχει ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως αποτελείται από στελέχη που συνδυάζουν σημαντική απήχηση στο εκλογικό σώμα (κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές), κυβερνητική εμπειρία αλλά και ριζοσπαστικό λόγο. Θυμίζουμε ότι ανάμεσά τους είναι αρκετοί πρώην υφυπουργοί και υπουργοί.

Όπως δηλώνεται ο βασικός στόχος είναι να αναδειχθεί ένας ριζοσπαστικός, προγραμματικός και αξιόπιστος λόγος απέναντι στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με έντονο το στοιχείο των ρεαλιστικών προσεγγίσεων που καταδεικνύουν μια κυβερνητική προοπτική.

Εκεί αναμένεται να εστιαστούν οι προσπάθειες, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι διεργασίες για την όσμωση του χώρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Χαρίτσης στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρθηκε επίμονα στην ανάδειξη ενός εναλλακτικού αντιπολιτευτικού λόγου ενώ επισήμανε πως είναι ζητούμενο η συνένωση με «δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας».

Επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε σε τηλεοπτική του παρουσία πως «η χώρα πρέπει να έχει αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία» και σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φθορά σε κρίση, το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο. Είναι φανερό πως πρέπει να υπάρξει μια αριστερή φωνή».

Τόνισε την αναγκαιότητα για  «ένα πολιτικό σχέδιο που να μπορεί να κερδίσει την Νέα Δημοκρατία» και «στο σήμερα να μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων». Επισήμανε μάλιστα πως «όποτε οι προοδευτικές δυνάμεις και η αριστερά έκαναν κάτι σημαντικό το έκαναν γιατί δεν θεώρησαν δεδομένο τον πολιτικό χάρτη» τονίζοντας πως «σήμερα υπάρχει ένα πολιτικό κενό».

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη από χθες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην λογική του να υποβαθμιστούν οι εσωκομματικές εξελίξεις και η μαζική αποχώρηση στελεχών.

Δύσκολα όμως μπορεί να κρυφτεί πλέον το ισχυρό στοιχείο αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη που παραμένει παρά την αποχώρηση της Ομπρέλας και των «6+6». Σε σημείο μάλιστα που στελέχη να προβλέπουν πως είναι θέμα χρόνου το πότε θα …εντοπιστεί ο νέος «εσωτερικός εχθρός».

Πιθανότατα αυτός να «βρεθεί» στο πρόσωπο του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος παρά το γεγονός ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να «δώσει την μάχη του συνεδρίου» όπως ο ίδιος δηλώνει, φαίνεται να ασκεί δριμύτατη κριτική. Αν και με καταστατικό τρόπο και πάντα εντός των οργάνων.

Είναι χαρακτηριστικό πώς στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτησή του «έκοψε τον βήχα» του Στέφανου Κασσελάκη που σκόπευε να παρουσιάσει την δημιουργία ενός άτυπου οργάνου – πολιτικού κέντρου που θα τον πλαισιώνει.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος. Θέση που φέρεται να οδήγησε την ηγεσία στο να ανακοινώσει την τακτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανά 15νθήμερο.

Αυτά ενώ έντονες ενστάσεις καταγράφονται σχετικά με την πορεία του κόμματος από τα στελέχη που φέρονται να έχουν επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε να ήταν μέρος των «παλιών προεδρικών». Είναι χαρακτηριστικό πως η ανακοίνωση που εκδόθηκε τελικά από την Π.Γ προέκυψε μετά από διαφωνίες.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο αποχώρησης και άλλων βουλευτών στο άμεσο μέλλον. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε επ’ αυτού η εκπρόσωπος τύπου, Δώρα Αυγέρη, επισήμανε πως «αυτή η ερώτηση δεν απευθύνεται σε εμένα. Εγώ μπορώ να σας απαντήσω πόσοι είναι αυτοί που μένουν. Δεκάδες χιλιάδες μέλη που ψήφισαν, προϋπήρχαν ή ενεγράφησαν στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου».

Παράλληλα επισήμανε αναφορικά με τα στελέχη που έφυγαν πως «όλη η προσπάθεια όσων αποχώρησαν το τελευταίο δίμηνο έχει επικεντρωθεί στο πώς να κάνουν αντιπολίτευση σε έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Και να υπονομεύουν θα πω εγώ».

Έκανε γνωστό ότι η ηγεσία του κόμματος θα επαναφέρει το θέμα της επιστροφής της έδρας. Η επίσημη «γραμμή» της ηγεσίας παραμένει το ότι τα στελέχη αυτά αποχώρησαν λόγω της ήττας στις εσωκομματικές εκλογές που δεν αποδέχθηκαν και όχι για λόγους πολιτικής διαφωνίας.

Ως επιχείρημα επικαλείται το ότι τα στελέχη που έφυγαν δεν θέλησαν να θέσουν τις απόψεις τους στην κρίση της βάσης του κόμματος. Κάτι που θα συνέβαινε π.χ στο επερχόμενο συνέδριο.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται σκέψεις να επισπευστεί το Συνέδριο του κόμματος προκειμένου να μην υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα εσωστρέφειας. Όμως αποτελεί ερώτημα αν αυτό είναι εφικτό να γίνει. Ιδίως από την στιγμή που η αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού στελεχών φαίνεται να έχει και σημαντικές οργανωτικές επιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα