Προϋπολογισμός 2024: Η απομόνωση του… 41%
Διαβάζεται σε 5'Την εικόνα μιας ανθηρής οικονομίας περιέγραψε η κυβέρνηση μιλώντας για βελτίωση εισοδημάτων. Ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα των πολιτών κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
- 14 Δεκεμβρίου 2023 06:24
Σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης βρέθηκε η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2024 στην Βουλή. Στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει, μέσω διαγραμμάτων, την εικόνα μίας οικονομίας που ολοένα βελτιώνεται, «προσπερνώντας» την καθήλωση των μισθών, την ακρίβεια και την αύξηση της φορολογίας.
Οι «γαλάζιοι» υπουργοί και εισηγητές επικαλέστηκαν πολλές φορές την πρόσφατη νίκη της Ν.Δ στις εθνικές εκλογές με ποσοστό 41%, που τελικά αποτέλεσε και το μόνο επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς.
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Τον τόνο των κυβερνητικών θριαμβολογιών έδωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Παρουσιαζόμενος στο βήμα της Βουλής με δεκάδες σελίδες διαγραμμάτων και απεικονίσεων που έδειχναν την ελληνική οικονομία να «καλπάζει».
Δήλωσε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση δέχεται …συγχαρητήρια για την οικονομική πολιτική της στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών «στην πρώτη συνεδρίαση που πήγα στο Eurogroup, ο Πρόεδρος του Eurogroup, ο Ιρλανδός Paschal Donohoe, μίλησε για την οικονομική μας πολιτική, την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρώπη και ως ευχάριστη έκπληξη».
Εντύπωση όμως προκάλεσε η έμμεση προσπάθειά του να στηρίξει τον ισχυρισμό πως βρίσκεται σε καλό επίπεδο ή βαίνει βελτιούμενο το εισόδημα των πολιτών. Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως «χωρίς να λάβουμε υπόψιν την αγοραστική δύναμη (σ.σ γιατί άραγε; ), είμαστε στη δέκατη θέση στους είκοσι δύο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τον κατώτατο μισθό. Αν λάβουμε υπόψιν -και πρέπει να τη λάβουμε υπόψιν- και την αγοραστική δύναμη, πηγαίνουμε στη δωδέκατη θέση. Πού ήμασταν; Στη δέκατη όγδοη. Είναι βελτίωση ή δεν είναι βελτίωση;».
Μάλιστα συνέχισε στην ίδια λογική αποδίδοντας την αύξηση των φορολογικών εσόδων και στην αύξηση των μισθών. Όπως είπε το φαινόμενο των επιπλέον εσόδων «πρώτον, οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, δεύτερον στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, τρίτον στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων.
Θα μου πείτε: «Μα, πώς;». Γιατί υπάρχουν μεγαλύτερες κρατήσεις και μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο ταμείο. Άλλη μια απόδειξη ότι αυξήθηκαν πράγματι οι μισθοί και οι συντάξεις. Επίσης οφείλεται στα πληθωριστικά φαινόμενα -δεν κρύβουμε τίποτε- ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, όμως με πολύ μικρότερη συμβολή το 2023 από το 2022, διότι περιορίστηκε ο πληθωρισμός σε σχέση με το 2022».
Η αντιπολίτευση
Όπως ήταν αναμενόμενο η εμφανής διαφορά ανάμεσα στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση η Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε πως «η πρώτη σας φύση είναι η πολιτική απάτη, η δεύτερη φύση σας είναι η αδικία. Όλοι θυμούνται τις πρόσφατες εξαγγελίες σας στις εκλογές για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και για μείωση των ελαφρύνσεων στην κοινωνική πλειοψηφία.
Φέρατε άδικο φορολογικό που τσακίζει ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους, φέρατε άδικο ασφαλιστικό και άδικο εργασιακό πλαίσιο που συμπιέζει τους μισθούς και βάζει βόμβα και στα ασφαλιστικά και τώρα φέρνετε έναν άδικο Προϋπολογισμό για το 2024, ο οποίος συνιστά μνημείο κοινωνικής αδικίας».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε πως «η Κυβέρνηση με εμφατικό τρόπο, παραθέτοντας ένα μπαράζ αριθμών, ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Είναι το δικό της «success story». Θα το ακούσουμε να επαναλαμβάνεται από την πλειοψηφία και από τους Υπουργούς τις επόμενες μέρες».
Τόνισε όμως πως «την ίδια ώρα όμως οι πολίτες έχουν μια εντελώς διαφορετική άποψη για την ακρίβεια, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Όχι όλοι, γιατί είναι και κάποιοι λίγοι που είναι ευνοημένοι. Η Κυβέρνηση, κραδαίνει αριθμούς, ενώ οι πολίτες αποτιμούν τη δική τους κατάσταση».
«Καμαρώνετε που αυγαταίνουν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα» σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου τονίζοτνας όμως πως προέρχονται «απ’ τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων. Ή παρουσιάζετε το ΑΕΠ σε καλύτερη πορεία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από αυτή την πίτα ελάχιστα περισσεύουν για την υγεία του λαού και τη μόρφωση των παιδιών του, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά μέσα, τα αυξανόμενα ενοίκια και την ενέργεια αλλά και την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό που στραγγαλίζετε».
«Από την πλευρά της Κυβέρνησης αυτή η συζήτηση διεξάγεται θα έλεγα σε θριαμβευτικούς τόνους», σχολίασε στην παρέμβαση της η Έφη Αχτσιόγλου εκπροσωπώντας την Νέα Αριστερά. Τονίζοντας πως «την ίδια ώρα επτά στους δέκα Έλληνες, ποσοστό – ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη αισθάνονται φτωχοί και δηλώνουν ότι είναι φτωχοί. Είναι το πιο μεγάλο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη και κάτω από εμάς με ποσοστό σχεδόν μισό είναι μόνο η Βουλγαρία».
Μάλιστα συνολικά οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν από την Νέα Αριστερά έκαναν λόγο για «θριαμβολογία Μητσοτάκη για έναν προϋπολογισμό που δεν λαμβάνει υπόψη την κοινωνική πραγματικότητα».