Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Η Λυδία και η Katherine στις 29 Νοεμβρίου ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ως οι παρουσιάστριες του φετινού “I’m Positive” 2023. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

I’m Positive 2023 στη Στέγη

Για έκτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι που ζουν με και χωρίς τον HIV μιλούν για τη ζωή τους σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και την αποδοχή, ενάντια στο στίγμα και τις προκαταλήψεις.

Με τη συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, δίνεται βήμα σε ιστορίες που πρέπει να ακουστούν δυνατά και να μας εμπνεύσουν, ώστε να μην υποφέρει κανένα άτομο πλέον από τα ταμπού, την άγνοια και τις ανισότητες.

Μαζί, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, μιλάμε ανοιχτά ξανά και ξανά, μέχρι τα αυτονόητα να γίνουν πραγματικότητα για κάθε άνθρωπο. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία. Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου. Περισσότερα στο onassis.org.

Diathlasis – WHI go New York

Οι Diathlasis Vocal Ensemble και οι WHI ensemble παρουσιάζουν έργα των συνθετών της Σχολής της Νέας Υόρκης (Cage, Feldman, Brown, Wolff) και δύο σύγχρονων συνθετών Πειραματικής Μουσικής (Πορφυριάδης, Παπαβασιλείου).

Η συναυλία έχει ως βασικό άξονα τρία έργα για φωνές με τον τίτλο Aria: του John Cage (1958), του Αλέξη Πορφυριάδη (2011) και του Δημήτρη Παπαβασιλείου (2023). Οι φωνητικές συνθέσεις πλαισιώνονται από τρία έργα για οργανικό σύνολο: December 52 του Earle Brown (1952), Intermission 6 του Morton Feldman (1953), Play του Christian Wolff (1969).

Πριν από κάθε Aria ο Αλέξης Πορφυριάδης θα κάνει μια σύντομη εισήγηση τόσο για τα ίδια τα έργα, όσο και για το γενικότερο ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο της πειραματικής μουσικής. Οι εισηγήσεις θα αποτελέσουν μια εισαγωγή στις πειραματικές τεχνικές σύνθεσης και σημειογραφίας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής του παραγωγής, ενόψει και του τακτικού Εργαστηρίου Σύνθεσης που θα ξεκινήσει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας από το εκπαιδευτικό έτος 2023-24.

Περισσότερα στο nakas.edu.gr. 29/11, ώρα 20:30, Αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ.:  2103634000.

 

“Ανοιχτή Σκηνή” του Θεάτρου Τέχνης ”Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει”

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινιάζει την “Ανοιχτή Σκηνή”, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γνώσης, διαλόγου και δημιουργίας, όπου επιστήμη και τέχνη συναντώνται πάνω στη σκηνή αλλά και με το κοινό, με αφορμή ζητήματα που απασχολούν έντονα την εποχή μας.

Στην πρώτη εκδήλωση που αφορά στο σημαντικότερο ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Γενικός Γραμματέας και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης για τη Φυσική της Ατμοσφαίρας και της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο: “Η επιστήμη και η τέχνη στις κλιματικές κρίσεις”.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση μιας σύνθεσης μουσικής και κειμένων με έμπνευση τη θεματική, σε ερμηνεία ηθοποιών αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης αλλά και σπουδαστών-σπουδαστριών.

Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χάρης Δούκας.

Επιμέλεια επιστημονικού προγράμματος “Ανοιχτής Σκηνής”: Καλή Κυπαρίσση- Παγουλάτου, πρόεδρος Δ.Σ. Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Σχεδιασμός προγράμματος: Μαριάννα Κάλμπαρη/ Επιμέλεια μουσικού μέρους: Κωνσταντίνος Ευστρατίου/Οργάνωση- διεύθυνση παραγωγής εκδηλώσεων “Ανοιχτής Σκηνής”: Δημήτρης Μαγγίνας. Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 19.00, στη σκηνή της Φρυνίχου. Περισσότερα στο  theatro-technis.gr.

Ομαδική έκθεση χαρακτικής “Συμπτώσεις”

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει στον χώρος της την έκθεση με τίτλο “Συμπτώσεις” των τριών νέων μελών της. Οι χαράκτριες Στέλα Βαρδάκη, Λία Μπλιούμη και Μαρίνα Μπόμπου παρουσιάζουν χαρακτηριστικά έργα από τη δουλειά τους δίνοντας η κάθε μία ξεχωριστά το δικό της χαρακτικό αποτύπωμα.

Η Στέλα Βαρδάκη μέσω της δημιουργικής παρατήρησης εστιάζει, σα να βλέπει μέσα από φωτογραφικό φακό, σε σχηματισμούς του αστικού τοπίου που την παραπέμπουν σε εικόνες. Παραδείγματα αυτών αποτελούν οι ρωγμές των πεζοδρομίων, της ασφάλτου, των χαλασμένων τοίχων κ.α. Ερευνώντας βρίσκει, ανακαλύπτει γύρω της δεκάδες τοπία και μορφές.

Η εικαστική αναζήτηση της Λίας Μπλιούμη αρχίζει από την πρωτογενή ύλη του κύτταρου ως τη μικρότερη και σημαντικότερη μονάδα ζωής. Οι οργανισμοί έχουν κυτταρικά ένα κοινό σημείο υπαρξιακής δομής που συμβολικά αντιστοιχεί στη λειτουργία ακόμη και ολόκληρου του πλανητικού συστήματος.  Στο έργο της το κύτταρο αποδίδεται ως συμβολική μονάδα που χαρτογραφεί ποικίλους κώδικες και συμπαντικές μνήμες.

Τέλος για τη Μαρίνα Μπόμπου, οι εικόνες της καθημερινότητας, τα πολλαπλά ερωτήματα των σύγχρονων κοινωνιών και η φθαρτή ανθρώπινη υπόσταση σε  πολιτισμικά συμφραζόμενα κατέχουν κύριο ρόλο στην προσωπική αναζήτηση της.

Χώρος τέχνης “ΕΚΤόΣ” | 29/11-29/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, 18:00 – 21:00.

MIRfestival 2023

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του MIRfestival 2023 δημιουργήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, με την ίδια έγνοια για τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό, για την πολιτική, την τέχνη και την κοινωνία, και για τη σχέση τους με την ουτοπία. Με την ίδια λαχτάρα σύνδεσης της τέχνης με τη σφαίρα της πολιτικής σκέψης.

Και αυτή τη φορά τα ερωτήματα που τέθηκαν και επανέρχονται και στα έργα είναι επείγοντα: Ποιο θα είναι το “μετά” της καταστροφής; Πώς θα μπορέσουμε να κατοικήσουμε έναν πλανήτη κατεστραμμένο; Πώς θα καταφέρουμε (παραφράζοντας τον Έλιοτ) να κάνουμε τη νεκρή γη να γεμίσει λουλούδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά; Πώς αναδύεται η ζωή από τον όλεθρο; Πώς αναδύεται ένα χαμόγελο μετά τη θλίψη; Πώς γεννιέται μια άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο; Μια αναγέννηση μέσα στον μεσαίωνα; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της καταστροφής;

Δείτε στο mirfestival.gr το πρόγραμμα για την Τετάρτη 29/11.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα