Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Sooc

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τις τελικές αποφάσεις για τις ευρωεκλογές πήρε ο Κ. Μητσοτάκης. Ανοίγματα στο κέντρο και φόβος για χαλαρή ψήφο προς τα δεξιά.

Οι ευρωεκλογές του 2024 αποτελούν τον επόμενο μεγάλο πολιτικό σταθμό. Και στη Νέα Δημοκρατία δεν επαναπαύονται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ετοιμάζουν ήδη τη στρατηγική για τον Ιούνιο.

Ο μεγαλύτερος φόβος παραμένει η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας προς τα (ακρο) δεξιά. Το άγχος αυτό είχε η ΝΔ και στις εθνικές εκλογές. Πλην όμως τότε “έπιασε” στο μεγαλύτερο μέρος του δεξιού κοινού το “φόβητρο” της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αλλά και ο “άγνωστος Χ” μίας συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Στις ευρωεκλογές όμως πάντα η ψήφος είναι πιο χαλαρή ούτως ή άλλως. Πολλώ δε μάλλον που η κατάσταση στο χώρο της αντιπολίτευσης ενδέχεται να δημιουργήσει την αίσθηση σε δεξιούς ψηφοφόρους πως δεν υπάρχει διακύβευμα.

Την αντιμετώπιση της αποχής και την αύξηση της συμμετοχής, ιδίως των αποδήμων ψηφοφόρων, επικαλείται η κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή αρχές του νέου έτους, ήδη όμως προκαλεί και αντιδράσεις, καθώς εγείρονται ερωτήματα για τη μυστικότητα της ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε δε την απορία γιατί ο πρωθυπουργός ενώ τέσσερις μήνες πριν δήλωνε θετικός για την επιστολική ψήφο των αποδήμων, αλλά υποστήριζε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε μέχρι τις ευρωεκλογές”, άλλαξε γνώμη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε δε σαφές στο υπουργικό ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ουσιαστικά “πρόβα τζενεράλε” για τη θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και πρακτικά αλλά και συνταγματικά θέματα.

Ο ΠΗΧΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Εν των μεταξύ, ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να στέλνει σε ομιλίες του μήνυμα κατά του εφησυχασμού και να καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν ένα ακόμη πιο ισχυρό ποσοστό στη ΝΔ.

Ο πήχης βέβαια, λένε γαλάζια στελέχη, είναι το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019. Η ΝΔ τότε (ως αξιωματική αντιπολίτευση) είχε λάβει 33,12%.

Με τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι μπορούν άνετα και να ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Πολλοί λένε μάλιστα ότι ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό της ΝΔ ακόμη και εάν δεν αυξηθεί ο απόλυτος αριθμός ψήφων.

Πάντως, φαίνεται ότι θέματα που προκαλούν αντιδράσεις στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση θα τα αφήσει για μετά τις ευρωεκλογές…

Εν τω μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι θα έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, με τις αλλαγές – “τυράκια” που έγιναν τελικά στο νομοσχέδιο.

Πριν τις ευρωεκλογές αναμένεται άλλωστε να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ τα Χριστούγεννα θα έχουν δοθεί τα νέα επιδόματα και από αρχές του έτους οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ενώ από το νέο έτος ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει συστηματικά τις περιοδείες.

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα, αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Οι νυν ευρωβουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ίσως όμως όχι όλοι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 με τη ΝΔ είχαν εκλεγεί στην Ευρωβουλή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Η Μαρία Σπυράκη είχε τεθεί εκτός ΝΔ μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με το επίδομα πρώην συνεργάτη της και μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα είναι ξανά υποψήφια. Ενώ ο Γιώργος Κύρτσος είχε διαγραφεί από τη ΝΔ το Φεβρουάριο του 2022 μετά από σειρά αναρτήσεων κατά της κυβέρνησης και δεν υπάρχει προφανώς κανένα ενδεχόμενο επιστροφής του.

Δεν φαίνεται επίσης να ισχύουν τα σενάρια που ήθελαν τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να διεκδικούν μία θέση στην Ευρωβουλή. Διαψεύδονται επίσης τα σενάρια περί υποψηφιότητας του βουλευτή Τάσου Χατζηβασιλείου.

Χωράνε δύο πρώην ΠΑΣΟΚοι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο;

Νέο πρόσωπο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ σε αυτές τις ευρωεκλογές φέρεται πως θα είναι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Αυτή τη φορά μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές ο παρουσιαστής, Γιώργος Αυτιάς. Ο κ. Αυτιάς διακαώς επιθυμεί εδώ και καιρό να κατέβει στην πολιτική με τη ΝΔ, το 2019 όμως είχε μείνει εκτός γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου. Μία υποψηφιότητα στήριζε ενθέρμως από τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης πλέον προωθεί για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Λοβέρδος δεν εξελέγη στις τελευταίες διπλές εκλογές και τον Ιούλιο αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις του εξάλλου με το Νίκο Ανδρουλάκη  ήταν τεταμένες, καθώς ο κ.Λοβέρδος ήθελε συνεργασία με τη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει πάντως μεν να κάνει ανοίγματα στο χώρο του πασοκικού κέντρου και στις ευρωεκλογές, φέρεται να τείνει δε προς την απόφαση να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ την Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία άλλωστε είχε συνεργαστεί στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου το 2013- 2015. Και φαίνεται πως δεν χωράνε δύο πρώην ΠΑΣΟΚοι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Δεν φαίνεται επίσης να ισχύουν τα σενάρια που ήθελαν τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να διεκδικούν μία θέση στην Ευρωβουλή. Διαψεύδονται επίσης τα σενάρια περί υποψηφιότητας του βουλευτή Τάσου Χατζηβασιλείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα