Το μήνυμα της Χαμάς στο Ισραήλ μετά τις τελευταίες απελευθερώσεις ομήρων

Διαβάζεται σε 3'
H Maya Shem αγκαλιάζει ξανά την οικογένειά της
H Maya Shem αγκαλιάζει ξανά την οικογένειά της GPO/Handout via AP

Ο τρόπος που η Χαμάς επέλεξε να απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους μαρτυρά τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα. Εντείνονται οι διεργασίες για νέα παράταση της εκεχειρίας.

Κορυφώνεται η αγωνία λίγες ώρες πριν το πρωί της Παρασκευής (31/11), οπότε και λήγει η εν ισχύ παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισλαμιστική οργάνωση προχώρησε σε δύο ακόμη απελευθερώσεις ισραηλινών ομήρων την Πέμπτη.

Οι αιχμάλωτοι αυτοί, απελευθερώθηκαν από την κεντρική περιοχή της πόλης της Γάζας, την πλατεία Παλαιστίνης.

Μια περιοχή που θεωρείται η καρδιά της πόλης της Γάζας, όπου υπάρχουν δεκάδες κτίρια κατοικιών και εμπορικά καταστήματα.

Η περιοχή αυτή ήταν, κατά την έναρξη του πολέμου, ζώνη μάχης, όπου μαχητές της Χαμάς και ισραηλινές δυνάμεις αντάλλασσαν πυρά.

Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής κρύβει έναν συμβολισμό και ένα μήνυμα το οποίο θέλει να στείλει η Χαμάς στο Ισραήλ.

Το μήνυμα που επιθυμούν να φτάσει στην ισραηλινή ηγεσία είναι ότι αυτοί είναι που έχουν τον έλεγχο της πορείας των γεγονότων στο σημείο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο απελευθερώσεων, η Χαμάς κατάφερε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο απελευθερώνοντας μάλιστα αιχμαλώτους από ξεχωριστές περιοχές. Μια σημαντική ένδειξη ότι είναι έτοιμοι για κάθε είδους εξέλιξη επί του εδάφους.

Πιέσεις για νέα παράταση της κατάπαυσης του πυρός

Παράλληλα, καθώς η προθεσμία της λήξης της εκεχειρίας πλησιάζει, οι μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ πιέζουν για διήμερη παράταση, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσγειώθηκε στο Ισραήλ για να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς στη Ραμάλα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν είπε ότι κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό του Ισραήλ πως, προτού ο ισραηλινός στρατός αρχίσει τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων. Συμπλήρωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Το Ισραήλ “διαθέτει έναν από τους πιο προηγμένους στρατούς σε όλον τον κόσμο. Είναι ικανός να εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει η Χαμάς”, χωρίς να βλάψει αθώους – στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό –, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε νωρίτερα, σύμφωνα με την Haaretz ότι το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στη Δυτική Όχθη και να λάβει άμεσα μέτρα για τους εξτρεμιστές εποίκους που ευθύνονται για την βία κατά των Παλαιστινίων.

Καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε ότι προσβλέπει “σε λεπτομερείς συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την πορεία προς το μέλλον στη Γάζα”.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, συζήτησαν τις προσπάθειες επιτάχυνσης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιμένει στην πλήρη απόδοση ευθυνών για τις πράξεις των βίαιων ισραηλινών εποίκων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα