Ισραήλ-Χαμάς: Σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων

Διαβάζεται σε 7'
Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ
Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ αναμένουν την απελευθέρωση ομήρων AP Photo/ Leo Correa

Με τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ λύθηκε η εμπλοκή μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς. 20 όμηροι, εκ των οποίων 13 Ισραηλινοί και 7 αλλοδαποί, και 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώνονται απόψε.

Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους το βράδυ του Σαββάτου (25/11), τη δεύτερη μέρα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Χαμάς δήλωσε ότι παρέδωσε 13 Ισραηλινούς αιχμαλώτους και επτά ξένους υπηκόους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ερυθρός Σταυρίς αναμένεται να τους μεταφέρει μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ της νότιας Γάζας και της Αιγύπτου, πριν ταξιδέψουν στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ, επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ αναμένουν την απελευθέρωση ομήρων
Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ αναμένουν την απελευθέρωση ομήρων AP Photo/ Leo Correa

Αργά απόψε, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός». Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως το Κατάρ πραγματοποιούσε συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς προκειμένου να επιλυθεί «το συντομότερο δυνατόν» το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση του δεύτερου γύρου της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Νωρίτερα, άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια διέξοδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί του Σαββάτου (25/11) είχε γίνει λόγος για 14 ομήρους και 42 κρατουμένους, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε πως θα απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί και 39 Παλαιστίνιοι.

Γυναίκες και παιδιά στις λίστες με ομήρους και κρατούμενους

Το βράδυ του Σαββάτου (25/11) η Χαμάς δημοσιοποίησε τη λίστα με την δεύτερη ομάδα των Παλαιστινίων κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν απόψε.

Η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα έξι γυναικών και 33 παιδιών (αγοριών).

Ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο X ότι μεταξύ αυτών που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές είναι «33 παιδιά και έξι γυναίκες».

Μεταξύ των Ισραηλινών αιχμαλώτων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Γάζα αργότερα είναι οκτώ παιδιά, πέντε γυναίκες και επτά ξένοι υπήκοοι, πρόσθεσε.

Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ αναμένουν την απελευθέρωση ομήρων AP Photo/ Leo Correa

Καθυστερήσεις, κατηγορίες και απειλές τη δεύτερη μέρα της εκεχειρίας

Η διαδικασία απελευθέρωσης της δεύτερης ομάδας Ισραηλινών ομήρων είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου (25/11), ωστόσο, υπήρξε καθυστέρηση πολλών ωρών.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου (25/11) ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερούσε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία.

Η οργάνωση ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την καθυστέρηση, ενώ ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Ωστόσο, ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονταν με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Το Ισραήλ φέρεται να απείλησε, νωρίτερα, να επανεκκινήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, εάν οι όμηροι δεν απελευθερώνονταν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Times Of Israel, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απείλησε ότι εάν η επόμενη ομάδα Ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξεκινούσαν ξανά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα.

Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ αναμένουν την απελευθέρωση ομήρων AP Photo/ Leo Correa

Οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ εκτέλεσαν δύο Παλαιστίνιους

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Δυτική Όχθη είπαν σήμερα ότι εκτέλεσαν δύο άνδρες τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονταν με τις ισραηλινές αρχές και κρέμασαν τα πτώματα «ως προειδοποίηση».

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ, μια ομάδα που έχει την έδρα της στην ομώνυμη πόλη και συνδέεται με τη Φάταχ, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν πληροφοριοδότη ή προδότη, είμαστε σε επιφυλακή και θα τον κάνουμε να λογοδοτήσει».

Σε βίντεο που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Τουλκάρεμ στο Telegram ένας άνδρες φαίνεται να ομολογεί ότι συνεργάζεται με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και δίνει λεπτομέρειες της δράσης του. Σε άλλα πλάνα, που το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει, δύο πτώματα κρέμονται από έναν τοίχο και μια κολόνα του ηλεκτρικού, μπροστά σε ένα εξαγριωμένο πλήθος.

Οι Ταξιαρχίες έδωσαν διορία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου σε όσους συνεργάζονταν με τις ισραηλινές αρχές να εμφανιστούν και να μετανοήσουν.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια παλαιστινιακή οργάνωση, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις αλλά προσθέτει ότι οι ισραηλινές αρχές ευθύνονται για τη στρατολόγηση Παλαιστίνιων πρακτόρων.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχόλιο από την Παλαιστινιακή Αρχή και τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και επτά τραυματίες από τον ισραηλινό στρατό ισραηλινού στην Τζενίν

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα το απόγευμα στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν νωρίς το απόγευμα «από διάφορες κατευθύνσεις, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας κυβερνητικά νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα