Το φρούτο που βρίσκεις όλο το χρόνο και σου δίνει ενέργεια και διάθεση

Διαβάζεται σε 2'
Το φρούτο που βρίσκεις όλο το χρόνο και σου δίνει ενέργεια και διάθεση
Το χειμώνα υπάρχει ένας περιορισμός στα φρούτα.Αυτό που είναι δώρο για την υγεία μας το βρίσκουμε όλο το χρόνο. iStock

Δεν υπάρχουν πολλά φρούτα που να βρίσκουμε στα μανάβικα όλο το χρόνο. Ένα που κυκλοφορεί όλο το χρόνο, είναι δώρο για την υγεία και τη διάθεση μας.

Yπάρχει ένα φρούτο που μπορούμε να το βρούμε όλον τον χρόνο, σε τιμές που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές (συγκριτικά με αυτές όλων των άλλων τροφών που αγοράζουμε).

Για την ακρίβεια, κοστίζει από 1.47 ευρώ το κιλό έως 2.25 (στη βιολογική έκδοση του).

Αυτό το φρούτο καλύπτει το 9% των ημερήσιων αναγκών μας σε κάλιο (βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου υπέρτασης και στη διατήρηση της υγείας των νεφρών), το 12% βιταμίνης C και το 8% σε μαγνήσιο (συστατικό σημαντικό για την υγεία της καρδιάς).

Περιέχει επίσης, 3 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών που είναι γνωστό δώρο για την υγεία μας -μεταξύ άλλων βοηθούν στη βελτίωση της γεύσης και τα επίπεδα σακχάρου.

Σε συνδυασμό με τα προβιοτικά που περιέχει η μπανάνα, μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.

Επίσης, έχει βιταμίνη Β6, θεωρείται εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και δεν έχει λίπος.

Τα τρία φυσικά της σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη) σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες, διασφαλίζουν πως θα έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα.

Τα αντιοξειδωτικά της (για παράδειγμα, τα φλαβονοειδή και οι αμίνες) έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η ντοπαμίνη και οι κατεχίνες που επίσης, μας δίνει η μπανάνα μπορούν να αποτρέψουν την επίθεση του οξειδωτικού στρες και να ενισχύσουν τη ‘μάχη’ μας με τη γήρανση.

Μπορεί και να εξουδετερώσει το νάτριο, γνωστό εχθρό μας, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη (που γίνεται σεροτονίνη στο σώμα μας) βελτιώνουν τη διάθεση μας.

Σημειώστε και ότι οι εύκολα εύπεπτοι υδατάνθρακες, μαζί με τα υψηλά επίπεδα καλίου και μαγνησίου κάνουν τις μπανάνες προορισμό μετά τις προπονήσεις, αφού λειτουργούν ως πηγή ηλεκτρολυτών -που εξαφανίζονται με τον ιδρώτα μας.

Όλα αυτά τα κερδίζουμε με μόλις 112 θερμίδες.

Στα SOS ανήκει και ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη είναι καλό να μην καταναλώνουν μεγάλη μερίδα σε μια φορά, καθώς η μπανάνα μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όσα διαβάσατε υποστηρίζονται από ευρήματα μελετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα