ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΗΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Προτείνουμε έξι επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους να μην δοκιμάσεις τα όρια του στομαχιού σου αυτές τις γιορτές και πέντε για να ανακουφιστείς από το πρήξιμο.
Λίγο πριν στηθούμε στη γραμμή εκκίνησης, για τον ‘αγώνα’ που θα κάνουμε και αυτές τις γιορτές μπροστά σε τραπέζια, γεμάτα με φαγητά αποκαλύπτουμε το σύστημα της επιτυχίας.
Τι είναι δηλαδή, χρήσιμο να κάνεις για να μην ολοκληρωθούν και αυτές οι ‘συναντήσεις’ με εσένα να υποφέρεις από πόνο στο στομάχι.
Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα.
Το σύστημα έχει έξι απλές κινήσεις.
Ξεκινάμε.
Δεν ‘κάνεις’ χώρο στο στομάχι
Ένα από τα λάθη που κάνουμε συχνά πριν ένα λουκούλλειο γεύμα είναι να αποφεύγουμε αυτό που προηγείται, για να… κάνουμε περισσότερο χώρο στο στομάχι.
Οι ειδικοί εξηγούν πως το να τρώμε τακτικά μέσα στην ημέρα, βοηθά να διατηρείτε το πεπτικό σύστημα σε κίνηση και μειώνει το ενδεχόμενο της υπερκατανάλωσης αργότερα.
Μην βάζεις βουνά φαγητού στο πιάτο
Το φαγητό που προσφέρεται στις γιορτές δεν θα εξαφανιστεί -καθώς συνήθως οι προετοιμασίες μπορούν να καλύψουν ανάγκες λόχου στρατού. Άρα, αντί να πάρεις τα πάντα με τη μία, προτίμησε το ‘τσούκου τσούκου μπολ’: πολλές μικρότερες μερίδες. Έτσι θα απολαύσεις τις γεύσεις, χωρίς να δέχεται επίθεση το στομάχι σου.
Μάσα πριν καταπιείς
Κάτι άλλο που βοηθάει το στομάχι να τα ‘βάλει πέρα’ με τις ανάγκες των ημερών, είναι να μην κάνουμε αγώνα δρόμου, αλλά μαραθώνιο. Δηλαδή, τρώμε σιγά σιγά (έτσι δίνεις στο έντερο το χρόνο να στείλει σήμα πληρότητας στον εγκέφαλο -χρειάζονται 20 λεπτά), μασώντας καλά, ώστε να διασπαστούν τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά, πριν το ταξίδι στον οισοφάγο και το στομάχι.
Εκεί διασπώνται περαιτέρω από τα οξέα που υπάρχουν εκεί και τις μυικές συσπάσεις, πριν περάσουν από ένα μικροσκοπικό σφιγκτήρα στο λεπτό έντερο. Αν δεν μασήσεις καλά, το στομάχι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να κάνει τη διάσπαση, ώστε να αδειάσει. Και αν αυτό δεν σε ενδιαφέρει, σκέψου πως το τεντώνεις ώστε να χωρέσει το επιπλέον φαγητό που ρίχνεις. Όταν τεντωθεί πολύ, νιώθεις ναυτία.
Επιδίωξε την ισορροπία τροφών στο πιάτο σου
Στα όσα βάζεις στο πιάτο σου, προσπάθησε (για το καλό σου) να περιορίσεις τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (τυριά, πατάτες που έχουν βούτυρο κλπ) και φυτικές ίνες. Είναι οι κατηγορίες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τους υδατάνθρακες.
Το overload οδηγεί σε ενόχληση στο στομάχι, ακόμα και το αίσθημα της ναυτίας. Υπάρχει μια πεπτική δυσφορία.
Επίλεξε άπαχες πηγές πρωτεΐνης (δίνουν σήμα στον εγκέφαλο πως χορτάσαμε) και λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι πιο εύπεπτες από τις λιπαρές τροφές και τις βαριές σάλτσες.
Μην ξεχάσεις να πιείς νερό
Η κατανάλωση νερού μέσα στην ημέρα και κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα βοηθήσει την πέψη και θα αποτρέψει την αφυδάτωση. Θέλει όμως, μέτρο. Όπως μέτρο θέλουν τα αναψυκτικά (συμβάλουν στο φούσκωμα, τα αέρια και την καούρα) και το αλκοόλ.
Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και να επιβραδύνει την πέψη. Μπορεί επίσης να μας αφυδατώσει, κάτι που μπορεί να κάνει το στομάχι μας να αισθανθεί ‘κάπως’. Συνιστάται να πίνουμε άφθονο νερό, μεταξύ των ποτών.
Σημείωσε και ότι το κάπνισμα και η καφεΐνη επίσης μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι.
Άκουσε το σώμα σου
Μόλις αρχίσεις να νιώθεις άβολα, σταμάτα να τρως. Κάνε ένα διάλειμμα το οποίο θα εκμεταλλευτεί το σώμα σου για να κάνει όσα έχει να κάνει και να ηρεμήσει. Μετά μπορείς να επιστρέψεις στον ‘αγώνα’.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ, ΠΡΗΣΤΕΙΣ
Στα συνηθέστερα συμπτώματα της υπερφαγίας είναι η καούρα, το κάψιμο στο στήθος (οφείλεται στην παλινδρόμηση οξέος -η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου γεμίζει, η τροφή δεν μπορεί να πάει αλλού και το οξύ δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν προς τα πάνω) και η ενόχληση στον οισοφάγο που σχετίζεται με το οξύ του στομάχου.
- Για να ηρεμήσεις, μπορείς να πιεις έλαιο μέντας (σε κάψουλα) ή τσάι μέντας. Έτσι θα χαλαρώσουν οι μύες του εντέρου.
- Αντί να ξαπλώσεις, δοκίμασε να κάνεις ένα περίπατο ή λίγες διατάσεις, καθώς θα τονώσουν την πέψη.
- Το νερό και πάλι μπορεί να βοηθήσει -απομακρύνοντας την περίσσεια τροφής από τα εντός μας.
- Προφανώς δεν πίνεις ανθρακούχο ποτό. Είπαμε: επιδεινώνουν το φούσκωμα.
- Τροφές που μπορούν να σε απαλλάξουν από τη δυσφορία είναι η μπανάνα, το μήλο, το τζίντζερ και το γιαούρτι.
- Εάν τα συμπτώματα δεν σε εγκαταλείπουν, επικοινωνείς με επαγγελματία υγείας.