Το Milky Way μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο
Διαβάζεται σε 3'Ο καρκίνος είναι ασθένεια, όχι κατάρα. Πρέπει να συζητιέται και να τοποθετείται στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτό έκανε το Milky Way.
- 08 Δεκεμβρίου 2023 08:43
Μια δυνατή ερμηνεία έδωσε η Τόνια Σωτηροπούλου στη σειρά “Milky Way“, υποδυόμενη τη Νίκη, η οποία πάσχει από καρκίνο.
Η Μαρία επισκέφθηκε τη Νίκη και όσο συζητούσαν, η δεύτερη αποφάσισε να βγάλει την περούκα της, προκαλώντας εμφανή αμηχανία στη Μαρία.
«Σόρρυ, ρε συ, αλλά έχω σκάσει. Κάτι έλεγες… Χαλάρωσε, μην ψαρώνεις… Έτσι το έκανα για να στο παίξω ανώτερη», της είπε η Νίκη, όσο η Μαρία προσπαθούσε να επαναφέρει τη συζήτησή τους.
Το “Milky Way” μιλά ανοιχτά και καθαρά για τον καρκίνο, για ένα θέμα-ταμπού τόσο για την ελληνική τηλεόραση, όσο και για την κοινωνία.
Η Νίκη μιλά ανοιχτά για το πώς νιώθει, μιλά ανοιχτά για τους φόβους και τα συναισθήματά της.
Η δυναμική που δημιουργείται ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια για το πώς μπορεί να προβληθεί και να αντιμετωπιστεί το θέμα του καρκίνου. Η σειρά ανοίγει τον διάλογο για ένα θέμα που παραμένει συχνά ταμπού, με στόχο την απενοχοποίηση και την ευαισθητοποίηση.
Η ελληνική κοινωνία συχνά αποφεύγει να μιλά για τον καρκίνο, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση των ταμπού γύρω από την ασθένεια. Ο φόβος και η ανασφάλεια για το τι μπορεί να σημαίνει η διάγνωση ενισχύουν την τάση να αποφεύγουμε τη συζήτηση σχετικά με το θέμα.
Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ασθένεια που συνδέεται με τον βέβαιο θάνατο, ενώ οι καρκινοπαθείς συχνά αντιμετωπίζουν διακριτικές συμπεριφορές ή απομόνωση από την κοινωνία.
Το στίγμα γύρω από τον καρκίνο αποτελεί σύνθετο και πολυεπίπεδο φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία βλέπει και αντιμετωπίζει την ασθένεια.
Αυτό το στίγμα επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια, αλλά και τον περίγυρό τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινωνία μπορεί να τείνει να βλέπει τον καρκίνο ως μια δυστυχία, ως μια κατάρα, που συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες. Αυτή η σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε στιγματισμό, ενώ είναι συχνό οι πάσχοντες να θεωρούνται καταδικασμένοι.
Ο φόβος του καρκίνου συχνά οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι να φοβούνται να προσεγγίσουν κάποιον που πάσχει από καρκίνο. Ο καρκίνος για τους ανθρώπους σχετίζεται με τον θάνατο και την απώλεια και η κοινωνία, αποφεύγοντας ή αποσιωπώντας το θέμα, δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με την απομόνωση.
Η προσπάθεια της σειράς του Mega να αντιμετωπίσει ανοιχτά το θέμα του καρκίνου συμβάλλει στην απομάκρυνση από αυτά τα ταμπού, προωθώντας την ενημέρωση, τον διάλογο και τον σεβασμό προς τους ασθενείς.
Το να μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο είναι σημαντικό, όχι μόνο για την ενίσχυση της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών, αλλά και για τη δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο η ανοικτή συζήτηση και η κατανόηση έχουν θέση.