Τελειώνουν οι σταθερές τιμές απορρόφησης του ρεύματος για τα μικρά φωτοβολταϊκά

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά ISTOCK

Προωθείται στη Βουλή νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, όλα τα νέα έργα θα πρέπει, για να παίρνουν “ταρίφα”, να συμμετέχουν σε διαγωνισμό.

Έναν χρόνο νωρίτερα έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να βάλει τέλος στις «ταρίφες» που παίρνουν διοικητικά (χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμό) τα νέα «μικρά» φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα ΑΠΕ.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται να προωθηθεί στη Βουλή νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, όλα τα νέα έργα θα πρέπει, για να παίρνουν «ταρίφα», να συμμετέχουν σε διαγωνισμό. Μάλιστα, ακόμη και εκείνα που έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΠΕΠ (έως και το τέλος του έτους), αλλά δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα έως τα τέλη Αυγούστου 2024, πρέπει για να πάρουν ταρίφα να συμμετέχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Ειδικότερα, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, θα προτείνει τα εξής:

  • φωτοβολταϊκά έργα κάτω των 500 kW, από τον Ιανουάριο 2024 κι έπειτα, δεν θα επιτρέπεται να υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Θα εξαιρούνται τα συστήματα του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Σήμερα, η νομοθεσία δίνει περιθώριο έως τον Ιανουάριου του 2025.
  • φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες (κάτω του 1 MW) δεν θα μπορούν από τον Ιανουάριο 2024 και μετά να υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Σήμερα, ο νόμος δίνει προθεσμία έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 για περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 0,5 MW ο καθένας, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, τις δυνατότητες του συστήματος μεταφοράς, ως προς τις δυνατότητες περικοπών και περιορισμών έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ μέσω τηλε-ελέγχου, σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να αποκτήσει και το δίκτυο διανομής. Το σχέδιο είναι τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και οι κάτοχοι «μικρών» φωτοβολταϊκών (ισχύος άνω των 400 κιλοβάτ) να υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν τα απαιτούμενα συστήματα, ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν από απόσταση οι σχετικοί «κόφτες» από τον Διαχειριστή.

Το σχέδιο αφορά την εγκατάσταση των κατάλληλων συστημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε η τηλεδιαχείριση να επεκταθεί σε όλο το «πράσινο» portfolio του δικτύου διανομής. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να εφαρμοσθούν περικοπές ή περιορισμοί έγχυσης από απόσταση σε όλα τα έργα άνω των 400 κιλοβάτ.

Πρόθεση του υπουργείου είναι πάντως οι υπόχρεοι σταθμοί να αποζημιωθούν για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Από την άλλη πλευρά, θα καθορίζονται σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την τοποθέτηση των απαιτούμενων συστημάτων από τους παραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των έργων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα