Θα ξαναδούμε βία και νεκρούς στα γήπεδα, όπως συμβαίνει ανελλιπώς τα τελευταία 40 χρόνια
Διαβάζεται σε 6'Με μια διευρυμένη σε χρονικό πλαίσιο ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να δράσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να καταπολεμήσει δραστικά τη βία στα γήπεδα. Θα κάνει και αυτή, όπως όλες από το 1986 και μετά όταν σκοτώθηκε ο Μπλιώνας στο Αλκαζάρ, μια τρύπα στο νερό
- 11 Δεκεμβρίου 2023 15:24
Δεν πρωτοτύπησε η κυβέρνηση αποφασίζοντας να κλείσει τις εξέδρες σε όλα τα γήπεδα της χώρας, πλην ίσως του διαστήματος που οι φίλαθλοι δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Αν ήθελε κανείς να κάνει χιούμορ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία απλά πήρε το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το επέκτεινε χρονικά. Θυμίζουμε ότι το Μάρτιο του 2015, μετά τα επεισόδια στη Λεωφόρο πριν από το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ο Σταύρος Κοντονής είχε αποφασίσει σε διεξαγωγή δυο αγωνιστικών του πρωταθλήματος, χωρίς κόσμο. Ένα χρόνο μετά, τα ίδια έκανε και στο Κύπελλο.
Ταυτόχρονα είχε εξαγγελθεί, αλλά και νομοθετηθεί ολόκληρη εκστρατεία κατά των συνδέσμεων οπαδών, που και τότε βρίσκονταν στο μικροσκόπιο των αρχών, έκλειναν, ξανάνοιγαν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος.
Μεταξύ μας, ό,τι κι αν ανακοίνωνε ο Παύλος Μαρινάκης για τα περίφημα “μέτρα χωρίς έλεος” που υποτίθεται ότι θα εκπονούσε η κυβέρνηση, μετά τη δολοφονική έπιθεση κατά του άτυχου αστυνομικού, αντιγραφή κάποιων άλλων θα ήταν. Εδώ η ίδια αντέγραψε τον εαυτό της, όταν τον Αύγουστο μετά το φόνο του Μιχ.Κατσουρή, έκανε εξαγγελίες που είχε ανακοινώσει πριν από 16 μήνες! Γράφαμε και τότε ότι η βία είναι σαν το ντόπινγκ. Όσα μέτρα κι αν ληφθούν, όσες εξαγγελίες κι αν γίνουν, πάντα οι χούλιγκανς θα αιφνιδιάζουν.
Τον Αύγουστο έγινε ολόκληρη εισβολή Κροατών (με συνοδεία οπαδών του Παναθηναϊκού) ,για να γίνει το μακελιό με τους ΑΕΚτσήδες, υπό το βλέμμα μάλιστα της Αστυνομίας. Ο Άλκης Καμπανός σκοτώθηκε επειδή στην ερώτηση τι ομάδα είναι, απάντησε “Άρης”. Ενδιάμεσα των δυο δολοφονιών η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη για όλα, με μέτρα και σκληρές αποφάσεις. Το ίδιο έκανε και μετά τη δολοφονία Κουτσούρη.
Την προηγούμενη Πέμπτη, με αφορμή το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο βόλεϊ, έγινε σύγκρουση μερίδας οπαδών των “ερυθρολεύκων” με τα ΜΑΤ, σε μια συνέχεια των γεγονότων που είχαν γίνει πριν από λίγες μέρες στο Βόλο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την τοπική ομάδα για τη Super League. Η φοωτοβολίδα που εκτοξεύτηκε σύμφωνα και με τον ομολογία του, από τον 18χρονο συλληφθέντα, είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.
Η κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της, βρόντηξε το χέρι στο τραπέζι. Αποφάσισε να κλείσει τα γήπεδα της Super League για δυο μήνες και την ίδια ώρα εξήγγειλε ένα μάλλον νεφελώδες σχέδιο καταπολέμησης της βίας. Υποτίθεται ότι το νομικό πλαίσιο για τη βία στα γήπεδα υπάρχει, οι ποινές είναι αυστηρές, οι έλεγχοι στους συνδέσμους εντείνονται και η ΕΛΑΣ όπως είπε και ο κ.Μαρινάκης, τον τελευταίο καιρό, έχει συλλάβει αρκετούς παραβατικούς οπαδούς. Συνήθως τα ευρήματα είναι αυτοσχέδια όλα, στυλιάρια, ρόπαλα, κράνη και διάφορα άλλα που χρησιμοποιούν οι χουλιγκαναραίοι στις καταδρομικές επιθέσεις τους.
Μέσα σε δυο μήνες, λοιπόν, και κλείνοντας τις εξέδρες στα γήπεδα του ποδοσφαίρου
- Τα γήπεδα του ποδοσφαίρου θα μετατραπούν σε εκκλησίες, άντε θέατρα, για να μην υπερβάλλουμε
- Θα βρεθούν και θα κοπούν οι ρίζες του κακού, με την εξάρθρωση των παραβατικών συνδέσμων οπαδών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε λαύρος κατά των “στρατών”, που καθοδηγούνται (από ποιους άραγε, δεν μας είπε) και είπε ότι θα αναζητηθούν ένοχοι και ηθικοί αυτουργοί, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Μετά συγχωρήσεως, αλλά το πιο πιθανό είναι να μη γίνει το παραμικρό. Για δυο μήνες, ή εν πάση περιπτώσει για κάποιο χρονικό διάστημα τα επεισόδια θα σταματήσουν, κάποιοι θα μπουν φυλακή, θα πέσουν και αυστηρές καμπάνες για να δοθεί η εντύπωση ότι “δεν μασάμε” και θα γυρίσουμε σελίδα. Όταν θα ξαναγίνουν επεισόδια, μην ανησυχείτε. Θα εξαγγελθούν πάλι αυστηρότατα μέτρα. Μπορεί να είναι και τα ίδια. Ενδεχομένως να έχουν αλλάξει ο υπουργός και ο … κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Γιατί έχουμε τέτοια σιγουριά;
Διότι από το 1986 όταν σκοτώθηκε ο Χαράλαμπος Μπλιώνας στις εξέδρες του Αλκαζάρ (από φωτοβολίδα που τον βρήκε στο λαιμό σε αγώνα Λάρισας-ΠΑΟΚ), κάθε φορά που τα επεισόδια ξεφεύγουν, υπάρχει η μόνιμη επωδός ότι “ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος” και η εκάστοτε κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κυνηγήσει το τέρας της βίας και να το εξοντώσει. Πόσες κυβερνήσεις έχουν περάσει τα τελευταία 36 χρόνια; Τι έκαναν; Μια τρύπα στο νερό.
Σιγά-σιγά οι χούλιγκανς όχι μόνο δεν εξαρθρώθηκαν, αλλά έγιναν ισότιμοι συνομιλητές των διοικήσεων, άλλες φορές συνεργάτες τους και άλλες μεγάλοι πολέμιοι τους. Κανένας νόμος, κανένα θεσμικό πλαίσιο, κανένας Κοντονής και κανένας Αυγενάκης, δεν τους έβαλε στο περιθώριο. Κάθε άλλο! Τα επεισόδια έγιναν καθεστώς, τα ανοιγμένα κεφάλια και το αίμα δεν προκαλούν, πλέον, καμιά έκπληξη ενώ καταδρομικές επιθέσεις και συγκρούσεις γίνονται πλέον έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.
Και οι τρεις δολοφονικές επιθέσεις (Καμπανός, Κουτσουρής και τώρα ο 31χρονος αστυνομικός) έγιναν εκτός γηπέδων.
Οργανωμένες συμμορίες
Το φαινόμενο της γιγάντωσης της αθλητικής βίας δεν είναι ελληνικό κι ας βαυκαλίζονται κάποιοι ότι στο εξωτερικό, τουλάχιστον, έχουν “καθαρίσει” τα γήπεδα. Ναι, έχει γίνει αυτό. Ναι, στην Πρέμιερ Λιγκ που κάποτε γινόταν σε κάθε γήπεδο γης μαδιάμ, τώρα δεν συμβαίνει το παραμικρό, παρόλα αυτά ξύλο πέφτει πολύ. Μια πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία διαπίστωσε ότι μετά την πανδημία (όπου έμεινε όλος ο κόσμος στο σπίτι του) οι συλλήψεις της αστυνομίας για περιπτώσεις αθλητικής βίας αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ κατά 36% αυξήθηκαν τα γεγονότα βίας στα γήπεδα.
Πρόσφατα, στη Γαλλία τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 31χρονος σε συγκρούσεις φανατικών Ναντ και Νις, ενώ οι οπαδοί της Μαρσέιγ έσπασαν τα τζάμια του πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Λιόν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του προπονητή της φιλοξενούμενης ομάδας, Φάμπιο Γκρόσο
Στα ματς Αστον Βίλα-Λέγκια για το Europa League, υπήρξαν ανελέητες συγκρούσεις. Πριν από το ματς στο Μπέρμπιγχαμ, η βρετανική αστυνομίας προχώρησε σε 46 συλλήψεις Πολωνών.
Στην Ιταλία αποκαλύφθηκε ότι η μαφία μαζί με τους τιφόζι της Γιουβέντους είχαν στήσει ολόκληρη παράνομη επιχείρηση για μαύρη αγορά εισιτηρίων και διακίνηση ναρκωτικών. Οι μαφιόζοι είχαν πάντοτε αδυναμία στο ποδόσφαιρο, πλευρίζοντας ακόμα και είδωλα όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει για τους οργανωμένους του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν στο Βελιγράδι, που μπορεί να … σφάζονται μεταξύ τους, αλλά συνεργάζονται πολύ καλά με εμπόρους ναρκωτικών σε ένα εκτεταμένο εμπόριο σε όλη την Ευρώπη.
Αν κανείς δεν κατανοήσει πως το σύστημα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που “επενδύει” στο ποδόσφαιρο χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τους συγκεκριμένους “στρατούς” και τα φερέφωνα τους, αν δεν φροντίσει να τους αντιμετωπίσει σαν εγκληματικές συμμορίες, όποιο μέτρο κι αν ανακοινωθεί θα έχει το ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα.
Η βία, βέβαια, δεν είναι ένα φαινόμενο μόνο των γηπέδων. Διατρέχει τις υποτίθεται προηγμένες κοινωνίες, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Από το απλό μπούλινγκ μέχρι το χειρότερο απ’ όλα, την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και αξίας. Όταν η ίδια η κυβέρνηση προβάλλει την αστυνόμευση και τη βία, ως μέτρα καταπολέμησης των “ταραχοποιών”, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανίσει τα επεισόδια με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός.
Δεν το έκανε καμιά μέχρι τώρα. Γιατί να … πετύχει η τωρινή;