Γάζα: Στο πέρασμα της Ράφα εκπρόσωποι του ΟΗΕ – Συνεδριάζει εκτάκτως η Γενική Συνέλευση

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα: Στο πέρασμα της Ράφα εκπρόσωποι του ΟΗΕ – Συνεδριάζει εκτάκτως η Γενική Συνέλευση
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo Fatima Shbair

Εκπρόσωποι χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επισκεφθούν το πέρασμα της Ράφα, έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΑΕ. Η Γενική Συνέλευση του οργανισμού συνεδριάζει εκτάκτως

Μια ντουζίνα απεσταλμένοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ημέρες αφού ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι στον υπό πολιορκία θύλακα «απλώς λιμοκτονούν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργανώνουν αυτή την επίσκεψη στη Ράφα, μέσω της οποίας εισέρχεται στη Γάζα περιορισμένος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων. Την ίδια ώρα το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται πάνω σε σχέδιο απόφασης που συνέταξαν τα Εμιράτα και το οποίο ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και δια μέσου της Γάζας» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη δημιουργία μηχανισμού επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρμόδιος για τον οποίο θα είναι ο ΟΗΕ. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό.

Η πρεσβεύτρια των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι «να μάθουμε από πρώτο χέρι τι χρειάζεται σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα». Η ίδια τόνισε ότι δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν αντιπρόσωπο στο ταξίδι αυτό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον καταψήφισε σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο ζητούσε την κήρυξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ κατά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη Ράφα και εργάζονται συνεχώς προσπαθώντας να βελτιώσουν την κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο Νέιτ Έβανς εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ πιέζει να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ. Από την πλευρά του Ισραήλ έχει δεχθεί το πέρασμα αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα, αλλά όχι για την είσοδό τους εκεί.

Συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Μετά το αμερικανικό βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, παίρνει τη σκυτάλη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή η εκπρόσωπος του προέδρου της.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΓΣ θα γίνει την Τρίτη μετά το μεσημέρι κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και της ομάδας των αραβικών κρατών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αναμένεται η Γενική Συνέλευση, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, να ψηφίσει απόφαση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και κατά μεγάλο μέρος της επαναλαμβάνει διατυπώσεις του κειμένου στο οποίο άσκησε βέτο η Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Το σχέδιο ψηφίσματος εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα