Πέφτουν πρόστιμα μετά την έρευνα για τις τραπεζικές προμήθειες
Διαβάζεται σε 4'Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωράει, στην έκδοση της απόφασης αναφορικά με την υπόθεση των τραπεζικών χρεώσεων σε μια σειρά από συναλλαγές.
- 08 Δεκεμβρίου 2023 06:49
Θέμα λίγων ημερών είναι η έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των τραπεζικών χρεώσεων σε μια σειρά από συναλλαγές.
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν ευρέως πληροφορίες που θέλουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωράει την έκδοση της σχετικής απόφασης ακόμη και πριν τις γιορτές Χριστουγέννων καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.
Συγκεκριμένα εκκρεμούν οι τελευταίες διαπραγματεύσεις προκειμένου οι τράπεζες ουσιαστικά να αποδεχθούν ότι όντως προχωρούσαν σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε ότι αφορά στις χρεώσεις «ελαφρύνοντας» με «αντάλλαγμα» την επιβολή προστίμου μειωμένου κατά 15%.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για πρόστιμα που δεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως υψηλά τηρουμένων των μεγεθών των τραπεζών, αλλά θα έχουν μεγάλη συμβολική αξία, καθώς για πρώτη φορά θα επιβάλλονται από την Επιτροπή
Ανταγωνισμού πρόστιμα σε τράπεζες.
Άλλωστε την πρώτη φορά που οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2008 και για υπόθεση που αφορούσε τις διατραπεζικές προμήθειες μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, η τότε απόφαση προέβλεπε την ανάληψη δεσμεύσεων, αλλά όχι πρόστιμα.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών σημείωναν ότι τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την έφοδο των ελεγκτών μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν είναι πολλά, με δεδομένο ότι οι διαδικασίες είναι σύνθετες σε πρακτικό και νομικό επίπεδο ώστε να εντοπιστούν, να επεξεργαστούν και να αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα κρίνουν την ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή οι τράπεζες παραβίασαν την κείμενη νομοθεσία και δημιούργησαν καρτέλ. Και σειρά διαδικασιών «έμειναν» πίσω λόγω των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας.
Από την άλλη πλευρά, από το 2019 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς και οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος ενώ και προμήθειες δεν αποτελούν πλέον την κύρια πηγή εσόδων, όπως την περίοδο της κρίσης.
Και πιθανά μέτρα
Ερωτηματικό παραμένει εάν η Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκτός από την επιβολή των προστίμων προβλέπει και κάποια διορθωτικά μέτρα που θα καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έρευνα της Ε.Α. εντοπίστηκαν στοιχεία περί ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις τράπεζες, αλλά και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών σχετικά με τη μετάπτωση σε ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών, κάτι που φέρεται να στοιχειοθετεί εναρμονισμένη πρακτική.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019, πάνω από 100 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών.
Η έφοδος πραγματοποιήθηκε από τους υπαλλήλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίοι είχαν εισαγγελική άδεια και σκοπός του ήταν να αναζητήσουν στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.
Η έφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία των ανώτατων διοικήσεων των τραπεζών και, απ’ ό,τι φαίνεται, απέκλεισαν τα γραφεία των ανωτάτων στελεχών, απαγορεύοντας την επικοινωνία ακόμα και με τους υπόλοιπους ορόφους.
Συγκεκριμένα, έγινε στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank (των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δηλαδή) καθώς και στα γραφεία της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών και ζήτησαν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στα γραφεία των τραπεζών, να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους.
Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν έγγραφα -με τις τράπεζες να ανταποκρίνονται άμεσα-, ενώ αντέγραψαν σκληρούς δίσκους. Έρευνα πραγματοποιήθηκε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες!
Πρόκειται για πρωτοφανής έφοδο από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στο παρελθόν, που εισέβαλε με οργανωμένο και μαζικό τρόπο σε διοικήσεις των τραπεζών.