“Πρώτα πυροβολείτε, μετά ρωτάτε”: Αντιδράσεις για την τακτική του Ισραήλ στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφίες των 3 ομήρων της Χαμάς που έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά
Φωτογραφίες των 3 ομήρων της Χαμάς που έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά Associated Press

Ηχηρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η παραδοχή του Ισραήλ ότι οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που δέχτηκαν τα πυρά του στρατού στη Γάζα, κρατούσαν λευκή σημαία.

Θύελλα αντιδράσεων και νέα ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τη δολοφονία τριών Ισραηλινών ομήρων από τους IDF (Iσραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις).

Κατά τη διάρκεια των μαχών στη γειτονιά Shejaiya, οι ισραηλινές δυνάμεις αναγνώρισαν τους τρεις ως απειλή και πυροβόλησαν εναντίον τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Daniel Hagari.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ, ένας στρατιώτης είδε τους ομήρους να ξεπροβάλουν μερικές δεκάδες μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Shejaiya. «Είναι όλοι τους χωρίς πουκάμισα και έχουν μια μαγκούρα με λευκό ύφασμα επάνω. Ο στρατιώτης αισθάνεται πως απειλείται και ανοίγει πυρ. Ανακοινώνει πως είναι τρομοκράτες, (οι δυνάμεις) ανοίγουν πυρ, δύο σκοτώνονται αμέσως» δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο τρίτος όμηρος τραυματίστηκε και οπισθοχώρησε σε ένα κτίριο σε κοντινή απόσταση όπου ζήτησε βοήθεια στα εβραϊκά, είπε ο αξιωματούχος. «Αμέσως ο διοικητής του τάγματος εκδίδει διαταγή παύσης πυρός, αλλά και πάλι υπάρχει άλλη μια έκρηξη πυρός προς την τρίτη μορφή και [ο τρίτος όμηρος] πεθαίνει επίσης” είπε ο αξιωματούχος. “Αυτό ήταν αντίθετο με τους κανόνες εμπλοκής μας» πρόσθεσε.

Ο στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι τρεις όμηροι ήταν ο Γιοτάμ Χαΐμ και ο Αλόν Σάμριζ, που απήχθησαν από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, και ο Σάμερ Ταλάλκα, που απήχθη από το κοντινό κιμπούτς Νιρ Αμ — όλοι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Νετανιάχου: Ράγισε η καρδιά μας, αλλά συνεχίζουμε

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες ότι θέλει να διατηρηθεί «η στρατιωτική πίεση» κατά του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη θλίψη που προκάλεσε ο θάνατος των τριών ομήρων.

Η είδηση αυτή «μου ράγισε την καρδιά. Ράγισε την καρδιά ολόκληρης της χώρας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Παρά τη βαθύτατη θλίψη, θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη διασφάλιση της νίκης επί των εχθρών μας» τόνισε. «Μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας» πρόσθεσε.

«Οι οδηγίες που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζονται σε αυτήν την πίεση, χωρίς αυτήν δεν έχουμε τίποτα».

«Πρώτα πυροβολείτε, μετά ρωτάτε»

Κληθείς να σχολιάσει το σοβαρότατο σφάλμα του ισραηλινού στρατού ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τονίζει πως οι δολοφονίες των τριών αιχμαλώτων χωρίς μπλούζα -που έφεραν μια αυτοσχέδια λευκή σημαία- υπογραμμίζουν «τη μακροχρόνια πρακτική των ισραηλινών δυνάμεων να πυροβολούν πρώτα και μετά να ρωτούν».

Το περιστατικό δείχνει, επίσης, το «ιστορικό του Ισραήλ να πυροβολεί παράνομα άοπλους ανθρώπους που δεν αποτελούν απειλή – ακόμη και αυτούς που κρατούν λευκές σημαίες» προσθέτει, σε ανάρτησή του στο Χ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα