Eurovision 2024: Η ανακοίνωση για το Ισραήλ που προκάλεσε αντιδράσεις
Διαβάζεται σε 5'Η EBU απαντά γιατί επέτρεψε στο Ισραήλ να λάβει μέρος στη Eurovision 2024, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Παλαιστίνη.
- 11 Δεκεμβρίου 2023 09:20
Η Eurovision 2024 παραμένει ένα «μη πολιτικό γεγονός» τονίζει η EBU ως προς τη συμμετοχή του Ισραήλ, σε ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας.
Πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε από τους διοργανωτές της Eurovision 2024 η λίστα των χωρών που θα λάβουν μέρος στον μουσικό διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.
Μετά από μία περίοδο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τους Δημόσιους Ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, η EBU ανακοίνωσε πως συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή του Μάλμε, διεκδικώντας το τρόπαιο της διοργάνωσης.
Παρά τη φημολογία από την πλευρά των eurofans, η EBU δεν προχώρησε τελικά στον αποκλεισμό του Ισραήλ από την επόμενη Eurovision.
Αναλυτικά, οι 37 χώρες που θα συμμετάσχουν στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision είναι οι εξής:
- Αλβανία (RTSH)
- Αρμενία (AMPTV)
- Αυστραλία (SBS)
- Αυστρία (ORF)
- Αζερμπαϊτζάν (Ictimai TV)
- Βέλγιο (RTBF)
- Κροατία (HRT)
- Κύπρος (CyBC)
- Τσεχία (CT)
- Δανία (DR)
- Εσθονία (ERR)
- Φινλανδία (YLE)
- Γαλλία (FT)
- Γερμανία (ARD/NDR)
- Γεωργία (GPB)
- Ελλάδα (ERT)
- Ισλανδία (RUV)
- Ιρλανδία (RTE)
- Ισραήλ (KAN)
- Ιταλία (RAI)
- Λετονία (LTV)
- Λιθουανία (LRT)
- Λουξεμβούργο (RTL)
- Μάλτα (PBS)
- Μολδαβία (TRM)
- Ολλανδία (AVROTROS)
- Νορβηγία (NRK)
- Πολωνία (TVP)
- Πορτογαλία (RTP)
- Άγιος Μαρίνος (RTV)
- Σερβία (RTS)
- Σλοβενία (RTVSLO)
- Ισπανία (RTVE)
- Σουηδία (SVT)
- Ελβετία (SRG SSR)
- Ουκρανία (Suspilne Ukraine)
- Ηνωμένο Βασίλειο (BBC)
Η επίσημη θέση της EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision
Εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κάλεσαν την EBU να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.
Ωστόσο, το Ισραήλ περιλαμβάνεται κανονικά μεταξύ των 37 χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε αυτό εφόσον η Ρωσία αποβλήθηκε από τη EBU μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μέσα από τη βελγική εφημερίδα HLN, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απάντησε στην κριτική που δέχτηκε στα social media σχετικά με την απόφαση να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα των 37 χωρών οι οποίες θα συμμετέχουν στη Eurovision 2024.
Η EBU πήρε θέση στο ζήτημα, τονίζοντας ότι: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με μεγάλη μερίδα eurofan να κατηγορούν την EBU για δύο μέτρα και δύο σταθμά και για απολιτίκ στάση.
Οι αντιδράσεις των eurofan στο Twittter
Το Ισραήλ στη Eurovision και οι 4 νίκες του
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 45 φορές, από τότε που έκανε το ντεμπούτο του το 1973.
Το Ισραήλ είναι σε θέση να συμμετάσχει στο διαγωνισμό αφού η Ισραηλιτική Αρχή Τηλεόρασης (IBA) είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), η οποία είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση. Το IBA διαδέχθηκε ως ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας υπεύθυνος για την ισραηλινή συμμετοχή η Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων (IPBC/Kan) το 2018.
Το Ισραήλ έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές και έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στην Ιερουσαλήμ δύο φορές το 1979 και το 1999.
Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει τέσσερις νίκες του Ισραήλ στον διαγωνισμό.
Οι Ιζχάρ Κοέν και Alphabeta κέρδισαν στο Παρίσι το 1978 με το uptempo “A-Ba-Ni-Bi”.
Στην Ιερουσαλήμ, το επόμενο έτος, το Ισραήλ κέρδισε και πάλι, αυτή τη φορά με το “Hallelujah” που ερμήνευσαν οι Γκάλι Ατάρι και Milk and Honey.
Η τρίτη νίκη ήρθε περίπου 20 χρόνια αργότερα στο Μπέρμιγχαμ το 1998, όταν η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κέρδισε τον διαγωνισμό με με το Diva.
Χρειάστηκαν άλλα 20 χρόνια αναμονής για να καταγράψει το Ισραήλ την τέταρτη νίκη του στον διαγωνισμό του 2018 στη Λισαβόνα, με το τραγούδι “Toy” από τη Netta, κερδίζοντας για το Ισραήλ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει λάβει ποτέ με 529 βαθμούς.