Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
PEXELS/PIXABAY

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Ρένα Παπασπύρου: «Επιφάνειες» ενός Ενδιάμεσου Χώρου στην Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου εγκαινίασε στις 12 Δεκεμβρίου την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη».

Η έκθεση, που θα έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024, είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος» και είναι αφορμή για Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στον χώρο αποτοίχισης του σπιτιού από το οποίο πρόερχεται το έργο Baalbeks. Μελίσσια Αττικής, Ιούλιος 1986. Φωτογραφίες: Κατερίνα Βαρδάκα Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
Στον χώρο αποτοίχισης του σπιτιού από το οποίο πρόερχεται το έργο Baalbeks. Μελίσσια Αττικής, Ιούλιος 1986. Κατερίνα Βαρδάκα Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* – Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη» έχει ως σημείο εκκίνησης το έργο Balbeeks που ανήκει στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και δείχνει μία γυναικεία μορφή να αναδύεται στον χώρο. Παρουσιάζει έργα της Ρένας Παπασπύρου που αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της δουλειάς της από το 1976 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει δύο νέα έργα που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση.

Ορχήστρα Βιολιώνε και Ρεμπέτικο Ντουέτο Βασίλη Σκούτα – Δημήτρη Μηταράκη

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, η “Ορχήστρα Βιολιώνε” της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε σύμπραξη με το δημοφιλές μουσικό ντουέτο των Βασίλη Σκούτα (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα, στο Θέατρο Καλουτά. Στην εν λόγω παράσταση, για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική της πορεία, η εικοσαπενταμελής Ορχήστρα θα επιδιώξει να προσεγγίσει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας, διασκευάζοντας και ανασυνθέτοντας, ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου (1900-1960), παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, αναδεικνύοντας μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση.

Ξαναδιαβάζοντας τον Δημήτρη Παπαδίτσα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” παρουσιάζουν στην 1η εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους, ένα αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Δημήτρη Παπαδίτσα (1922–1987).

Τώρα δώσ’ μου μια λέξη σου
Να σκάψω το στήθος μου να της βρω
Το πιο φωτεινό μέρος
Κι ας φύγει αργότερα όπως φεύγει η προσευχή
Αλήθεια πώς φυτρώνει πώς μεγαλώνει
Πόσο χορταστική είναι η προσευχή

[“Σημειώσεις τριών νυχτών / VII”, Εντός παρενθέσεως (1945-1949)]

Αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Δημήτρη Παπαδίτσα (1922–1987). Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ο Παπαδίτσας, ποιητής της “Α’ Μεταπολεμικής Γενιάς”, αντλώντας, μεταξύ άλλων, από τα μη συνειδητά βάθη της ψυχής αλλά και από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, συγκέρασε στα ποιήματά του την υπαρξιακή με την υπερβατική αναζήτηση. Τιμήθηκε δύο φορές με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1964 και 1981) και, το 1984, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) για το σύνολο του έργου του. Το συγκεντρωμένο ποιητικό έργο του αποτελείται από 15 βιβλία. Εξέδωσε επίσης, μαζί με την Ελένη Λαδιά, μεταφράσεις των Ορφικών και των Ομηρικών Ύμνων. Με αφορμή τα 80 χρόνια από το πρώτο του βιβλίο, Το φρέαρ με τις φόρμιγγες (1943), δεκατρείς σύγχρονοι ποιητές και ποιήτριες ξαναδιαβάζουν και σχολιάζουν το συνολικό ποιητικό έργο του.

Συμμετέχουν οι: Ορφέας Απέργης, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου, Χάρης Γαρουνιάτης, Φοίβη Γιαννίση, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Δήμητρα Κατιώνη, Παυλίνα Μάρβιν, Στέργιος Μήτας, Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον), Όλγα Παπακώστα, Θοδωρής Χιώτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

”Visualising the Voice of Maria Callas” στο Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και σε συνέχεια του ερευνητικού έργου “Τρισδιάστατο Ψηφιακό Διαδραστικό Μοντέλο της Κεντρικής Σκηνής και των Παρασκηνίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής”, διοργανώνεται καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο Visualising the Voice of Maria Callas. Οι δημιουργίες που θα προκύψουν από το εργαστήριο θα εκτεθούν από τις 7 έως τις 21 Δεκεμβρίου στο Φουαγέ της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και στη συνέχεια σε ψηφιακή μορφή στην GNO TV. Την άνοιξη του 2024, θα παρουσιαστούν σε εκθεσιακό χώρο στα Χανιά.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του προηγηθέντος ερευνητικού έργου, το εργαστήριο θα εστιάσει στην περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης της αρχιτεκτονικής με τη μουσική, του χώρου με τον ήχο, ενώ μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων θα στοχεύσει στην πειραματική οπτικοποίηση του ήχου της Μαρίας Κάλλας. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του εργαστηρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη χρήση νέων δημιουργικών ψηφιακών εργαλείων.

Η Μαρία Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας ASSOCIATED PRESS Erio Piccagliani

Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν πάνω σε τρισδιάστατες όψεις (τρισδιάστατα νέφη σημείων) των σκαναρισμένων χώρων της ΕΛΣ –όπως προέκυψαν στο πλαίσιο του προηγούμενου ερευνητικού προγράμματος–, ενώ θα αναζητήσουν τρόπους αποτύπωσης της αλληλεπίδρασης της φωνής της Μαρίας Κάλλας και των χώρων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως αποτέλεσμα θα δημιουργηθούν εικονικές και υβριδικές εγκαταστάσεις (virtual & hybrid installations) που συνολικά θα φωτίζουν από μια άλλη οπτική αυτή την εμβληματική προσωπικότητα.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων (DmLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο Φουαγέ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

“I’m Positive” – Δες online όλη τη συζήτηση στη Στέγη

Φέτος, το “I’m Positive” επέστρεψε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με μια επετειακή βραδιά, η οποία συμπύκνωσε μέσα της ανθρώπινες ιστορίες που ακούγονται δυνατά, προσωπικές αφηγήσεις που εμπνέουν και γίνονται παράδειγμα ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη. Γιατί οι θετικές φωνές ακούγονται δυνατότερα.

Η Λυδία και η Katherine στις 29 Νοεμβρίου ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ως οι παρουσιάστριες του φετινού “I’m Positive” 2023. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

40 χρόνια μετά το πρώτο θύμα του HIV στην Ελλάδα, μαζευτήκαμε ξανά και ενώσαμε τις φωνές μας για όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν ώστε να μην επαναληφθούν, για όσα ενώνουν τους ανθρώπους, για εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς, για όλα αυτά που μας επιτρέπουν να ζούμε τον έρωτα, αλλά και για όσα πρώτα μας κάνουν να αποδεχόμαστε εμείς τον εαυτό μας και ύστερα μας δίνουν τη δύναμη να διεκδικούμε ορατότητα και συμπερίληψη για όλες, όλους, όλα.

Με τη συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ακούστηκαν άνθρωποι και ιστορίες που έπρεπε να ακουστούν, ώστε να μην υποφέρει κανένα άτομο πλέον από τα ταμπού, την άγνοια και τις ανισότητες. Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ας ακολουθήσει και η κοινωνία. Δείτε τη συζήτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα