Πώς το Ισραήλ αγνόησε την επιδρομή της Χαμάς – “Ήταν ένα φανταστικό σενάριο”

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινός στρατός στη Γάζα
Ισραηλινός στρατός στη Γάζα Israel Defense Forces/AP Photo

Μια ιδιαίτερα σημαντική και λεπτομερή προειδοποίηση που προμήνυε την επιδρομή της Χαμάς, φαίνεται πως αγνόησαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Τα βίντεο με τις προμελετημένες κινήσεις της οργάνωσης.

Ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών φέρεται να αγνόησε λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντάς την “φανταστικό σενάριο”, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι φρουροί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, εκ των οποίων πολλοί είναι γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν μια συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συλλέγονται κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, έστειλαν μια λεπτομερή αναφορά εβδομάδες πριν από την επίθεση στον ανώτερο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών στη νότια διοίκηση, είπαν και οι δύο πληροφοριοδότες.

Η έκθεση εστάλη μέσω ενός ασφαλούς συστήματος επικοινωνιών και περιείχε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, μεταξύ άλλων ότι η Χαμάς εκπαιδεύεται να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορα σημεία, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει κιμπούτζιμ, δήλωσε το άτομο που έχει άμεση γνώση του περιεχομένου της προειδοποίησης.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει την πολύνεκρη αυτή επίθεση, θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση το 1973 κατά το Γιομ Κιπούρ, την ιερότερη ημέρα του ιουδαϊσμού.

Οι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης ότι η ανάλυσή τους σε διάφορα βίντεο έδειχνε ότι η Χαμάς έκανε πρόβες για την αρπαγή ομήρων και ότι αισθάνονταν ότι επίκειται επίθεση, είπε το άτομο. Το υπόμνημα προέκυψε από την παρατήρηση ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς που επέβλεπε την εκπαίδευση, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους φρουρούς βάσει μιας βάσης δεδομένων με πρόσωπα και ταυτότητες που διατηρεί η Μονάδα 8200, τμήμα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

“Αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο”, απάντησε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την περιγραφή των επικοινωνιών που μοιράστηκαν με τους FT.

Δεν ελήφθη κανένα μέτρο, πρόσθεσε. Το KAN, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης λεπτομέρειες μιας παρόμοιας προειδοποίησης που έστειλαν χαμηλόβαθμοι στρατιώτες στους ανώτερούς τους. Το KAN πρόσθεσε ότι η προειδοποίηση περιελάμβανε το ενδεχόμενο να καταρριφθεί αεροσκάφος και να υψώσει η Χαμάς τις σημαίες της πάνω από το ισραηλινό έδαφος.

Ένα δεύτερο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η μη λήψη της αναφοράς στα σοβαρά είχε γίνει θέμα συζήτησης, που άγγιζε τα όρια της πειθαρχικής δίωξης, εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών. Στο πρόσωπο αυτό είχε ειπωθεί παρόμοια περιγραφή των επικοινωνιών.

Απαντώντας σε ερώτημα των FT, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι “οι διοικητές και οι στρατιώτες τους ήταν αποκλειστικά και αυστηρά επικεντρωμένοι” στην αποστολή τους να νικήσουν τη Χαμάς.

“Μετά τον πόλεμο, θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την αποσαφήνιση όλων των λεπτομερειών”, δήλωσε ο IDF.

Οι πληροφοριοδότες ανέφεραν ότι οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από χαμηλόβαθμους στρατιώτες, αλλά επειδή προσέκρουαν στην αυτοπεποίθηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω ενός τιμωρητικού αποκλεισμού, βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές δυνατότητές της και χρησιμοποιώντας βοήθεια και χρήματα ως μέσο κατευνασμού της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα