Γάζα: Σφοδρές μάχες στα νότια – Νέα επιχείρηση του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo/Leo Correa

O Ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον νότο της Γάζας και σφυροκοπά τη Χαν Γιουνίς. Απορρίπτει τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου ο Νετανιάχου.

Άρματα μάχης του Ισραήλ προωθούνται σήμερα προς το κέντρο της Χαν Γιούνις, στο πλαίσιο μιας νέας επιθετικής επιχείρησης προς την καρδιά του κεντρικού τμήματος της πόλης, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον νότο της Λωρίδας της Γάζας και σφυροκοπά με σφοδρότητα τη Χαν Γιουνίς, αλλά και βορειότερα τη Τζαμπαλίγια. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει στη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό.

Στη Χαν Γιούνις, το τελευταίο 24ωρο οι ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν 250 στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τούνελ.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ διέφυγε από τη βόρεια Γάζα κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, κρυμμένος σε μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν προς το Νότο.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο στρατός του θα επιχειρεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμα στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 13, το οποίο επικαλείται ανώνυμους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Νετανιάχου: Απορρίπτει τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα, Κυριακή (10/12), τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τες, ως ασύμβατες με τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό του πολέμου, που εντοπίζεται στην εξάλειψη της Χαμάς.

Ενημερώνοντας την κυβέρνησή του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εξήγησε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και στους ηγέτες άλλων χωρών:

“Δεν μπορείτε από τη μια μεριά να υποστηρίζετε στην εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη μεριά, να πιέζετε εμάς για να τερματίσουμε τον πόλεμο, αποτρέποντας την εξάλειψη της Χαμάς”.

Επικοινωνία Νετανιάχου και Πούτιν – Τι είπαν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του με τις “θέσεις κατά του Ισραήλ” που έχουν υιοθετηθεί από τους απεσταλμένους της Μόσχας στον ΟΗΕ, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση του Ισραήλ.

Η Ρωσία υποστήριξε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία ειρήνευση στη Γάζα, κατά της οποίας άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ την Παρασκευή.

Μιλώντας στον Πούτιν, ο Νετανιάχου εξέφρασε επίσης “την έντονη αποδοκιμασία του” για την “επικίνδυνη” συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Ισραήλ.

Ρώσος ΥΠΕΞ: “Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συνολική τιμωρία των Παλαιστινίων”

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό για το Ισραήλ να χρησιμοποιεί την τρομοκρατική επίθεση που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ως δικαιολογία για τη συνολική τιμωρία των Παλαιστινίων, ενώ κάλεσε για τη διεθνή εποπτεία των εδαφών στη Γάζα.

Ιορδανός ΥΠΕΞ: “Το Ισραήλ ωθεί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μία συστηματική πολιτική ωθώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα, μέσω ενός πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Σε σχόλια του στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Ντόχα, ο Σαφάντι, η χώρα του οποίου, συνορεύει με τη Δυτική Όχθη και έχει απορροφήσει τους περισσότερους Παλαιστίνιους, μετά από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, δήλωσε επίσης, ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει “μεγάλο μίσος, το οποίο, θα στοιχειώνει την περιοχή”, αλλά και θα “καθορίζει τις μελλοντικές γενιές”.

Ισραήλ: “Εξοργιστικός και ψευδής ο ισχυρισμός του Ιορδανού ΥΠΕΞ”

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέρριψε σήμερα ως “εξοργιστικό και ψευδή” τον ισχυρισμό του Ιορδανού υπουργού των Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μία συστηματική πολιτική, ωθώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται.

Κατάρ: “Μία ολόκληρη γενιά, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης”

O πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε σήμερα ότι μία ολόκληρη γενιά στη Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης της, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μίλησε στη διάσκεψη του Φόρουμ της Ντόχας, που πραγματοποιείται στο Κατάρ.

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: “Υπεύθυνες και οι ΗΠΑ για τον πόλεμο”

Στην ίδια διάσκεψη μίλησε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθούν επίσης, υπεύθυνες για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα, αλλά και για τις απώλειες των Παλαιστινίων σε ανθρώπινες ζωές.

ΠΟΥ: “Καταστροφικές οι επιπτώσεις του πολέμου στην κατάσταση υγείας της Γάζας”

Οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα είναι ”καταστροφικές” δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους Γενικός Διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, εξηγώντας πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι ιδανικές για την εξάπλωση θανατηφόρων επιδημικών ασθενειών.

“Είναι προφανές να πούμε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία είναι καταστροφικές”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος απευθυνόμενος στο 34μελές διοικητικό συμβούλιο.

“Περιγραφικά, οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί δραματικά και η ικανότητα του συστήματος υγειονομικών υπηρεσιών έχει μειωθεί στο 1/3 της ικανότητας προσφοράς υγειονομικών υπηρεσιών που υπήρχε πριν από τον πόλεμο”, τόνισε ο Τέντρος Αντάνομ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα