MH370: Υπάρχει δικαιοσύνη για τους συγγενείς των θυμάτων της Malaysia Airlines;

Διαβάζεται σε 3'
MH370: Υπάρχει δικαιοσύνη για τους συγγενείς των θυμάτων της Malaysia Airlines;
AP Photo/Vincent Thian, File

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση των αγωγών κατά της Malaysia Airlines και άλλων εταιρειών για το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία των αερομεταφορών και την πτήση “φάντασμα” των 239 επιβαινόντων.

Στις 8 Μαρτίου του 2024, συμπληρώνεται μία δεκαετία από τη μέρα που το Boeing 777-200ER το οποίο εκτελούσε πτήση ρουτίνας από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο χάθηκε από τα ραντάρ διά παντός και η πτήση MH370 της εταιρίας Malaysia Airlines έγινε το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

Για το μοναδικό αεροπλάνο που απογειώθηκε αλλά δεν προσγειώθηκε ποτέ, έχει γράψει στο παρελθόν το NEWS 24/7 και η Νίκη Μπάκουλη, με ένα εκτενές αφιέρωμα στο αεροσκάφος που δικαίως πολλοί χαρακτήρισαν ως “φάντασμα”.

Σήμερα, Δευτέρα, κινεζικό δικαστήριο θα ξεκινήσει την εκδίκαση των αγωγών που έχουν υποβάλει συγγενείς μερικών εκ των 239 επιβαινόντων, οι οποίοι αναφέρουν πως η αεροπορική αυτή τραγωδία, όχι μόνο στέρησε τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά βύθισε ορισμένους από αυτούς σε οικονομική δυσπραγία, μηνύοντας την Maylasia Airlines, την ασφαλιστική της εταιρεία, την Boeing αλλά και τον κατασκευαστή του κινητήρα του αεροπλάνου.

Εταιρείες, δηλαδή, που θεωρούν υπεύθυνες για το δυστύχημα.

Στα αιτήματά τους, ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων ζητούν αποζημίωση, απολογία, επανέναρξη της ψυχολογικής βοήθειας στα μέλη των οικογενειών, αλλά και δημιουργία ταμείου για τη συνέχιση των αναζητήσεων για το αεροπλάνο.

Περίπου 40 οικογένειες στην Κίνα οδηγούν αυτές τις εταιρείες στα δικαστήρια, με τις ακροάσεις να αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το CNN. Να σημειωθεί ότι από τους 239 επιβαίνοντες, οι 153 ήταν Κινέζοι υπήκοοι.

Αναζητώντας τη δικαίωση

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινά με πολλά ερωτηματικά και μέσα σε ένα αβέβαιο πλαίσιο νομικής αβεβαιότητας. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι εναγόμενες εταιρείες είναι διεθνείς και με έδρα μακριά από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι κάποιες εξ αυτών (Malaysia Airlines, Boeing και Roll-Royce) έχουν γραφεία στη χώρα. Συνεπώς, δεν είναι ξεκάθαρο αν και σε τι βαθμό μπορεί κινεζικό δικαστήριο να αποφανθεί εναντίον τους.

Παρόμοιες υποθέσεις που ασκήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οικογένειες θυμάτων απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι αυτές οι αγωγές θα έπρεπε να διεκπεραιωθούν από το νομικό σύστημα της Μαλαισίας. Εκεί, δύο νεαρά αγόρια που έχασαν τον πατέρα τους μήνυσαν την Malaysia Airlines και την κυβέρνηση της Μαλαισίας για αμέλεια το 2014, ωστόσο η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά.

Την ίδια ώρα, στην Κίνα, αρκετές οικογένειες συμφώνησαν σε διακανονισμό με την αεροπορική εταιρεία για να αποζημιωθούν, ενώ με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότερες επέλεγαν να συμβιβαστούν.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, περίπου 90 οικογένειες είχαν αρνηθεί να συμβιβαστούν, αλλά ο αριθμός μειώθηκε στο μισό μετά την πανδημία. Ο λόγος;

Την απάντηση δίνει ένας από τους ενάγοντες, ο Jiang Hui, ο οποίος για 10 χρόνια αναζητούσε απαντήσεις για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροπλάνου που μετέφερε την 70χρονη μητέρα του, εστιάζοντας στην “αιμορραγία” που προκάλεσαν τα τρία χρόνια lockdown Covid στην κινεζική οικονομία, άρα και σε πολλές οικογένειες που πλέον δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν, όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και οικονομικά.

“Σχεδόν 10 χρόνια μετά, τα μέλη των οικογενειών (που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν) δεν έλαβαν καμία συγγνώμη, ούτε και μια δεκάρα αποζημίωσης. Στο μακρύ μας ταξίδι αναζητώντας την αλήθεια, πολλές οικογένειες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, όχι μόνο διαβίωσης, αλλά ακόμα και επιβίωσης. Συμβιβάστηκαν ως έσχατη λύση να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να ζήσουν”.

Πλέον, μόλις 40 οικογένειες δεν έχουν συμβιβαστεί, σύμφωνα με τον Jiang, ο οποίος είπε ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία επειδή αυτό θα αφαιρούσε κάθε ευθύνη από την αεροπορική εταιρεία και την κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα